Γενικά

Η ιστορία της τεκίλα ξεκινάει το 16ο αιώνα όταν άρχισε να παράγεται από τους Ισπανούς κατακτητές που ξέμεναν από τα δικά τους αποστάγματα.

Η τεκίλα αποτελεί το πλέον παρεξηγημένο από όλα τα ποτά του κόσμου. Πολύς κόσμος, την έχει ταυτίσει με το πλέον επιθετικό και δυνατό από όλα τα αποστάγματα, ενώ στην πραγματικότητα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

Η τεκίλα είναι το πλέον ιδιαίτερο, μαλακό και ακριβό στην παρασκευή του απόσταγμα.

Όσοι λοιπόν έχουν μια προκατάληψη για την τεκίλα απλώς δεν έχουν δοκιμάσει μια premium εκδοχή της!

Παραγωγή

Η τεκίλα έχει αναγνωρισμένα γεωγραφικά όρια, στα όποια μπορεί να παράγεται και αυτές περιλαμβάνονται σε 5 επαρχίες του Μεξικού. Την Jalisco (η μεγαλύτερη σε έκταση), την Guanajuato, την Michoacán, την Nayarit και την Tamaulipas (η μικρότερη σε έκταση),

και είναι απόσταγμα της καρδιάς του φυτού Αgave (αθάνατος).

Ο αθάνατος μεγαλώνει μεγαλώνει μέχρι και 12 ολόκληρα χρόνια (συνήθως μέγιστο σημείο ωρίμανσης μεταξύ 5 και 8 χρόνια ) πριν δώσει την καρδιά του για την παραγωγή της τεκίλας.

Εξειδικευμένοι τεχνίτες-θεριστές (Jimador) αφαιρούν τα σκληρά φύλλα προκειμένου να αποκαλυφθεί η καρδιά που μοιάζει με ανανά ή αυγό και μπορεί να φθάσει και τα 100 κιλά βάρος (Προτιμάτε το βάρος να είναι γύρω στα 30 κιλά).

Υπάρχουν πολλά είδη αθανάτου, ο καλύτερος ωστόσο θεωρείται ο Blue Agave, που παίρνει το όνομά του από το χρώμα της καρδιάς του.

Η καρδιά φουρνίζεται σε φούρνο ατμού (σε παραδοσιακούς φούρνους χρειάζεται 24 έως και 48 ώρες) ώστε να εξαχθεί το άμυλό του, στη συνέχεια οι ψημένες αλλά κρύες καρδιές αγάβης κομματιάζονται, με ταυτόχρονη διαβροχή με καυτό νερό και ο χυλός που προκύπτει ζυμώνεται.

Για τη ζύμωση μπορεί να χρησιμοποιηθούν κλειστές ή ανοιχτές δεξαμενές, ξύλινες ή ανοξείδωτες. Ενώ υπάρχουν αποστακτήρια που χρησιμοποιούν φυσική μαγιά, αν και τα περισσότερα αγοράζουν βιομηχανοποιημένη ή παράγουν δική τους.

Ακολουθεί απόσταξη (τουλάχιστον 2 φορές) και μερικές φορές ωρίμανση σε βαρέλι.

Σε όλες τις premium τεκίλες η αλκοόλη –που φθάνει στο 38% – προέρχεται από το άμυλο του Αgave, γεγονός που υποδηλώνεται πάνω στη φιάλη με την φράση “100% de Agave” .

Σε κάθε άλλη περίπτωση (mixto) τουλάχιστον το 51% είναι ζυμωμένα σάκχαρα Agave, ενώ το υπόλοιπο 49% είναι ζυμωμένα ζάκχαρα από ζαχαροκάλαμο ή μελάσα, στοιχείο που είναι υπεύθυνο για την αρνητική εικόνα που πολλοί από εμάς έχουμε σχηματίσει για την τεκίλα.

Συνεπώς απαραίτητο διαβατήριο για την είσοδό μας στον μαγικό κόσμο της καλής τεκίλας είναι η φράση “100% de Agave”.

Είδη

Blanco (Plata ή Silver)

Λευκή ή ελάχιστα “χλωμή” τεκίλα που ωριμάζει σε ανοξείδωτες δεξαμενές ή σε βαρέλια, στα οποία όμως παραμένει το πολύ για 2 μήνες.

Reposado

Ανοιχτό κίτρινο χρώμα που προκύπτει από ωρίμανση 2 έως 12 μηνών σε βαρέλι.

Anejo

Κίτρινο έως κεχριμπαρένιο χρώμα, αποτέλεσμα παλαίωσης σε βαρέλια όχι μεγαλύτερα των 600lt , το λιγότερο για 1 χρόνο (αλλά συνήθως κάτω από 3).

Extra Anejo ή Ultra Aged

Κεχριμπαρένιο χρώμα, αποτέλεσμα παλαίωσης σε βαρέλια όχι μεγαλύτερα των 600lt, το λιγότερο για 3 χρόνια.

Joven Oro or Gold

Κίτρινη τεκίλα που έχει χρωματιστεί με καραμέλα. Ποτέ δεν είναι premium (100% Agave).

Γευσιγνωσία

Το χρώμα ποικίλει από εντελώς διάφανο μέχρι κεχριμπαρένιο, ανάλογα με την παραμονή στο βαρέλι.

Το άρωμα διαθέτει την φυτικότητα της πρώτης ύλης, από την οποία προέρχεται και αν ανήκει σε μια καλή τεκίλα προσφέρει μια αξέχαστη εμπειρία που μένει καρφωμένη για πάντα στο μυαλό!

Η γεύση μιας premium τεκίλας είναι ελαφριά, μαλακή και έντονα πιπεράτη. Μάλιστα η αίσθηση στο στόμα θυμίζει χιλιάδες βελονίτσες που κάνουν “μασάζ” στη γλώσσα!

Η τοποθέτηση της τεκίλα σε βαρέλι μαλακώνει και γλυκαίνει τη γεύση της, αφαιρώντας όμως τη μοναδική αίσθηση που προσφέρει ο Agave.