Σε όλον τον κόσμο υπάρχουν σήμερα 420 Masters of Wine, όπου ζουν σε 30 χώρες.

Η Michelle Cherutti-Kowal MW είναι κάτοχος αυτού του σημαντικού παγκοσμίως τίτλου στον χώρο του κρασιού από το 2015. Η απόκτηση φυσικά ενός τέτοιου τίτλου δεν είναι εύκολη υπόθεση, αφού απαιτεί εντατικό διάβασμα, σκληρή δουλειά και προφανώς πολύ χρόνο.
Πολυταξιδεμένη, σύμβουλος, συγγραφέας και διαπιστευμένος εκπαιδευτής στο Wine and Spirits Education Trust (WSET), σε μια εκ βαθέων συνομιλία, μοιράζετε το πάθος της για το κρασί, αναπολεί το παρελθόν και με γνώμωνα την οινική της πορεία συμβουλεύει επαγγελματίες και μη.


Πείτε μας πως προέκυψε η αγάπη σας για το κρασί; Έχετε ιστορίες να διηγηθείτε που σχετίζονται με αυτό;

Οι μνήμες μου που σχετίζονται με το κρασί ξεκινάνε από νεαρή ηλικία. Από όσο θυμάμαι, ένα ποτήρι κρασί συνόδευε πάντα είτε το μεσημεριανό μας , είτε το βραδινό μας γεύμα. Ο πατέρας μου κατάγεται από την Ιταλία και φυσικά ήταν πολύ συνηθισμένο για τους ενήλικες να απολαμβάνουν ένα ποτήρι κρασί με τα γεύματα τους. Πάντα και ο πατέρας μου αλλά και ο παππούς μου έπιναν ένα ποτήρι κόκκινο κρασί με τα γεύματα τους. Το κρασί τους δεν ήταν εξεζητημένο αλλά ήταν πάντα παρόν.

Μεγάλωσα σε μια μικρή πόλη έξω από το Τορόντο του Καναδά. Δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι οι υπόλοιπες οικογένειες δεν έπιναν κρασί με το βραδινό τους γεύμα. ‘Όταν ήμουν περίπου 6 χρονών με ρώτησαν στο σχολείο τι θα αφήναμε στον Άγιο Βασίλη κάτω από το δέντρο τα Χριστούγεννα και απάντησα κόκκινο κρασί και μπισκότα! Φανταστείτε την έκπληξη της δασκάλας αφού όλοι άφηναν γάλα με μπισκότα! Καταλαβαίνετε τώρα γιατί οι γείτονες μας θεωρούσαν περίεργη οικογένεια!

Όταν μεγάλωσα, έγινα υπεύθυνη εμφιάλωσης για τα κρασιά που έφτιαχνε ο πατέρας μου, στο σπίτι μας. Ο εξοπλισμός του ήταν παλαιός και απλός αλλά έκανε τη δουλειά του. Κρατούσε το κρασί σε γυάλινες νταμιτζάνες και όταν χρειαζόταν να εμφιαλωθεί έφερνε λίγες στην κουζίνα, τις τοποθετούσαμε στο πάγκο της κουζίνας και με ένα χωνί το κρασί έρρεε στα μπουκάλια, τοποθετούσα τα καπάκια και έβαζα τις ετικέτες σε καθαρά στεγνά μπουκάλια. Ήμουν τόσο μικρή τότε που έπρεπε να ανέβω σε σκαμπό για να φτάσω στο πάγκο της κουζίνας και να κάνω αυτές τις δουλειές!

Διαβάζοντας το βιογραφικό σας από τη σελίδα Master of Wine έχουμε την αίσθηση ότι η καριέρα σας έχει εξελιχθεί με το πέρασμα των χρόνων.

Ξεκινώντας ως εκπαιδευτικός στο Wine and Spirits Education Trust, γράφοντας για περιοδικά, συμμετέχοντας σε διαγωνισμούς κρασιών ως κριτής, ποιος ρόλος πιστεύετε ότι σας ταιριάζει καλύτερα;

Μιλήστε μου για την εμπειρία σας σε αυτούς τους τρείς ρόλους με τις πιο σημαντικές στιγμές στην καριέρα σας μέχρι σήμερα.

Είμαι κατ’ επιλογήν αυτοαπασχολούμενη. Αυτό που αγαπώ στον κλάδο του κρασιού είναι το ότι μπορείς να κάνεις διαφορετικές δουλειές.

Θεωρώ επίσης ότι η διδασκαλία είναι σημαντικό κομμάτι της οινικής βιομηχανίας. Όσο περισσότερα μαθαίνεις για το κρασί τόσο περισσότερο εκτιμάς τη σκληρή δουλειά των καλλιεργητών και των παραγωγών. Οι άνθρωποι που έχουν παραπάνω γνώσεις για το κρασί τείνουν να ξοδεύουν παραπάνω για ένα μπουκάλι και αυτό είναι ακριβώς ότι χρειάζεται ο κλάδος στις μέρες μας.

