Το χρώμα του γλυκού θα είναι ο οδηγός σας. Έτσι λευκά επιδόρπια απαιτούν λευκά γλυκά κρασιά, ενώ σοκολατένια ερυθρά. Σε κάθε πάντως περίπτωση το κρασί πρέπει να έχει περισσότερη γλύκα από το επιδόρπιο. Για αυτό ποτέ μα ποτέ γαμήλια τούρτα με σαμπάνια!!!


Γλυκά κουταλιού

Η έντονη γλύκα τους αποκλείει οινικούς συνδυασμούς. Δοκιμάστε πάντως έναν δυνατό, σκέτο εσπρέσσο.

Γλυκά με λευκές κρέμες

Sauternes, Samos Nectar και Μοσχάτο Ρίου Πατρών, κάθε συνδυασμός θα αφήσει την δική του σφραγίδα ενισχύοντας τον πλούτο η την φινέτσα.

Γλυκά με έντονο τον χαρακτήρα των ξηρών καρπών

“Κοντράρετε” με Vinsanto από την Σαντορίνη, με ένα γλυκό Sherry Oloroso η ένα Tawny Port.

Kέικ

Προτιμάει τον ξηροκαρπάτο χαρακτήρα ενός Tawny Port των 10 η των 20 ετών. Αν όμως είναι σοκολατένιο προτιμήστε μια παλαιωμένη Μαυροδάφνη η ένα καλό Brandy.

Μηλόπιτα

Ιδανικά τα ταιριάσματά της με καλά γλυκά όπως τα Γερμανικά Riesling επιπέδου Auslese η Beerenauslese, τα Ουγγαρέζικα Tokaji Aszu η τα παλαιωμένα Sauternes.

Σοκολατένια Γλυκά (π.χ μους)

Ένα καλό Ruby η Vintage Port, καθώς και τα Νοτιογαλλικά Banyuls είναι οι μοναδικές λύσεις σε έναν συνδυασμό που είναι δυσκολότερος από ότι φαίνεται. Εγώ πάντως προτιμώ ένα καλό Κονιάκ η Ρούμι!

Τάρτες με φρούτα

Ένα γλυκό κρασί με υψηλή οξύτητα θα είναι η πρώτη σας επιλογή. Διαλέξτε ανάμεσα σε ένα νεαρό Sauternes, η Vouvray.

Φρουτοσαλάτες

Ελαφριά μοσχάτα που να μη έχουν περάσει από βαρέλι όπως αυτά της Λήμνου και της Ρόδου. Ακόμα καλύτερα, ένα Moscato d’ Asti.