WINE ILLUSION

Δήμητρα Αγγελάκη: «Η Αττική έχει ένα μωσαϊκό μικτών χρήσεων γης»

Η Δήμητρα Αγγελάκη είναι Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής και είναι ένας νέος άνθρωπος, γεμάτος όρεξη για δουλειά. Έχει βάλει στόχο να αναδείξει την Αττική σε όλους τους τομείς της αρμοδιότητας της και καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για αυτό. Ένας από αυτούς τους τομείς για τους οποίους αγωνίζεται είναι οι αττικοί αμπελώνες και η ανάδειξη τους.

Δώσαμε το ραντεβού μας στους υπέροχους και φιλόξενους χώρους του Πύργου Πετρέζα. Ανάμεσα στα κλίματα και στα πετρόκτιστα οικήματα κάναμε την βόλτα μας και μιλήσαμε για τους Αττικούς αμπελώνες, τα οινοποιεία της Αττικής και τις προσπάθειες της περιφέρειας.

Η Αττική είναι μια παρεξηγημένη περιφέρεια όσον αφορά στον αγροτικό τομέα;

Είναι γεγονός ότι η για πάρα πολλούς αιώνες πλούσια αγροτική γη της Αττικής, λόγω των ιστορικών γεγονότων και φυσικά των οικιστικών αναγκών, κυρίως κατά τον 20ο αιώνα, αλλοιώθηκε σημαντικά.

Σήμερα η Αττική κατέχει το 1% της αγροτικής γης της χώρας μας, η οποία όμως με το μεράκι και την ατομική προσπάθεια κάποιων ανθρώπων έχει διασωθεί και εξελιχθεί ποσοτικά και ποιοτικά και περιλαμβάνει αρκετές παραγωγικές εκτάσεις και αγροτικές καλλιέργειες.

Η Αττική είναι ένα μωσαϊκό μικτών χρήσεων γης, για αυτό το λόγο ο σχεδιασμός ανάπτυξης του αστικού και του αγροτικού χώρου ενέχει δυσκολίες που βασίζονται στην τοπική ιδιομορφία της περιοχής.

Επειδή σήμερα βιώνουμε άλλη μια οικιστική αλλά και επισιτιστική κρίση, είναι επιτακτική ανάγκη να έχουμε στο μυαλό μας την ισόρροπη ανάπτυξη και την ομαλή συνύπαρξη των οικιστικών ζωνών και της αγροτικής γης της Αττικής γιατί από αυτό το 1% καλούμαστε να καλύψουμε τις ανάγκες και την αυτονομία των κατοίκων της Αττικής, που αποτελούν οριακά το μισό πληθυσμό της χώρας.

Η αξία και η δυναμική της Αττικής αγροτικής γης είναι πρωταρχικής σημασίας και γίνεται σαφής η αναγκαιότητα διαφύλαξης της, ως πόρου πολύτιμου και πεπερασμένου.

Ήδη η Περιφέρεια Αττικής με την συνεργασία του Γεωπονικού Πανεπιστημίου χαρτογραφεί τις περιοχές υψηλής παραγωγικότητας της Αττικής που έχουν δυνατότητες αγροτικής καλλιέργειας με στόχο τη δημιουργία ενός ψηφιακού, δυναμικού και πολυεπίπεδου αγροτικού χάρτη στοχεύοντας στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Δημόσιας Διοίκησης σε θέματα αγροδιατροφής και αγροτικής ανάπτυξης.

Πρόσφατα κάνατε κάποια ταξίδια έτσι ώστε να προωθήσετε το ελληνικό αττικό κρασί στο εξωτερικό. Αν δεν κάνω λάθος βρεθήκατε σε Ιαπωνία, Κορέα, Ηνωμένο Βασίλειο στις ΗΠΑ και στον Καναδά.

