WINE ILLUSION

Οινοξένεια 2022

Ρεπορτάζ: Ιωάννης ο Οινόφιλος

Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον τα φετινά Οινοξένεια, ο επιτυχημένος θεσμός που από το 2013 σημαδεύει ανελλιπώς κάθε χρόνο τον Αύγουστο της Αιγιάλειας, ξεκινούν σήμερα 18 Αυγούστου με καινοτομίες, που εκτιμάται ότι θα διευρύνουν την επιρροή τους στην τοπική κοινωνία και θα βάλουν πιο δυναμικά ακόμη την Αιγιάλεια στον οινικό και γαστρονομικό χάρτη της χώρας, αναδεικνύοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής. Τα Οινοξένεια 2022 έχουν έναν ακόμη ξεχωριστό χαρακτηριστικό φέτος, καθώς συνδυάζουν το φεστιβάλ με τα 100 χρόνια από τη μικρασιατική καταστροφή, συμπεριλαμβάνοντας εκδηλώσεις μνήμης αλλά και ανάδειξης της κουζίνας και των αρωμάτων της που έφεραν οι πρόσφυγες ερχόμενοι στην Ελλάδα μετά τον ξεριζωμό τους και της επιρροής που είχαν στην τοπική κουζίνα.

Συγκεκριμένα, το φεστιβάλ  Οινοξένεια  από εφέτος, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αιγιαλείας, οργανώνεται από 9μελές  Όργανο Διεύθυνσης, στο οποίο συμμετέχουν ισότιμα  η ΔΗΚΕΠΑ, το Δίκτυο Ποιότητας Οινοξένεια και τρία μέλη πολίτες  που επιλέγονται και ορίζονται από τον Δήμαρχο  με βάση τις γνώσεις, τις δεξιότητες και την εμπειρία τους πάνω σε αντίστοιχα θέματα. Αυτή είναι η μεγάλη καινοτομία που σηματοδοτεί μια νέα εποχή στον επιτυχημένο θεσμό.

Να θυμίσουμε ότι τα Οινοξένεια ξεκίνησαν το 2013 με εμπνευστή και θεμελιωτή του θεσμού τον Άγγελο Ρούβαλη και θερμό συνεργάτη την τότε πρόεδρο της ΔΗΚΕΠΑ, Κα Βάσω Ψυχράμη, με την οποία ο κ. Ρούβαλης είχε πολύ καλή συνεργασία.

Τώρα, μας λέει ο εμπνευστής και θεμελιωτής του θεσμού, τα Οινοξένεια μπαίνουν στην καινούργια  πορεία τους με πρόταση δική του, που έκανε δεκτή το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου, δηλαδή να αναλάβει τη διαχείριση του θεσμού  μια εννεαμελής επιτροπή, η οποία αποτελείται από τρία μέλη της ΔΗΚΕΠΑ, τρία του Δικτύου Οινοποιών Οινοξένεια και τα άλλα τρία μέλη είναι τρεις προσωπικότητες που επιλέγει ο δήμαρχος από έξι προσωπικότητες που προτείνει το Δίκτυο. Αυτή η καινοτομία φιλοδοξεί να οδηγήσει τον θεσμό στην παραπέρα πορεία του να τον ενδυναμώσει και να τον αναβαθμίσει.

 Από την πλευρά της η οινολόγος της Cavino και γενική γραμματέας του Δικτύου, Ευαγγελία Αμανατίδου, αναφερόμενη στην καινοτομία εξηγεί την ανάγκη γι’ αυτήν λέγοντας ότι τα Οινοξένεια έχουν μια δυναμική ως θεσμός που έχει εδραιωθεί στο πέρασμα του χρόνου. Είχε καταστεί όμως σαφές ότι για να διευρυνθεί αυτή η δυναμική και να μη γίνει ο θεσμός μια τυποποιημένη επαναλαμβανόμενη κατάσταση, που σιγά σιγά ίσως οδηγούσε σε φθίνουσα πορεία, έπρεπε να δημιουργηθεί ένα όργανο ευέλικτο που θα οδηγούσε τον θεσμό ανανεωμένο στο μέλλον. Μοχλός γι’ αυτή την καινοτομία είναι από τη μια η ΔΗΚΕΠΑ και από την άλλη οι οινοποιοί και τα εστιατόρια. Αυτή λοιπόν ήταν η ανάγκη για ένα θεσμοθετημένο όργανο, που είναι και η καινοτομία των φετινών Οινοξενείων και για την οποία η κα Αμανατίδου αισιοδοξεί ότι θα αναβαθμίσει αυτή τη δυναμική του θεσμού. Καινοτομία την οποία στηρίζει τόσο η ίδια όσο και η οινοποιία Cavino βέβαια.       

