WINE ILLUSION

Θάνος Γεωργιλάς

“Οινο-ποίηση… στους άγριους ανέμους του Αιγαίου” Θάνος Γεωργιλάς, Επικεφαλής οινολόγος Οινοποιίας T-Oinos (Τηνιακοί Αμπελώνες)

Για τις προκλήσεις που έχει αντιμετωπίσει στο λαμπερό αλλά και δύσκολο χώρο του Οίνου και την επιλογή του στο αιώνιο δίλημμα “παράδοση ή καινοτομία” μας μιλάει ο επικεφαλής οινολόγος Οινοποιίας T-Oinos, Θάνος Γεωργιλάς. Μας εξηγεί τί προσφέρουν στο κοινό οι “Τηνιακοί Αμπελώνες” και εμείς δεν έχουμε παρά να πειραματιστούμε, με αρωγό τον ίδιο, καθώς αποτελεί τον κατ’ εξοχήν γνώστη και λάτρη του κρασιού.


Πότε ήταν η στιγμή που συνειδητοποιείς ότι θέλεις να ασχοληθείς με την οινολογία ως διαδικασία παραγωγής. Υπήρξαν οινοπαραγωγοί που αποτέλεσαν ή ενδεχομένως αποτελούν ακόμα σημείο έμπνευσης στην απόφασή σου αυτή;

Από την αρχή της φοίτησης μου στο τμήμα Οινολογίας στην Αθήνα ένιωσα ότι η Οινολογία / Αμπελουργία και γενικότερα η ενασχόληση μου στο χώρο της παραγωγής κρασιού είναι κάτι που μου ταιριάζει. Η ευχαρίστηση της δημιουργικότητας είναι κάτι μοναδικό και ιδιαίτερα όταν αυτό είναι κάτι που το μοιράζεσαι με πολύ κόσμο. Σίγουρα από κάπου χρειάζεσαι να εμπνευστείς ειδικά στα πρώτα σου βήματα αλλά προσωπικά δεν θεωρώ ότι υπήρξε ή υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος παραγωγός. Στοιχεία από πολλούς παραγωγούς με τους οποίους έχω δουλέψει ή δουλεύω είναι οι πηγές έμπνευσής μου θα έλεγα.

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχεις αντιμετωπίσει ως οινολόγος;

Σίγουρα υπάρχουν πολλές προκλήσεις που έχω αντιμετωπίσει στην επαγγελματική μου καριέρα και είμαι σίγουρος ότι θα αντιμετωπίσω και στο μέλλον. Προσωπικά, πιστεύω ότι η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η καθημερινή βελτίωση μου σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο.

Σε ένα κόσμο που εξελίσσεται ραγδαία και έχοντας εργαστεί σε σημαντικά οινοποιεία, που ανήκουν σε χώρες και περιοχές τόσο του παλαιού όσο και του νέου κόσμου, τι πιστεύεις ότι είναι πιο σημαντικό στην οινοποίηση: η παράδοση ή η καινοτομία;

Ένας συνδυασμός και των δύο. Άλλωστε για κάτι καινοτόμο χρειάζεσαι πάντα να γνωρίζεις την βάση η οποία προέρχεται σε μεγάλο ποσοστό από την παράδοση. Η εργασιακή μου εμπειρία σε οινοποιεία του παλιού αλλά και του νέου κόσμου με βοήθησε να καταλάβω πόσο σημαντική είναι η ικανότητα να κρίνεις ανάλογα την στιγμή αν θα χρησιμοποιήσεις μια παραδοσιακή τεχνική ή μια καινοτομία. Ο σωστός συνδυασμός θα σου δώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Παραμένοντας στο θέμα της καινοτομίας, χρόνο με το χρόνο εμφανίζονται νέες τεχνικές και εξοπλισμός που εντυπωσιάζει. Υπάρχει κάποια με την οποία ήδη πειραματίζεσαι ή θα ήθελες να πειραματιστείς στο άμεσο μέλλον;

Σίγουρα κάθε χρόνο εμφανίζονται καινούριες τεχνικές και εξοπλισμοί. Είμαι από τους ανθρώπους που μ ’αρέσει να πειραματίζομαι και να εξερευνώ καινούρια πράγματα. Ταυτόχρονα όμως, έχω και στο πίσω μέρος του μυαλού μου ότι λόγω της μικρής ποσότητας που παράγουμε οι πειραματισμοί πρέπει να είναι συγκεκριμένοι και να γίνονται με προσοχή έτσι ώστε να διασφαλίσουμε την υψηλή ποιότητα. Σε μια μικρή παραγωγή, η λεπτομέρεια είναι αυτή που έχει την μεγαλύτερη σημασία. Σίγουρα η απομόνωση των ζυμών από το αμπέλι των Στεγαστών, η γενετική τους ταυτοποίηση και ο εμβολιασμός με τις ζύμες αυτές είναι κάτι που πειραματιζόμαστε τα τελευταία τρία χρόνια. Κάθε χρόνο το ποσοστό του εμβολιασμού αυτού αυξάνεται και είναι κάτι που μας βοηθά πάρα πολύ στο να αποτυπωθεί η ενέργεια και η δυναμική της περιοχής στα κρασιά μας.