Η Περιφέρεια Αττικής, πράγματι, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που λαμβάνει για την προβολή και εξωστρέφεια φροντίζει πάντα να προωθεί, να προστατεύει και να μεριμνεί για την ανάδειξη των προϊόντων της Αττικής Γης σε ολόκληρη την υφήλιο.

Για αυτό το λόγο υλοποίησε για πρώτη φορά δράσεις οι οποίες εντάχθηκαν στο ευρύτερο τριετές πλάνο του 100% συγχρηματοδοτούμενου (70% κοινοτικοί και 30% εθνικοί πόροι) Προγράμματος Προώθησης Οίνων Ποιότητας της Περιφέρειας Αττικής σε Τρίτες Χώρες (Η.Π.Α.- Καναδάς, Ιαπωνία, Κορέα, Ηνωμένο Βασίλειο), ως επικεφαλής της συνέργειας με την Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Αττικής καθώς και μεμονωμένων οινοποιείων.

Η αποστολή ταξίδεψε με επιτυχία σε Ιαπωνία, Κορέα, Ηνωμένο Βασίλειο καθώς και στις ΗΠΑ και τον Καναδά με εκπροσώπους 20 οινοποιείων όπου οι προωθούμενοι οίνοι της Αττικής ήταν ο ΠΓΕ Αττικής, ο ΠΓΕ Ρετσίνα Αττικής, ο ΠΓΕ Μαρκόπουλο και ο ΠΓΕ Πλαγιές Κιθαιρώνα.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και η επίσκεψη παραγόντων στην Ελλάδα. Έχουν γίνει κάποιες, θα συνεχίσουν; 

Στο πλαίσιο του προγράμματος, ολοκληρώθηκε ένα οινικό οδοιπορικό, ειδικά σχεδιασμένο για 18-21 δημοσιογράφους, αγοραστές και wine experts από την Ιαπωνία, την Κορέα, την Αμερική, τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο στην Αττική, με στόχο τη γνωριμία με τους ΠΓΕ οίνους της Αττικής και τους 20 οινοποιούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα προβολής και προώθησης των οίνων ποιότητας.

Ο σχεδιασμός του προγράμματος της επίσκεψης περιλάμβανε ξενάγηση των επαγγελματιών του οίνου όχι μόνο σε σύγχρονες εγκαταστάσεις στην περιοχή αλλά και σε αμπελώνες και φυσικά γευστική δοκιμή σε προετοιμασμένες «τυφλές» γευσιγνωσίες ΠΓΕ κρασιών από τα 20 συνολικά οινοποιεία. Απόλαυσαν τοπικές γεύσεις οι οποίες ταίριαξαν άριστα με τους προωθούμενους οίνους σε αξιόλογα εστιατόρια και wine bars της Αθήνας, ξεναγήθηκαν στο Μουσείο της Ακρόπολης και βέβαια γνώρισαν εκ τους σύνεγγυς τον Αττικό αμπελώνα.

Οι φιλοξενούμενοι της Περιφέρειας επισκέφθηκαν ενδεικτικά το Οινοποιείο του κτήματος Κώστα Λαζαρίδη στο Καπανδρίτι όπου ξεναγήθηκαν στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΙΝΟΥ και στο πρώτο βιοκλιματικό οινοποιείο της Ελλάδας το Οινοποιείο Παπαγιαννάκου στο Μαρκόπουλο και το οινοποιείο του Σώκου στις πλαγιές Κιθαιρώνα. Στη συγκεκριμένη δράση οι παραγωγοί είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τους επισκέπτες και να συζητήσουν για τις ιδιαιτερότητες των κρασιών και της περιοχής τους.

Σημαντικό μέρος του προγράμματος υπήρξε η επίσκεψη σε τυπικούς αμπελώνες των ΠΓΕ Αττική και Ρετσίνα Αττικής όπως επίσης και στο ΠΓΕ Πλαγιές Κιθαιρώνα και ΠΓΕ Μαρκόπουλο αναγνωρίζοντας την ιστορική διαδρομή και τη δυναμική του αττικού αμπελώνα στο σύνολό του.