Οι στόχοι

Η πρόεδρος του Δικτύου, η Κα Σωσάννα Κατσικώστα, αφού κάνει τη διευκρίνιση ότι το Δίκτυο Ποιότητας Οινοξένεια, είναι μια ομάδα  επιχειρήσεων που αποτελείται από οινοποιεία, εστιατόρια, επιχειρήσεις φιλοξενίας, άλλες επιχειρήσεις που παράγουν ποιοτικά τοπικά προϊόντα, όπως ελαιόλαδο,  και σαφώς στο Δ.Σ. του Δικτύου συμμετέχουν μέλη από όλους τους παραπάνω κλάδους επιχειρήσεων, εξηγεί ποιοι οι επιδιωκόμενοι στόχοι. Ειδικότερα επιδιώκεται: 

  • Η καλύτερη και αρτιότερη δυνατή διοργάνωση του φεστιβάλ
  • Η  συνέχεια του θεσμού ανεξάρτητα από τις αλλαγές στη ΔΗΚΕΠΑ αλλά και στο Δημοτικό Συμβούλιο.Η συσσώρευση εμπειρίας στο «Όργανο», στο Δήμο και στην κοινωνία βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητα του θεσμού.
  • Η μέγιστη κοινωνική αποδοχή από τους πολίτες και κατά συνέπεια η δημιουργία παράδοσης ποιότητας και φιλοξενίας.
  • Η  διασφάλιση συμμετοχής των πιο έμπειρων, ικανών και αξιόπιστων εκπροσώπων από τους φορείς και από την κοινωνία.

Η κα Κατσικώστα επισημαίνει επίσης ένα θετικό κατ’ αρχάς γεγονός, την καλή σε γενικές γραμμές συνεργασία, που υπήρξε μετά την ομόφωνη  απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για ισότιμη συνδιοργάνωση του φεστιβάλ από ΔΗΚΕΠΑ και Δίκτυο, πράγμα πολύ θετικό αναμφισβήτητα, παρά το ότι υπάρχουν επιφυλάξεις από ορισμένους κύκλους, εν μέρει δικαιολογημένες θα έλεγα, μια και η καινοτομία μένει να αποδειχθεί στην πράξη αν θα λειτουργήσει όπως αισιοδοξούν οι εμπνευστές της και οι άνθρωποι που έχουν αναλάβει την ευθύνη να την υλοποιήσουν.

Στα θετικά πάντως καταγράφεται και η κουλτούρα διαλόγου που αναπτύσσεται ανάμεσα στα μέλη της εννεαμελούς επιτροπής, όπως υπογραμμίζει η κα Κατσικώστα, η οποία δείχνει να έχει πλήρη επίγνωση της δουλειάς που πρέπει να γίνει και της εξεύρεσης πόρων αλλά και της διαχείρισης των οικονομικών. Σίγουρα – τονίζει – χρειάζεται  μια πιο επιχειρηματική προσέγγιση στη διάθεση των  οικονομικών πόρων και πιο συστηματική επιδίωξη επιχορηγήσεων και χορηγιών, για να πραγματοποιούνται εκδηλώσεις υψηλής ποιότητας όπως αρμόζει στον τόπο μας.

Επιφυλάξεις και…παράπονα       

Η λέξη κλειδί εξ αρχής τόσο για το Δίκτυο όσο και για τον θεσμό Οινοξένεια είναι η λέξη ποιότητα, λέει η κα Κατσικώστα. Υψηλή ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων, υψηλή ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών, υψηλή ποιότητα εκδηλώσεων που θα αναδεικνύουν και θα προάγουν μέσα από τον οινικό και γαστρονομικό πλούτο την ιστορία, τον πολιτισμό, τα ήθη και έθιμα του τόπου μας.

