Το οινοποιείο που σε γεμίζει «Ευτυχία»
«Η επαφή με την φύση είναι κάτι το μοναδικό»
Μία οικογενειακή επιχείρηση που στηρίζεται στην προσωπική δουλειά, στην ολοκληρωμένη διαχείριση του προϊόντος την προσωπική επαφή είναι το μικροοινοποιείο «Ευτυχία» που βρίσκεται στα Κύργια του Δήμου Δοξάτου. Τρεις ετικέτες με το όνομα Ευτυχία που μόνο που το διαβάζεις, σε προκαλεί να γευτείς αυτό που κρύβεται στο μπουκάλι.
Μιλήσαμε με την ίδια την … Ευτυχία Μιχαηλίδου και μας εξήγησε πως λειτουργεί η επιχείρησή της, αν έχει μετανιώσει, που ακολούθησε τον δρόμο που χάραξε ο πατέρας της και τους στόχους του οινοποιείου για το επόμενο διάστημα.
Πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με το κρασί;
Όλα ξεκινούν στις αρχές της δεκαετίας του 90. Ο πατέρας μου Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης αντιλαμβανόμενος την οινική αναγέννηση που λάμβανε χώρα στον νομό της Δράμας, φυτεύει τον πρώτο του αμπελώνα, με γαλλικές ερυθρές ποικιλίες. Οινοποιώντας τους πρώτους οίνους και δημιουργώντας ένα χώρο παραγωγής, ξεκινά η δική μας ιστορία. Σιγά σιγά εμπλέκεται η δεύτερη γενιά συνεχίζοντας το έργο του με τις ίδιες αρχές: Τον σεβασμό στη φύση, στον οίνο και στον άνθρωπο. Τώρα πια με μεγάλη μας χαρά έχουμε κοντά μας και την τρίτη γενιά.
Είναι η κύρια ενασχόλησή σας;
Ναι, είναι η κύρια απασχόλησή μου.
Θα το αλλάζατε; Έχετε δηλαδή σκεφτεί να ασχοληθείτε με κάτι άλλο;
Όχι, δεν θα άλλαζα αυτή μου την απασχόληση. Η χαρά της καλλιέργειας, της δημιουργίας και η μοναδική ικανοποίηση που προσφέρει το τελικό προϊόν, ισοσταθμίζει την κούραση, την εξαντλητική πολλές φορές εργασία και όλο το άγχος, που εμπεριέχεται στην ενασχόληση με την γη και το επιχειρείν. Οι σπουδές μου στον τομέα της Διοίκησης Επιχειρήσεων έχουν φανεί ιδιαιτέρως χρήσιμες στην διαχείριση του οικονομικού τομέα της επιχείρησης.
Ως οινοποιείο ποιες ποικιλίες καλλιεργείτε και τι είδους κρασιά παράγετε;
Ξεκινήσαμε με γαλλικές ποικιλίες, Sauvignon Blanc, Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon. Σταδιακά προστέθηκε και η ποικιλία Ασύρτικο. Ο στόχος μας είναι στο μέλλον να εμπλουτίσουμε τους αμπελώνες μας με περισσότερες γηγενείς ποικιλίες. Μέχρι τώρα έχουμε τρεις ετικέτες οι οποίες αποτελούν την οικογένεια με το όνομα “Ευτυχία”. Οίνος Λευκός Ξηρός «Ευτυχία» που παράγεται από Ασύρτικο και Sauvignon Blanc, Οίνος Ροζέ ημίγλυκος «Ευτυχία» που παράγεται από Syrah και Merlot και τέλος Ερυθρός ξηρός «Ευτυχία» που παράγεται από Cabernet Sauvignon, Merlot και Syrah. Σύντομα θα παρουσιάσουμε και καινούρια ετικέτα Οίνος Ροζέ ξηρός.