Επιπλέον ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη παρουσίαση της ρετσίνας και του ΠΓΕ Ρετσίνα Αττικής με την διοργάνωση ειδικού masterclass που πραγματοποιήθηκε στην οινική σχολή WSPC όπου ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης MW παρουσίασε τη διαδρομή -από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα- του παραδοσιακού κρασιού της Αττικής με παράλληλη γευσιγνωσία 10 διαφορετικών ΠΓΕ που ανέδειξαν τη σύγχρονη εικόνα της ρετσίνας.

Η δέσμη των ειδικών εκδηλώσεων για την προώθηση και προβολή των ποιοτικών οίνων του Προγράμματος ολοκληρώθηκε φυσικά με προωθητικά δείπνα σε επιλεγμένους καλεσμένους  (διαμορφωτές γνώμης, δημοσιογράφους, συγγραφείς ειδικού τύπου). Τα δείπνα αυτά έγιναν σε επιλεγμένα εστιατόρια με βασικούς ομιλητές αναγνωρισμένους “Master of Wines”, εκπαιδευτές και παρουσιαστές κρασιού με πολυετή εμπειρία στην πώληση κρασιού, στη διοργάνωση εταιρικών και ιδιωτικών εκδηλώσεων γευσιγνωσίας, στη λειτουργία σχολών κρασιού και στην εκπαίδευση δυνητικών επαγγελματιών οίνου σε όλο τον κόσμο.

Έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα τα ελληνικά κρασιά; Και αν ναι ποια είναι αυτά;

Το ελληνικό κρασί παρουσιάζει αξιόλογη δυναμική τόσο στην ελληνική αγορά όσο και σε εκείνη του εξωτερικού και διαθέτει σαφώς συγκριτικά πλεονεκτήματα. Πάρτε για παράδειγμα την ποικιλία Σαββατιανό, η οποία βρίσκεται στην καρδιά του Αττικού αμπελώνα και είναι μια ποικιλία που οι κάτοικοι της Αττικής έχουν ταυτιστεί απόλυτα μαζί της. Παράλληλα όμως είναι και μια ποικιλία που έχει ταυτιστεί με το αρχαιότερο και «πιο παραδοσιακό κρασί»  παγκοσμίως, τη Ρετσίνα.

Η αντοχή του σταφυλιού στη ξηρασία, αλλά και η ικανότητα του να προσαρμόζεται  σε διαφορετικές εδαφολογικές συνθήκες το κάνουν μια από τις πιο δημοφιλείς ποικιλίες όχι μόνον του Αττικού αμπελώνα, αλλά και της ευρύτερης  περιφέρειας της Κεντρικής  Ελλάδας. 

Τα κύρια γευστικά χαρακτηριστικά των κρασιών της ποικιλίας Σαββατιανού είναι  ο διακριτικός γευστικός χαρακτήρας που πλαισιώνεται από  αρώματα  φρούτων, λουλουδιών και βοτάνων  σε μύτη και στόμα που σε συνδυασμό με την τρυφερή οξύτητα χαρίζουν φρεσκάδα, ισορροπημένη γεύση και μακρά επίγευση.

Επιπλέον, ένα μεγάλο πλεονέκτημα της γεύσης του Σαββατιανού, είναι η δυναμική του στο τραπέζι να ταιριάζει με πληθώρα γεύσεων,  από ορεκτικά και μεζεδάκια, έως πλούσιες γεύσεις προερχόμενες από ευρείας γκάμας προϊόντων, όπως κηπευτικά, όσπρια, κρεατικά, ψάρια, θαλασσινά και τυροκομικά προϊόντα .