Η νέα προσέγγιση του θεσμού, προσθέτει η πρόεδρος του Δικτύου, ήταν ουσιαστικά  πρόταση του Δικτύου, συνεπώς από την πλευρά των μελών μας  ήταν επιθυμητή αυτή η συνέργεια. Σίγουρα για την εδραίωση κάθε καλής και επιτυχημένης συνεργασίας απαιτείται χρόνος και προσπάθεια από όλες τις πλευρές, για την επίτευξη των κοινών στόχων με τον καλύτερο κάθε φορά δυνατό τρόπο.

Υπάρχουν στόχοι, υπάρχει το όραμα, αλλά χρειάζεται δουλειά, πολλή δουλειά, λέει και η κα Αμανατίδου, η οποία  εκφράζει την πεποίθησή της, ότι θα πετύχουν στον στόχο τους, που είναι η αναβαθμισμένη παρουσία και δυναμική των Οινοξενείων.

Η αισιοδοξία και η θέληση για επιτυχία του θεσμού με τα καινούργια δεδομένα, καθώς και η λογική επισήμανση ότι χρόνος και προσπάθεια από όλες τις πλευρές είναι τα στοιχεία εκείνα που θα φέρουν την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί, είναι αυτό που διακρίνει σχεδόν όλους τους φορείς που συμμετέχουν στην κοινή προσπάθεια, έστω και αν εκφράζονται από άλλους πιο συγκρατημένα και από άλλους με μεγαλύτερο ενθουσιασμό.  

Εκεί που διαπιστώνεται συγκρατημένη αισιοδοξία αλλά και προβληματισμός είναι στο χώρο των εστιατορίων, όπως είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε συζητώντας με τους ιδιοκτήτες και τους υπεύθυνους κάποιων από αυτά, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν στηρίζουν τον θεσμό, απόδειξη η συμμετοχή τους και στα φετινά Οινοξένεια, η οποία μάλιστα είναι ελαφρώς αυξημένη, όπως λέει η κα Αμανατίδου, λόγω του ότι προστέθηκαν πλέον και τα μέλη του Δικτύου.

Ειδικότερα ο κ. Παναγιώτης Παναγόπουλος, ιδιοκτήτης του εστιατορίου Μαϊστρέλι, στα Σελιανίτικα, ενός από τα παλιότερα και γνωστότερα εστιατόρια στην περιοχή, με παράδοση στην ποιότητα, που το κάνει να ξεχωρίζει και συμμετοχή κάθε χρόνο στα Οινοξένεια, αναφερόμενος στον θεσμό εκφράζει τη στήριξή του υπογραμμίζοντας ότι είναι ένας από τους λίγους θεσμούς που έχουν μείνει στην περιοχή.

Επισημαίνει όμως ότι υπάρχει κόσμος που είναι ευαισθητοποιημένος και άλλοι όχι. Γι’ αυτό και πιστεύει ότι «χρειάζεται περισσότερη κινητικότητα και καλύτερη οργάνωση». Όσο για τις καινοτομίες που αναφέρουμε, εκφράζει μια συγκρατημένη αισιοδοξία, λέγοντας ότι ο χρόνος θα δείξει εάν κάνουν τη διαφορά. Έχει σημασία, τονίζει, πώς θα επηρεάσεις τον κόσμο.

Εν τούτοις εκφράζει κάποιες ενστάσεις για τον χρόνο που διεξάγονται τα Οινοξένεια. Πιστεύει ότι ο Αύγουστος δεν προσφέρεται για μια τέτοια εκδήλωση, διότι είναι ο μήνας που τα εστιατόρια έχουν την περισσότερη δουλειά και ως εκ τούτου δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τον κόσμο όπως θα έπρεπε στο πλαίσιο των Οινοξενείων.

Τα πιάτα που συμπεριλαμβάνει στο μενού του το εστιατόριο στο πλαίσιο των Οινοξενείων, είναι το σαβόρο και τα μπακαλιαράκια τηγανητά, συνοδευόμενα βέβαια από τα κατάλληλα κρασιά τριών τοπικών οινοποιείων.