Μπορείς να μοιραστείς μαζί μας, αν φυσικά υπήρξε τέτοια περίπτωση, για δύο vintages που αντιμετωπίστηκαν με πολύ διαφορετικούς τρόπους ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα και το στυλ του οινοποιείου;

Θα αναφερθώ σίγουρα στην χρονιά του 2019. Στις αρχές Απριλίου στο αμπελοτόπι των Στεγαστών όπου βρίσκεται όλο μας το Ασύρτικο είχαμε έντονη χαλαζόπτωση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια μεγάλη ανομοιογένεια στην ωρίμανση των σταφυλιών. Χρειάστηκε λοιπόν κατά την διάρκεια του τρύγου, να περπατήσουμε αρκετές φορές το αμπέλι έτσι ώστε να επιλέξουμε φυτό ανά φυτό τις διαφορετικές ημερομηνίες τρύγου έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ότι το σταφύλι που θα παραλαμβάναμε στο οινοποιείο θα ήταν σωστά ώριμο. Μ ’αυτόν τον τρόπο, διασφαλίσαμε μια ομοιογένεια στον ωριμότητα των σταφυλιών και κατά συνέπεια την υψηλή ποιότητα καθώς και το στυλ του τελικού προϊόντος.

Sommeliers, δημοσιογράφοι, οινοκριτικοί έχουν αναφερθεί στο στυλ των κρασιών της οινοποιίας Τηνιακοί Αμπελώνες, θα ήθελα να γνωρίζω τι δική σου περιγραφή, ενός ανθρώπου που καλείται κάθε χρονιά, να δημιουργήσει; καλύτερα να υπηρετήσει αυτό το το στυλ;

Τα κρασιά του Τ-Οίνος είναι η αντανάκλαση του τόπου από όπου προέρχονται. Δοκιμάζοντας ένα Ασύρτικο ή ένα Μαυροτράγανο του Τ-Οίνος, ανακαλύπτεις αρωματικά και γευστικά όλα τα στοιχεία που μεταδίδει ο τόπος στο σταφύλι. Ενέργεια, Δυναμική, Κρυστάλλινη αίσθηση, Αλατότητα, Καθαρότητα. Στόχος του ιδιοκτήτη, του Συμβούλου μας Stephane Derenoncourt και δικός μου είναι να αποτυπωθεί όσο καλύτερα γίνεται ο τόπος που προέρχονται τα κρασιά μέσα στην φιάλη.

Τελευταία άφησα μια ερώτηση πιο προσωπική. Ξέρω ότι αρκετοί θα σε έχουν ρωτήσει τι κρασιά προτιμάς να έχεις στη συλλογή σου. Εγώ θα σε ρωτήσω τι κρασιά προτιμάς να πίνεις στις διακοπές σου. Αρχικά θα ήθελα να ξεκαθαρίσουμε βουνό ή θάλασσα;

Στη συλλογή μου έχω όλων των στυλ τα κρασιά. Μ’ αρέσει να δοκιμάζω διαφορετικά κρασιά γενικότερα. Πραγματικά δεν έχω περιορισμούς για το τι κρασί θα πιώ το καλοκαίρι. Θέλω όμως το κρασί που θα πιώ να είναι εύπεπτο και να πίνεται ευχάριστα. Προσωπικά θεωρώ ότι αυτά είναι δυο βασικά κριτήρια για ένα καλό κρασί. Φυσικά, θάλασσα το καλοκαίρι.


Για τον Θάνο Γεωργιλά το κρασί και η οινοπαραγωγή είναι κάτι περισσότερο από μια απλή δουλειά. Είναι το μεράκι, η εκπαίδευση και η εξέλιξη με γνώμονα τη θωράκιση της υψηλής ποιότητας. Και το πετυχαίνει, καθώς η αυτοβελτίωση αποδίδει καρπούς και οι παλιοί και νέοι μέθοδοι στην Οινοποιία δημιουργούν τον τέλειο συνδυασμό.

Start typing and press Enter to search