Τα τελευταία χρόνια ειδικά,  χάριν της νέας γενιάς αμπελουργών, με τη σωστή αξιοποίηση  της  επιστημονικής γνώσης, της επίμονης μελέτης και των σύγχρονων μεθόδων διαχείρισης του αμπελώνα και των μεθόδων οινοποίησης,  επανήλθε δυναμικά στο προσκήνιο όχι μόνο το Σαββατιανό αλλά και η Ρετσίνα νέας γενιάς η οποία εμπλουτίζεται με ποιοτική ρητίνη με αποτέλεσμα σύνθετα ντελικάτα αρώματα σε μύτη και γευστική πολυπλοκότητα στο στόμα,  στοιχεία που σήμερα καθιστούν τη ρετσίνα ως ιδανικό σύντροφο σε πολλά εδέσματα.

Να τονίσουμε ότι η ρετσίνα είναι 100% ελληνικό προϊόν (δεν παράγεται πουθενά αλλού) και θα μπορούσε με τη σωστή υποστήριξη να εκτοξεύσει τις πωλήσεις της στις αγορές του εξωτερικού!

Ποιοι είναι οι άμεσοι στόχοι της Περιφέρειας όσον αφορά στην στήριξη των αμπελουργών και οινοπαραγωγών της Αττικής. 

Η στήριξη των παραγωγών και των μεταποιητών αποτελεί προτεραιότητα της διοίκησης μας, καθώς για την Περιφέρεια Αττικής και προσωπικά για τον Περιφερειάρχη κου Χαρδαλιά, ο κλάδος του οίνου είναι κομβικός πυλώνας της περιφερειακής οικονομίας, που δημιουργεί νέες επαγγελματικές και επενδυτικές ευκαιρίες, ενώ παράλληλα δίνει ισχυρή προστιθέμενη αξία στον γαστρονομικό και οινικό τουρισμό της Αττικής.

Συγκεκριμένα , μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης με δράσεις και μέτρα για την ανάπτυξη των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, για τη μεταποίηση γεωργικού προϊόντος, για τις επενδύσεις που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της εκμετάλλευσης και τις επενδύσεις με στόχο την ανθεκτικότητα, τη βιωσιμότητα και την ψηφιακή οικονομική ανάκαμψη των γεωργικών εκμεταλλεύσεων όσο και με τον προγραμματισμό, τη χρηματοδότηση και την υλοποίηση εγγειοβελτιωτικών έργων η Περιφέρεια Αττικής συμβάλλει ουσιαστικά στην προστασία και τη στήριξη των αμπελουργών και των οινοπαραγωγών της Αττικής.

Επίσης, μέσω των δράσεων εξωστρέφειας και της κατάρτισης ετήσιου πλάνου προβολής και προώθησης Αγροδιατροφικών προϊόντων η Περιφέρεια, αφενός στηρίζει και αναδεικνύει ουσιαστικά και με συνέπεια τον Αττικό Αμπελώνα αφετέρου ενισχύει την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων που συμμετέχουν, δεδομένου ότι είναι το κατάλληλο περιβάλλον για την σύναψη εμπορικών συμφωνιών (b2b).

Τέλος, για πρώτη φορά αξιοποιούμε ως Περιφέρεια Αττικής και ένα ακόμη πολύτιμο εργαλείο που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του Οινοτουρισμού, την   ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ώστε να φέρουμε κοντά μας εκπροσώπους του πρωτογενή τομέα, εταιρείες τυποποίησης τροφίμων και οίνων, επιμελητήρια, πανεπιστήμια, ενώσεις εστιατόρων, ενώσεις ξενοδόχων κ.α προκειμένου να υπάρξει οριζόντια διασύνδεση του αγροδιατροφικού τομέα της Αττικής με την εστίαση, τον τουρισμό και τον πολιτισμό.

Η ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΑΤΤΙΚΗΣ όχι μόνο θα ευθυγραμμιστεί με την κοινή γεωργική πολιτική της ΕΕ αλλά θα αποτελέσει το συνδετικό κρίκο μεταξύ παραγωγών/επιχειρηματιών, επιμελητηρίων/συνεταιρισμών, εκπροσώπων Πρωτογενούς/Δευτερογενούς και Τριτογενούς τομέα και ερευνητικών φορέων για θέματα εφαρμοσμένης έρευνας και καινοτομίας αλλά και θέματα πληροφόρησης, διαφάνειας, συντονισμού και χρηματοδότησης.