 Την ίδια επιφυλακτικότητα ως προς τον χρόνο αλλά και  τον τρόπο που λειτουργούν τα  Οινοξένεια εκφράζουν και οι ιδιοκτήτες του εστιατορίου «Έπρεπε», Γιώργος Δρουγούτης και Χαρίκλεια Ρουφογάλη, οι οποίοι, να σημειωθεί, συμμετέχουν στα Οινοξένεια όλα τα χρόνια. Υποστηρίζουν όμως ότι ουδέποτε εισακούστηκαν οι προτάσεις των εστιατορίων. Είτε τις έλεγαν είτε όχι το ίδιο ήταν.

Η  πρόταση η δική τους για τα Οινοξένεια είναι τελείως διαφορετική και δεν έχει καμιά σχέση με ό,τι γίνεται μέχρι τώρα. Προτείνουν να είναι μόνο τα οινοποιεία, που θα προβάλλουν και θα προωθούν τα κρασιά τους χωρίς να υπάρχει σύνδεση με τα εστιατόρια. Προτείνουν να υπάρχουν συγκεκριμένες ημέρες και σημεία στα οποία τα οινοποιεία θα στήνουν σταντς με τα κρασιά τους, δίνοντας την ευκαιρία στον κόσμο να δοκιμάζουν δωρεάν, να ενημερώνονται για το κρασί και αν θέλουν όσοι θέλουν να έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν κιόλας. Από κει και πέρα, αν θέλουν να κάτσουν σε εστιατόριο για φαγητό να το κάνουν χωρίς να συνδέεται αυτό με τα Οινοξένεια. Με άλλα λόγια να διαχωριστεί το φεστιβάλ από τα εστιατόρια!

Πάντως διευκρινίζουν ότι θα συνεχίσουν να συμμετέχουν εφόσον τα Οινοξένεια θα συνεχίσουν να λειτουργούν με την ίδια φιλοσοφία, για να στηρίξουν τον θεσμό, παρά τις όποιες διαφωνίες τους και  τις ενστάσεις τους.

Το «Έπρεπε» συμμετέχει με δύο πιάτα στο μενού των Οινοξενείων, τα Καγιανά και τον Βακαλάο με ψιλικά, πάντα με κρασιά τριών τοπικών οινοποιείων.

Στον αντίποδα ακριβώς βρίσκεται το εκλεκτό εστιατόριο «Μελτέμι», στην παραλία των Διγελιωτίκων, οι ιδιοκτήτες του οποίου, η οικογένεια Αποστολοπούλου, είναι ένθερμοι υποστηρικτές του θεσμού και αντιμετωπίζουν με αισιοδοξία και χωρίς επιφυλάξεις τον θεσμό. Η συμμετοχή του εστιατορίου είναι ανελλιπής στα Οινοξένεια από το 2014, με εξαίρεση την περσινή χρονιά που δεν συμμετείχαν, όχι για δικούς τους λόγους, όπως είπαν…

Η κα Εφη Αποστολοπούλου, η ψυχή της κουζίνας του εστιατορίου, εκφράστηκε με τα θερμότερα λόγια για τα Οινοξένεια, που τα θεωρεί «μια πόρτα που ανοίγει και φέρνει τον κόσμο στην τοπική γευστική  και οινική κουλτούρα, στοιχεία αναμφισβήτητα της τοπικής κουλτούρας και του πολιτισμού».

Άλλωστε το «Μελτέμι» έχει παράδοση στην κουζίνα και είναι γνωστό για την ποιότητά του, την οποία δεν προδίδει για κανένα αντάλλαγμα, ούτε στο βωμό του εύκολου κέρδους. Είναι δε ένα από τα εστιατόρια που κάνει πράξη εδώ και χρόνια το πάντρεμα της τοπικής κουζίνας με την προσφυγική, που αποτελεί και τη φιλοσοφία του. Μια φιλοσοφία που κάνει πράξη στην κουζίνα της η κα Εφη Αποστολοπούλου, η οποία σέβεται και τηρεί με ευλάβεια την πολύτιμη παρακαταθήκη που της άφησε η πεθερά της, η οποία την «μύησε» στον μαγευτικό κόσμο της προσφυγικής κουζίνας με τις τόσες υπέροχες γεύσεις και τα αρώματα των μπαχαρικών. Το εστιατόριο, όπως αναφέραμε πιο πάνω, είναι οικογενειακό και δουλεύει σ’ αυτό και η νέα γενιά της οικογένειας, οι γιοί της που ακολουθούν τα βήματα των γονιών με συνέπεια.