Σας διευκολύνει ή σας δυσκολεύει να έχετε το σύνολο της διαδικασίας, από το αμπέλι μέχρι το μπουκάλι;
Οπωσδήποτε είναι μία δύσκολη διαδικασία. Αλλά είναι ο κατάλληλος θεωρώ τρόπος για να ελέγχεις και να εξασφαλίζεις την ποιότητα στο προϊόν σου. Επειδή το κρασί είναι ενεργός και ζωντανός οργανισμός, χρειάζεται, όπως και η καλλιέργεια του αμπελιού, καθημερινή τριβή μαζί του, έλεγχο και παρακολούθηση που σου δίνει όμως την ικανοποίηση της δημιουργίας. Μπορείς να ελέγξεις τις συνθήκες, να διορθώσεις κάτι για να έχεις το καλύτερο τελικό προϊόν.
Ποιο είναι το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της δουλειά σας;
Νομίζω πως το πιο ενδιαφέρον κομμάτι είναι η επαφή με τη φύση. Παρακολουθείς και διευκολύνεις έναν κύκλο ζωής προσπαθώντας να επέμβεις όσο γίνεται λιγότερο για να αφήσεις τη φύση να κινηθεί με το δικό της ρυθμό. Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας, τον καρπό, θα τον διαχειριστείς όσο καλύτερα μπορείς για να τον μοιραστείς και με άλλους. Η στιγμή που δοκιμάζεις και διακρίνεις γεύσεις και αρώματα είναι ιδιαίτερη.
Τι ετήσια παραγωγή έχετε;
Η ετήσια παραγωγή μας είναι περίπου 10.000 φιάλες.
Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε να αντιμετωπίσετε στη δουλειά σας;
Οι προκλήσεις είναι πολλές και σε διαφορετικούς τομείς. Καθώς η καλλιέργειά μας είναι βιολογική , απαιτεί καθημερινή ενασχόληση με τον αμπελώνα. Η αγωνία και το αβέβαιο των καιρικών συνθηκών, το άγχος για την υγεία των σταφυλιών μας, είναι ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση για εμάς. Αλλά προσπαθούμε συνεχώς να είμαστε ενημερωμένοι και να ακολουθούμε τις εξελίξεις.
Υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο storytelling στο ελληνικό κρασί;
Το κρασί στην Ελλάδα έχει μεγάλη ιστορία τόσο λόγω γεωγραφικών/κλιματικών ιδιαιτεροτήτων όσο και ιστορικών. Από την εποχή της ελληνικής μυθολογίας το κρασί είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας. Η εξέλιξη του όμως δεν ήταν ανάλογη με αυτή των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έντονη ανάπτυξη που προσβλέπει σε ένα καλύτερο μέλλον.
Με την βοήθεια καταρτισμένων γεωπόνων-αμπελουργών, θα μπορούμε να έχουμε σωστά καλλιεργημένο αμπέλι που θα δώσει την κατάλληλη πρώτη ύλη, καλό φρούτο δηλαδή, βασική προϋπόθεση για καλό κρασί. Η διαρκής ενημέρωση για τις τεχνολογικές εξελίξεις και η διαρκής ανανέωση του τεχνολογικού εξοπλισμού αποτελούν ακόμη μια βασική παράμετρο που δεν πρέπει να παραλειφθεί. Εάν μπορέσουμε να συνδυάσουμε το μεράκι μας με σωστό επαγγελματικό σχεδιασμό τότε το αποτέλεσμα θα μας δικαιώσει.
Μια μικρή βιομηχανία έχει να αντιμετωπίσει πέρα από άλλες δυσκολίες και τον ανταγωνισμό. Πως επιβιώνετε μέσω του ισχυρού ανταγωνισμού;
Ο ανταγωνισμός δημιουργεί προβλήματα αλλά σου δίνει κίνητρο και διάθεση για μεγαλύτερη προσπάθεια ώστε να γινόμαστε ολοένα και καλύτεροι. Είμαστε μία οικογενειακή επιχείρηση που στηρίζεται στην προσωπική δουλειά, στην ολοκληρωμένη διαχείριση του προϊόντος μας και στην προσωπική επαφή. Έχουμε επίγνωση των δυνατοτήτων μας και προχωρούμε με οργάνωση και προγραμματισμό. Με διάθεση συνεργασίας κάνουμε γνωστή την παρουσία μας στον χώρο της αμπελουργίας και παραγωγής οίνου.