Πρόσφατα 7 οινοπαραγωγοί βρέθηκαν στην έκθεση της Γερμανίας ProWein. πως στηρίζει η περιφέρεια την διεθνή παρουσία οινοπαραγωγών της Αττικής;

H Διεθνής Έκθεση Οίνων-Ποτών ProWein είναι σίγουρα μια από τις κορυφαίες εκθέσεις για τον οίνο και τα αλκοολούχα ποτά παγκοσμίως. Φέτος, συμπλήρωσε 30 χρόνια διαρκούς παρουσίας, συγκεντρώνοντας πάνω από 5.700 εκθέτες από όλο τον κόσμο. Για τους Έλληνες οινοποιούς η έκθεση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι η Γερμανία απορροφά από το 39% έως και 50% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών οίνων.

Με 115 επιχειρήσεις, η Ελλάδα ήταν για μία ακόμη χρονιά σημαντική «δύναμη» στην ProWein, κατακτώντας αριθμητικά την 8η θέση, μετά τις Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Πορτογαλία, Αυστρία και ΗΠΑ.

Μέσα από το πρόγραμμα της Περιφέρειας για την ανάδειξη και διεθνή προώθηση των οινικών προϊόντων της, στη φετινή διοργάνωση συμμετείχαν επτά οινοποιεία από την Αττική, με την Περιφέρεια Αττικής να επιδοτεί κατά 80% το κόστος για τη συμμετοχή τους. 

Πέρα από τη χρηματοδότηση, στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στη εν λόγω Διεθνή Έκθεση, πραγματοποιήθηκαν και οι εξής συμπληρωματικές δράσεις:

  • Αποστολή newsletters πριν και κατά τη διάρκεια της έκθεσης σε λίστες αγοραστών που δόθηκαν από το Γραφείο Ο.Ε.Υ. του Ελληνικού Προξενείου της Ελλάδας στο Ντύσσελντορφ. Το περιεχόμενό τους, μεταξύ των άλλων, αφορούσε σε σύντομη παρουσίαση των εκθετών που συμμετείχαν στην έκθεση.
  • Δημιουργία και ανάρτηση στα social media fb & instagram Attica Food and Beverage περιεχομένου που αφορoύσε στην παρουσία της Περιφέρειας Αττικής στην έκθεση (3 posts facebook και 3 posts instagram) στα ελληνικά και στα αγγλικά.
  • Ανάρτηση σύντομων συνεντεύξεων των εκθετών.
  • Παροχή Διερμηνείας από γερμανικά και αγγλικά στα ελληνικά όλες τις ημέρες λειτουργίας της έκθεσης.
  • Δημιουργία χώρου ελεύθερης γευσιγνωσίας (Free Tasting Area) όπου οι επισκέπτες της έκθεσης μπορούσαν να γνωρίσουν και να δοκιμάσουν αντιπροσωπευτικούς ελληνικούς οίνους των εκθετών του Εθνικού Περιπτέρου ταξινομημένους ανά ποικιλία. 
  • Παράλληλα, σε ειδικό χώρο σεμιναρίων, τις τρεις ημέρες της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν εννέα (9) σεμινάρια, αφιερωμένα στους Ελληνικούς οίνους. 
  • Ενδιαφέρον για την Αττική παρουσίασε το σεμινάριο/masterclass που πραγματοποιήθηκε στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο σεμιναρίων της Enterprise Greece την πρώτη ημέρα της έκθεσης Κυριακή 10 Μαρτίου, από την καταξιωμένη Γερμανίδα MoW Caro Maurer, με τίτλο New Age Retsina, με τις 4 από τις 7 ρετσίνες που παρουσιάστηκαν να προέρχονται από τα Μεσόγεια της Ανατολικής Αττικής.