Το να γράφεις είναι παρόμοιο με τη διδασκαλία. Αν γράφεις για τους καταναλωτές χρειάζεται να επικοινωνείς μαζί τους με ένα τρόπο ο οποίος θα τους κάνει να συσχετιστούν με αυτό και θα τους εμπνεύσει να δοκιμάσουν οι ίδιοι το κρασί. Το περιεχόμενο της συγγραφής ενός τεχνικού κειμένου για μαθητές είναι περισσότερο θεωρητικό και λιγότερο βιωματικό αλλά παραμένει μια μορφή διδασκαλίας.

Είτε με την διδασκαλία στο WSET, είτε διδάσκοντας ανθρώπους που εμπορεύονται κρασιά , είτε δια ζώσης είτε μέσω zoom ή ακόμα και όταν γράφω ένα άρθρο ο στόχος είναι κοινός: να προωθήσω την γνώση για το κρασί.

Το να είμαι κριτής σε διαγωνισμούς κρασιών είναι διαφορετικό από τη διδασκαλία ή τη συγγραφή. Οι διαγωνισμοί κρασιών βοηθούν στην πώληση τους. Δίνουν στον καταναλωτή μια ένδειξη ποιότητας και σιγουριά ως προς την αγορά τους. Για ένα κριτή κρασιών αυτοί οι διαγωνισμοί δίνουν μια αίσθηση ως προς το τι συμβαίνει στην αγορά την τρέχουσα περίοδο. Μπορείς να γευτείς πολλά κρασιά ή σταφύλια από την ίδια περιοχή και σοδειά . Είναι επίσης πολύ καλή εξάσκηση για την γευστική μου διαδικασία. Το να είμαι κριτής με βοηθά να είμαι ενημερωμένη κρατώντας τις γευστικές μου ικανότητες σε εγρήγορση και μου αρέσει να ξέρω ότι με αυτό τον τρόπο βοηθώ και τους καταναλωτές και τα οινοποιεία.

Η τάση της εποχής απαιτεί την ανάπτυξη και τον ρόλο που παίζετε ως σύμβουλος κρασιού στις συνεργασίες που έχετε με τα εστιατόρια, τα οινοποιεία και τους εμπορικούς οργανισμούς που προωθούν το κρασί. Πιστεύετε ότι αυτή η ανάγκη έχει προκύψει από την έντονη επιθυμία των ανθρώπων να μαθαίνουν όλο και περισσότερα για το κρασί που εμπορεύονται, καταναλώνουν και γεύονται;

Στις μέρες μας υπάρχουν τόσα πολλά κρασιά και η διαδικασία σύνταξης της λίστας κρασιών μπορεί να προκαλέσει σε κάποιον σύγχυση. Υπάρχουν πολλοί εισαγωγείς που είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν ένα μαγαζί ή εστιατόριο αλλά η ουσία είναι ότι θέλουν να προωθήσουν τα δικά τους προϊόντα. Ένας ανεξάρτητος σύμβουλος μπορεί να βοηθήσει να αποφευχθεί η σύγχυση, με το να προτείνει διαφορετικά οινοπεία, στυλ ακόμα και να βοηθήσει με την εκπαίδευση.

Διαβάζουμε ότι η εξειδίκευση σας είναι στις περιοχές που απλώνονται από την Ιταλία, Νότια Αφρική ως τη Νότια Αμερική, στο Μπορντώ και Βουργουνδία. Ποιο είναι το κοινό σημείο που ενώνει αυτά τα μέρη σε συνδυασμό με την απόφαση σας να εξειδικευτείτε σε αυτές τις περιοχές;

Νομίζω ότι αυτές οι περιοχές είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους λόγω των ποικιλιών της αμπέλου αλλά και της ιστορίας τους. Χώρες όπως η Αργεντινή ή η Νότια Αφρική καλλιεργούν σταφύλια εδώ και εκατοντάδες χρόνια εκ των οποίων οι κλώνοι προήλθαν από την Ευρώπη. Το πιο συναρπαστικό στην οινική βιομηχανία είναι το να κατανοείς την επιρροή των διαφορετικών εδαφών, κλιμάτων και ανθρώπων που καλλιεργούν τους ίδιους κλώνους αλλά σε διαφορετικά μέρη.

Τι συμβουλή θα δίνατε σε ένα νέο που θέλει να ασχοληθεί με τον τομέα του κρασιού; Ποια είναι τα βήματα για μια καταξιωμένη καριέρα βασιζόμενη στην δική σας εμπειρία;

Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να μπεις στη βιομηχανία κρασιού είτε ως εισαγωγέας, είτε σε οινοποιείο, είτε να πουλάς κρασί σε μια κάβα ή σε ένα εστιατόριο. Συνήθως συμβουλεύω κάποιον νέο στο χώρο, πρώτα να κάνει μαθήματα και ύστερα να μιλήσει με ανθρώπους που εργάζονται σε διαφορετικές θέσεις στην οινική βιομηχανία. Έπειτα να βρει το ρόλο του σε συνδυασμό με τον τρόπο ζωής του και τις ικανότητες του. Μόλις λοιπόν βρει τη θέση του θα τον συμβούλευα να μην σταματά να διαβάζει και να μαθαίνει.