Να σημειωθεί ότι το εστιατόριο έχει βραβευθεί σε ειδική εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής για την αυθεντικότητα της γεύσης στα πιάτα του.

Τα πιάτα που συμπεριλαμβάνονται στο μενού του εστιατορίου στο πλαίσιο των Οινοξενείων είναι, όπως μας είπε ο Χάρης Αποστολόπουλος, ο ένας από τους γιους της οικογένειας, το περίφημο Μπουργέτο, τοπική σπεσιαλιτέ, και το Λιγκουίνι με φρέσκο ψάρι, που συνοδεύονται βέβαια από κρασιά των τριών οινοποιείων που επέλεξαν στο πλαίσιο των Οινοξενείων.

Το “Lemon Tree” είναι σχετικά καινούργιο εστιατόριο στην παραλία του Αιγίου και ήδη έχει ξεχωρίσει για τα πιάτα του συγκεντρώνοντας την προτίμηση αρκετών καλοφαγάδων. Η συμμετοχή τους στα Οινοξένεια έρχεται ως εκ τούτου να συμβάλλει – όπως μας είπε ο Γιώργος Φωτεινόπουλος, ιδιοκτήτης του εστιατορίου – στην περαιτέρω προώθηση της κουζίνας τους και των κρασιών τους, όλων τοπικών φυσικά.

Τα πιάτα που προτείνουν στο πλαίσιο των Οινοξενείων είναι το Φιλέτο φρέσκου τόνου με χόρτα εποχής και το Ψαρονέφρι με σάλτσα φέτας και baby πατάτες.

Έχουμε όμως και μια ηχηρή απουσία από τα φετινά Οινοξένεια. Πρόκειται για την «Παλιά Αγορά», ένα από τα στέκια καλού φαγητού στην καρδιά του Αιγίου, με χρόνια παρουσίας και δοκιμασμένη κουζίνα που την διακρίνουν η ποιότητα και τα αγνά και φρέσκα προϊόντα εποχής. Όλο το μεράκι της κυρά Λένης, της ιδιοκτήτριας του εστιατορίου, και του γιου της Μάριου «βγαίνουν» στα πιάτα που ετοιμάζουν καθημερινά και η απόδειξη είναι ότι δεν μένει ποτέ φαγητό για την επόμενη μέρα. Όλα τα φαγητά είναι της ημέρας.

Αυτό λοιπόν το εστιατόριο απουσιάζει από τα φετινά Οινοξένεια, ενώ συμμετείχε επί σειρά ετών. Γιατί; Υπάρχει μεγάλο παράπονο από την ιδιοκτήτρια και τον γιο της ότι δεν αναγνωρίζεται από τους διοργανωτές του φεστιβάλ, η αξία του εστιατορίου τους στο βαθμό που του αξίζει και που αποδεδειγμένα την αναγνωρίζει η τοπική κοινωνία και όχι μόνο.    

Αισιοδοξία για την επιτυχία

Στο τέλος όμως μένει η αισιοδοξία ότι οι καινοτομίες θα οδηγήσουν στην επίτευξη των στόχων και τα Οινοξένεια θα συνεχίσουν την πορεία τους αναβαθμισμένα με τη συμβολή βέβαια όλων, ακόμη και αυτών που δείχνουν επιφυλακτικότητα και εκφράζουν παράπονα. Πράγμα το οποίο ευχόμαστε ολόψυχα και εμείς από την πλευρά μας.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η άποψη εν προκειμένω της προέδρου της ΔΗΚΕΠΑ, Μαρίας Τσουκαλά, η οποία αναφερόμενη στη συνδιοργάνωση των Οινοξενείων από τη ΔΗΚΕΠΑ με το Δίκτυο τονίζει ότι φέρνει συνέργεια οινοποιών, εστιατορίων, προσωπικοτήτων, ανθρώπων και ιδεών. Αλλά συνέργειες γίνονται κάθε χρόνο, λέει, πάντα υπήρχαν επιτροπές…

Προσθέτει το αυτονόητο, ότι ο ρόλος της εννεαμελούς επιτροπής μένει να φανεί στην πράξη, αλλά εκφράζει την αισιοδοξία της ότι αυτή η επιτροπή θα λειτουργήσει προς όφελος του θεσμού, πράγμα το οποίο κατά τη γνώμη μας είναι πολύ θετικό.