Μιλώντας με αμπελουργούς ένα από τα σημαντικότερα θέματά τους είναι η έλλειψη εργατικών χεριών και η στήριξή τους. Υπάρχουν κάποιες σκέψεις για την στήριξη προς αυτή την κατεύθυνση;

Πράγματι η ελληνική γεωργία στο σύνολο της, έχει να αντιμετωπίσει τα επόμενα χρόνια δύο βασικές προκλήσεις. Αφενός τη μειούμενη απασχόληση του εργατικού δυναμικού και αφετέρου τη συνταξιοδότηση του γερασμένου πληθυσμού που θα απελευθερώσει χιλιάδες θέσεις εργασίας στον αγροτικό τομέα τα επόμενα χρόνια.

Η πρόκληση αυτή μπορεί λοιπόν να είναι είτε μια ευκαιρία ανασύστασης του αγροτικού τομέα μέσω των νέων αγροτών, στους οποίους θα δοθούν χρηματοδοτικά κίνητρα ένταξης, είτε μια κατάσταση τέλματος. 

Θεωρώ ότι υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία για το μέλλον και τους νέους πιο συγκεκριμένα, καθώς τα νέα τεχνολογικά δεδομένα αναβαθμίζουν αισθητά το απαιτούμενο επίπεδο δεξιοτήτων, κάνοντας τον συγκεκριμένο τομέα αρκετά ελκυστικό.

Θα πρέπει να γίνουν επενδύσεις σε προγράμματα εκπαίδευσης του αγροτικού πληθυσμού και να δοθούν κίνητρα για συμμετοχή σε προγράμματα κατάρτισης.

Δείτε το παράδειγμα των σύγχρονων οινοπαραγωγών της Αττικής, οι οποίοι διαθέτουν μεράκι και τεχνογνωσία. Με σπουδές σε Ελλάδα και εξωτερικό και με χρήση υπερσύγχρονου εξοπλισμού βαδίζουν ολοταχώς προς την καθιέρωση των προϊόντων τους στις διεθνείς αγορές, που είναι και ο μεγάλος στόχος του ελληνικού αμπελώνα. Να σημειώσουμε επίσης ότι έχουμε πλέον στην Αττική οινοπαραγωγούς τέταρτης γενιάς, πράγμα που συμβάλλει στη διατήρηση της γνώσης και της οινικής παράδοσης της περιοχής. 

Οινοτουρισμός. Τον ακούμε χρόνια. Σε ποιο επίπεδο βρισκόμαστε; Έχουν γίνει βήματα προς την ανάπτυξη αυτού του είδους τουρισμού και τι υπάρχει στον προγραμματισμό σας;

Όπως έχει δεσμευθεί και ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Νίκος Χαρδαλιάς: «Η Περιφέρεια Αττικής είναι και θα είναι και τα επόμενα χρόνια σταθερός αρωγός στην εξωστρέφεια του οινοτουρισμού».

Ο οινικός χάρτης της Αττικής αποτυπώνει την ιστορία, τον πολιτισμό και την πορεία της στο μέλλον για αυτό για εμάς, η ενίσχυση του οινοτουρισμού –μιας από τις πιο δυναμικά ανερχόμενες μορφές θεματικού τουρισμού– αποτελεί υψηλή προτεραιότητα, καθώς συνεισφέρει στην οικονομική ανάπτυξη της Αττικής και όλης της χώρας, προωθεί την καινοτομία και την υιοθέτηση καλών πρακτικών, ενώ δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας με ικανοποιητικές αμοιβές και προοπτική.

Έχουμε την ισχυρή βούληση να είμαστε σταθεροί αρωγοί στην προσπάθεια των οινοπαραγωγών μας, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε να στηρίξουμε την επιχειρηματική τους δράση και να τους προσφέρουμε την εξωστρέφεια που αξίζει στη δουλειά τους. 