Αν θέλετε να απολαύσετε ένα ποτήρι κρασί με τους αγαπημένους σας, μετά από μια έντονη μέρα, ποια θα ήταν η επιλογή σας; Η απόλαυση ενός κρασιού αφορά όλες μας τις αισθήσεις: άρωμα, γεύση και αναμνήσεις. Συμφωνείτε;

Συμφωνώ απολύτως. Θα έλεγα ότι ξεκινώ την Παρασκευή το βράδυ με ένα ποτήρι αφρώδες. Σαμπάνια, Prosecco Superiore DOCG, Trento DOC ή ένα αφρώδη οίνο από την Μεγάλη Βρετανία. Εξαρτάται από το τι έχω στο ψυγείο μου.

Κλείνοντας τη συζήτηση μας θα ήθελα να σας ρωτήσω αν γνωρίζετε κάποια ελληνική ποικιλία ή αν δοκιμάσατε κάποιο κρασί που σας έκανε εντύπωση.

Είχα καταπληκτικές εμπειρίες όσον αφορά στο κρασί και στο φαγητό στην Ελλάδα. Το Ασύρτικο έχει κερδίσει επάξια μια θέση στις αναφορές μου στα κορυφαία λευκά κρασιά του κόσμου.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μου στην Ελλάδα το 2019 για το Masters of Wine, είχα ερωτευτεί το Λιάτικο από την Κρήτη. Η ξηρή εκδοχή του (αν και η γλυκιά ήταν εξαιρετική επίσης). Γενικά τα καλύτερα δείγματα καλλιεργούνταν σε υψόμετρο, σε εδάφη πλούσια σε άργιλο και ασβεστόλιθο. Ήταν αρωματισμένα από κόκκινα φρούτα και είχαν δομή. Εξαιρετικά κομψά.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Michelle Cherutti-Kowal MW είναι Σύμβουλος Οίνου, Διαπιστευμένη Εκπαιδευτής και Συγγραφέας και εργάζεται στο χώρο του κρασιού από το 2002. Είναι πλήρως διαπιστευμένη από το Wine and Spirits Education Trust (WSET) σε όλα τα επίπεδα και διδάσκει στο Λονδίνο.
Μερικές από τις επαγγελματικές δραστηριότητες της είναι:
Διδάκτωρ – Wine and Spirits Education Trust (WSET). (Λονδίνο, UK).

Διεθνής Σύμβουλος/Διδάκτωρ για το Riviera Yacht Support, .Restaurangakademien Stockholm.
Λέκτορας στο Institute Master of Wine Seminars and courses (Λονδίνο και διεθνώς).
Κριτής, Decanter Wine Awards ((Regional Chair for the Veneto 2021) και Decanter panel tastigns
Σύμβουλος σε διάφορες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των British Airways και Casella Family Brands.
Μέλος του Tasting Panel for The Little Fine Wine Company.
Wine Tour Leader, Martin Randall Travel.
Εισηγήτρια/Παρουσιάστρια master classes (trade and consumer) για λογαριασμό των Κρασιών του Μπορντό, του Médoc, της Βουργουνδίας, του Chablis, του Λίγηρα, του Prosecco Superiore, του Καναδά, της Γερμανίας.
Freelancer αρθρογράφος για θέματα που αφορούν διάφορες περιοχές του κρασιού που δημοσιεύονται στο Tong Magazine, Circle of Wine Writers, AWE and IMW publications, σεναριογράφος για το «3-Minute Wine School”, WSET και Decanter
Προσκεκλημένη ομιλήτρια στο Vinitaly, Prowein, The Wine Show, The France Show και London Wine Trade Fair, The Real Food Show.
Guest Judge Veritas Awards (Νότια Αφρική), Top Ten Pinotage Awards (Νότια Αφρική), Roussillon’s Saint-Bacchus Awards, Drink Business Wine Awards, Bacchus Madrid.
Είναι μέλος διεθνών οργανισμών και έχει σπουδάσει σε αναγνωρισμένους φορείς:

2015 – Master of Wine, Member of the Institute of Master of Wine
2017 – Member of the Institute of Master of Wine Education Committee
2001-2003 – Wine and Spirits Education Trust (WSET), London, UΚ, Intermediate Certificate, Advanced Certificate (with Distinction), Diploma (With Honours)
2002-2003 Wine and Spirits Education Trust, London, UK, Accredited Wine Tutor and Assessor,
2003 – Member of the Association of Wine Educators
2003 – Member of the Circle of Wine Writers
2005 – City and Guilds of London Institute, Certificate in Adult Education Stage One and Two
1995-1999 School Of Hospitality, George Brown College, Toronto, Canada, Certificate of Haute Cuisine
1988 Bachelor of Arts, Pollical Science, University of Western Ontario, Canada