Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Cornell οι μερίδες φαγητού που εμφανίζονται σε πίνακες του Μυστικού Δείπνου έχουν μεγαλώσει κατ’ αναλογία μέσα στην πάροδο  των αιώνων. 

Ερευνητική ομάδα αποτελούμενη και από διατροφολόγους και ειδικούς στην παχυσαρκία υποστηρίζει ότι μελετώντας 52 από τους πιο διάσημους πίνακες της βιβλικής σκηνής, εστίασε στο μέγεθος των πιάτων που εμφανίζονται σε αυτούς. 

Μεταξύ άλλων, στο μικροσκόπιο μπήκαν πίνακες των El Greco, Leonardo Da Vinci, Lucas Cranach the Elder and Rubens. Όπως διαπίστωσε, τα φαγητά, το ψωμί και τα πιάτα μπροστά στον Ιησού και τους μαθητές του σταδιακά αυξήθηκαν κατά δύο τρίτα. Αυτό, όπως λένε οι επιστήμονες, οφείλεται στο ότι η τέχνη μιμείται τη ζωή.

Ο καθηγητής Brian Wansink, επικεφαλής της έρευνας και καθηγητή θεολογίας μαζί με τον αδερφό του Craig, γράφει στο International Journal of Obesity: «Πιστεύουμε ότι καθώς η τέχνη μιμείται τη ζωή, αυτές οι αλλαγές αντανακλώνται στις απεικονίσεις του πιο διάσημου δείπνου της ιστορίας».

Όπως λέει, τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι το φαινόμενο μεγαλύτερων μερίδων σε μεγαλύτερα πιάτα έχει προκύψει προοδευτικά κατά τη διάρκεια της χιλιετίας.Τα κυρίως γεύματα μεγάλωσαν κατά 69% και το μέγεθος των πιάτων κατά 66% μεταξύ των παλαιότερων (περίπου το 1000 μ.Χ.) και των πιο πρόσφατων εικονογραφήσεων (1700 μ.Χ). Το μέγεθος του ψωμιού αυξήθηκε κατά 23%. Οι πιο έντονες αυξήσεις εντοπίστηκαν σε πίνακες που χρονολογούνται μετά το 1500 και έως το 1900 μ.Χ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλή, οι αλλαγές στο μέγεθος των μερίδων είναι πιθανόν αντανάκλαση πολιτιστικών διαφοροποιήσεων και όχι των θρησκευτικών. 

«Δεν υπάρχει κάποιος θρησκευτικός λόγος που τα γεύματα μεγάλωσαν. 

Μπορεί να οφείλεται στο ότι όντως τα γεύματα μεγάλωσαν ή στο ότι οι άνθρωποι άρχισαν να ενδιαφέρονται περισσότερο για το φαγητό».