Για αυτό το λόγο, με το σχεδιασμό της καινοτόμου δράσης «Οι δρόμοι του κρασιού στην Αττική», στοχεύουμε στην ανάδειξη τόσο των Αττικών οινοποιείων όσο και στην προώθηση και την διάδοση των τοπικών ποικιλιών που ανήκουν στις Προστατευμένες Γεωγραφικές Ενδείξεις (ΠΓΕ) της Αττικής αλλά και των τοπικών ετικετών στο ευρύ κοινό, στους οινόφιλους καταναλωτές, στους επαγγελματίες της αγοράς οίνου αλλά και στους ταξιδιώτες του εξωτερικού που επισκέπτονται την Ελλάδα.
«Οι δρόμοι του κρασιού στην Αττική» λοιπόν θα αποτελέσουν ένα πολυσήμαντο ψηφιακό εγχειρίδιο καθώς μέσω αυτού, καταγράφονται και αναδεικνύονται τα οινοποιεία και οι ποικιλίες της Αττικής ενώ παράλληλα συνδέονται με τους πολιτιστικούς πόρους της περιοχής διευκολύνοντας έτσι τον επισκέπτη στην περιήγησή του αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο, με απώτερο στόχο την ενίσχυση του τοπικού “brand – name” και την τοποθέτηση των οίνων υψηλής ποιότητας που παράγει σε περίοπτη θέση στον παγκόσμιο οινικό χάρτη.

Σαντορίνη, Κεφαλλονιά, Νεμέα έχουν καταφέρει να αναπτύξουν τον οινοτουρισμό. Βρίσκονται τουλάχιστον σε ένα πολύ καλό επίπεδο. Μπορεί κάτι τέτοιο να γίνει και για την Αττική;

Η προστιθέμενη αξία του ελληνικού αμπελώνα και τα πολύπλευρα αναπτυξιακά οφέλη της οινοπαραγωγής στην Αττική είναι καθοριστικής σημασίας. Οι αρχαίες ποικιλίες, που οριοθετούν την οινική παράδοση της χώρας, καλλιεργούνται στον σύγχρονο αττικό αμπελώνα με τις πλέον εξελιγμένες μεθόδους, από άψογους επαγγελματίες που τοποθετούν την ελληνική οινοποιία στις κορυφαίες θέσεις της παγκόσμιας αγοράς, προσδίδοντας ένα ακόμα πλεονέκτημα στο διάσημο τουριστικό προϊόν της Περιφέρειάς μας, προσφέροντας στον επισκέπτη ξεχωριστές γευστικές εμπειρίες που μένουν ανεξίτηλες στη μνήμη του.
Είναι γεγονός ότι ο αμπελώνας της Αττικής γνώρισε μια εντυπωσιακή αναγέννηση και πρόοδο, τόσο σε επίπεδο οινοποίησης, όσο και αμπελοκαλλιέργειας. Με αφετηρία ποικιλίες όπως το Σαββατιανό και παραδοσιακά στυλ όπως η Ρετσίνα, η νέα γενιά των οινοπαραγωγών της Αττικής κατάφερε να εκσυγχρονίσει τα κρασιά του και να τα φέρει σε ένα εξαιρετικά υψηλό επίπεδο.

Ο ενθουσιασμός και η αποδοχή που φάνηκε να αναπτύσσεται στους επισκέπτες των εκδηλώσεων για τους προωθούμενους ΠΓΕ οίνους της Αττικής τόσο στην Κορέα όσο και στην Ιαπωνία δημιουργεί αρκετές προσδοκίες για την διείσδυση των κρασιών της Αττικής στις συγκεκριμένες νέες αγορές της Ανατολής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η θερμή υποδοχή της εμβληματικής λευκής ποικιλίας «Σαββατιανό» στην Ιαπωνία που κατά παράδοση καταναλώνει ερυθρές ποικιλίες σε συνδυασμό με το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για την ΠΓΕ Ρετσίνα Αττικής η οποία αποδείχθηκε ιδιαίτερα συμβατή με τις διατροφικές επιλογές των Κορεατών και κυρίως των Ιαπώνων, δείχνει τις θετικές προοπτικές που μπορεί να υπάρξουν στο μέλλον για τα κρασιά της Αττικής οι οποίες ενδεχόμενα να οδηγήσουν σε εμπορικές συμφωνίες με τα οινοποιεία της περιοχής.