Να θυμίσουμε ότι μεσολάβησε ο περυσινός χρόνος, κατά τον οποίον λόγω των περιορισμών που επέβαλλε ο covid ο θεσμός λειτούργησε με τριήμερες εκδηλώσεις. Φέτος όμως επανέρχεται στα γνωστά δεδομένα, με ανοικτές εκδηλώσεις για όλο τον κόσμο.

Η κα Τσουκαλά επισημαίνει επίσης ότι φέτος είναι και λίγο μεγαλύτερη η συμμετοχή οινοποιείων, 11 από 10 που ήταν συνήθως.

Να κλείσουμε όμως το ρεπορτάζ μας αυτό για τα Οινοξένεια 2022 με μια σημαντική επισήμανση που έκανε ο Αγγελος Ρούβαλης, ο εμπνευστής και θεμελιωτής του θεσμού και που καταδεικνύει τη δυναμική του.

Οφείλουμε να πούμε – λέει ο κ. Ρούβαλης – ότι τα Οινοξένεια έχουν δείξει όλα αυτά τα χρόνια τη δυναμική τους, καθώς συν τοις άλλοις ενέπνευσαν και ενεργοποίησαν αδρανούσες τοπικές δυνάμεις να αναπτύξουν τις δικές τους σημαντικές δραστηριότητες. Και αυτό είναι μια διαχρονική καινοτομία των Οινοξενείων.

Προσθέτει δε χαρακτηριστικά, ότι στη Δραμοινογνωσία, μια παρόμοια εκδήλωση με τα Οινοξένεια, μπροστάρηδες είναι οι ξενοδόχοι. Αυτοί έχουν πάρει στους ώμους τους τον θεσμό και τον πάνε μπροστά και τούτο διότι διαπίστωσαν ότι με το φεστιβάλ  της Δράμας έχουν αύξηση της πελατείας τους κατά 30%. Εδώ, στο Αίγιο, πρωτοπορία είναι τα οινοποιεία και αυτή είναι η πρόκληση για τον κλάδο που καλείται να είναι ο μπροστάρης στον δυναμικό θεσμό του Αιγίου.

Εκδηλώσεις για τη Μικρασιατική καταστροφή

Τα φετινά Οινοξένεια έχουν συνδυαστεί με τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή. Το Αίγιο, λέει η κα Τσουκαλά, δέχθηκε τότε μεγάλο αριθμό προσφύγων, κυρίως από τα νησιά της Προποντίδας.

Ως εκ τούτου θέλησή τους είναι η σύνδεση της τοπικής γαστρονομίας με την κουζίνα και τα αρώματα που μας έφεραν οι  πρόσφυγες.

Στο πλαίσιο αυτό είναι και δύο σημαντικές εκδηλώσεις που είναι αφιερωμένες στις αλησμόνητες πατρίδες.

Η πρώτη είναι η εναρκτήρια εκδήλωση στις 18 Αυγούστου, αφιερωμένη στη Σμύρνη. Συγκεκριμένα, υπό τον τίτλο «Ο Λυρισμός της Σμύρνης» θα παρουσιαστεί στο θέατρο Γιώργος Παπάς του Αιγίου, ένα γκαλά όπερας με τη συμμετοχή αφηγήτριας, δύο σοπράνο και ενός τενόρου.

Επίσης στις 25 Αυγούστου, πάλι στο θέατρο Γιώργος Παπάς, θα παρουσιαστεί το ντοκιμαντέρ «Πατρίδες της καρδιάς μας, πορεία ζωής από τη θάλασσα του Μαρμαρά στο Αίγιο», με τη Λυδία Κονιόρδου, κείμενο Μαρίας Παναγιωτακοπούλου και μουσική Σάκη Παπαδημητρίου.

Start typing and press Enter to search