Παράδοση και καινοτομία. Πόσο εύκολος είναι ο συνδυασμός τους;
Ο συνδυασμός τους έχει δυσκολίες αλλά είναι απαραίτητος. Η γνώση των παραδοσιακών τεχνικών, ποικιλιών κ.τ.λ. είναι ένας πολύτιμος οδηγός για να στηριχτεί ο νέος οινοποιός και προσθέτοντας την νέα τεχνογνωσία να δημιουργήσει και να προσφέρει. Η ίδια η επιστήμη στηρίζεται στην χρόνια παρατήρηση και τον πειραματισμό, εκ των πραγμάτων λοιπόν το πάντρεμα της πολυετούς πείρας ,της παράδοσης δηλαδή, με τις καινούριες τεχνικές και την εξειδικευμένη γνώση είναι ο δρόμος που ο κάθε παραγωγός πρέπει να ακολουθήσει για να κατορθώσει να εκφράσει τις ιδιαιτερότητες της περιοχής του στο προϊόν που με τόση αγάπη και κόπο παράγει. Από την στιγμή που υπάρχει η θέληση και ο νους ο ανοικτός τίποτε δεν είναι δύσκολο, είναι απλά προκλητικό.
Ποια κρασιά προτιμάτε εσείς προσωπικά είτε από τις δικές σας ετικέτες, είτε άλλων παραγωγών;
Προτιμώ κατά κύριο λόγο ερυθρούς ξηρούς οίνους. Σέβομαι την προσπάθεια κάθε οινοποιού και προσπαθώ να δοκιμάζω όσες περισσότερες ετικέτες μπορώ. Φυσικά η επιλογή οίνου διαφέρει ανάλογα με την επιλογή των συνοδευτικών του. Δεν μπορώ να διαλέξω κάποιο από τα τρία κρασιά μας γιατί θεωρώ ότι το κάθε ένα έχει το δικό του χαρακτήρα. Αν θα έπρεπε να επιλέξω όμως, θα διάλεγα το Ερυθρό ξηρό “Ευτυχία”. Ο χαρακτήρας αυτού του κρασιού μου ταιριάζει πολύ περισσότερο.
Υπάρχει η απαραίτητη στήριξη από τις τοπικές ή και τις κεντρικές αρχές;
Οι τοπικές αρχές βρίσκονται αρωγοί στην προσπάθειά μας. Πρόσφατα ολοκληρώθηκε το έργο της ανακαίνισης και επέκτασης των εγκαταστάσεων μας μέσω προγράμματος από την Αναπτυξιακή επιχείρηση Δράμας. Ο Δήμος Δοξάτου και οι τοπικές κοινότητες ανταποκρίθηκαν στα αιτήματά μας και βοήθησαν όταν χρειάστηκε. Ως πρώτη χρονιά που το οινοποιείο μας συμμετείχε στον θεσμό της Δραμοινογνωσίας ο οποίος διοργανώνεται από την περιφερειακή ενότητα Δράμας και δίνεται η ευκαιρία στο οινόφιλο κοινό να έρθει σε επαφή και να γνωρίσει τα κρασιά της Δράμας, η εμπειρία ήταν υπέροχη. Ως θεσμός βοηθά πραγματικά στην παρουσίαση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον χώρο.
Υπεύθυνος οινοποιείου: Ευτυχία Μιχαηλίδου
Social Media:
- Instagram Microwineryeutyxia
- Facebook : Μικροοινοποιία Ευτυχία Μιχαηλίδου
https://m.facebook.com/microwineryeutuxia
https://www.instagram.com/microwinery_eftichia?igsh=cncwaGwxdHNicGxi