Το «Σαββατιανό» αγκαλιάστηκε και από τους επισκέπτες των εκδηλώσεων, τόσο στον Καναδά όσο και στις Η.Π.Α..

Χαρακτηριστική είναι η ενθουσιώδης περιγραφή της από Αμερικανούς δημοσιογράφους, ως ποικιλία αιχμής, η οποία παρότι υπάρχει ήδη στην αγορά και δεν είναι κυρίαρχη τάση στην Αμερική, έχει, εντούτοις, όλες τις ξεχωριστές προδιαγραφές που απαιτούνται για να γίνει.
Η αποδοχή που φάνηκε να αναπτύσσεται, σε συνδυασμό με το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για την Π.Γ.Ε. Ρετσίνα Αττικής-η οποία περιγράφηκε ως «δελεαστικό απεριτίφ»,  δημιουργεί αρκετές προσδοκίες για την περαιτέρω διείσδυση και αναγνωρισιμότητα των  Π.Γ.Ε. Οίνων της Αττικής στις συγκεκριμένες αγορές της Δύσης.

Ο αμπελώνας της Αττικής υπερτερεί έναντι άλλων διάσημων περιοχών της Ευρώπης όπως η Τοσκάνη ή το Μπορντό γιατί βρίσκεται κυριολεκτικά δίπλα σε ιστορικές τοποθεσίες μεγάλου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στα πέριξ των Αθηνών. Αυτό όπως καταλαβαίνετε είναι μεγαλειώδες γιατί επιτρέπει στον επισκέπτη να βρεθεί στους χώρους που γεννήθηκαν η φιλοσοφία, η δημοκρατία και οι αξίες του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, ενώ παράλληλα του προσφέρεται η δυνατότητα για συνδυασμένη περιήγηση τουριστικού, γαστρονομικού και οινικού ενδιαφέροντος.  Άρα, οι προοπτικές ανάπτυξης και για την Αττική είναι σημαντικές και προσωπικά είμαι πεπεισμένη για την επιτυχία των ποιοτικών Αττικών μας οίνων!

H Δήμητρα ασχολείται με τα κοινά από πολύ νεαρή ηλικία και έτσι από το 2018 είναι εκλεγμένη περιφερειακή σύμβουλος, από το 2019 μέλος της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Αττικής και αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής των Περιφερειών Ευρώπης με ενεργή συμμετοχή στις επιτροπές ENVE (Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας) και NAT (Φυσικών Πόρων). Το 2023 διετέλεσε εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος Αλιείας, Αγροτικής & Κτηνιατρικής Πολιτικής και σήμερα είναι Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής στην Περιφέρεια Αττικής.

Κατά την διάρκεια της πορείας της έχει βραβευθεί με το πρώτο βραβείο του Ετήσιου Διαγωνισμού Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην κατηγορία με τίτλο «Καλύτερη Νέα Ιδέα» για την πρόταση της διεύθυνσης στην οποία προΐσταται με τίτλο «Ψηφιακός δυναμικός και πολυεπίπεδος αγροτικός χάρτης με υποβοηθούμενη κατάταξη της γεωργικής γης σε κατηγορίες παραγωγικότητας».

Έχει δύσκολο έργο και της ευχόμαστε καλή επιτυχία. 

Φωτογραφία: Μόνικα Κρητικού

Επιμέλεια: Δήμητρα Νεφρού

Start typing and press Enter to search