Επίσημη αναγνώριση για το φυσικό κρασί με το όνομα «Vin Méthode Nature» στη Γαλλία​.

Μετά από μια δεκαετία, οι πιέσεις από τους Γάλλους παραγωγούς φυσικών κρασιών, απέδωσαν με την αναγνώριση νέων κανόνων για αυτούς.

Το Ινστιτούτο Προέλευσης και Ποιότητας (INAO) και το Γαλλικό Υπουργείο Γεωργίας αναγνωρίσαν  τη νέα ονομασία «vin méthode nature».

Ο όρος επικυρώθηκε επίσημα στη γενική συνέλευση τον περασμένο Φεβρουάριο από τον Syndicat de Défense des Vins Nature’l (Ένωση Προστασίας Φυσικού Οίνου) και στις αρχές Μαρτίου από τη DGCCRF (Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, Κατανάλωσης και Καταστολής της Απάτης).

Για το Syndicat de Défense des Vins Nature’l, ξεκίνησε ένας δύσκολος αγώνας που περιλαμβάνει αρχικά τη δοκιμή των νέων κανονισμών και το πιο σημαντικό, αυτοί να υιοθετηθούν από όσο το δυνατόν περισσότερους αμπελουργούς.

Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε την αποδοχή που θα έχει η συγκεκριμένη καινοτομία από τον κόσμο των παραγωγών, οι οποίοι ήταν πάντα διχασμένοι στο θέμα της πιστοποίησης.

Είναι βέβαιο ότι θα χρειαστούν αρκετά χρόνια δοκιμών και ζυμώσεων, προτού ο ορισμός, ο οποίος τώρα έχει μια “ιδιωτικής” πρωτοβουλίας προσέγγιση, να γίνει ένα απόλυτα αποδεκτό κανονιστικό πλαίσιο.

Η νέα ονομασία απλά είναι το πρώτο βήμα σε μια προσπάθεια για τη δημιουργία ενός ισχυρού ορισμού όσο να αφορά το φυσικό κρασί για τους καταναλωτές και να αρχίσει να ξεκαθαρίζεται η σύγχυση που υπάρχει γύρω από αυτό και τους συχνά όχι και τόσο ξεκάθαρους όρους που το περιγράφουν.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς, ένας παραγωγός για να μπορεί να χρησιμοποιήσει την συγκεκριμένη ονομασία θα πρέπει τα σταφύλια να προέρχονται από πιστοποιημένους βιολογικούς αμπελώνες, η συλλογή να γίνεται χειρωνακτικά και η οινοποίηση με τη χρήση γηγενών ζυμών.

Ενώ απαγορεύονται μέθοδοι κατά τη διάρκεια της οινοποίησης, όπως η θερμοοινοποίηση και η αντίστροφη όσμωση.

Επιτρέπεται η προσθήκη έως 30 mg/L διοξειδίου του θείου σε όλους τους τύπους οίνου και σε όλες τις ονομασίες, αλλά δεν επιτρέπεται η προσθήκη πριν ή κατά τη διάρκεια της ζύμωσης. Τα κρασιά όπου δεν έχει προστεθεί SO2 μπορούν να φέρουν την ένδειξη «vin méthode nature sans sulfites ajoutés» (φυσική μέθοδος χωρίς προσθήκη θειώδους) ενώ εκείνα με προσθήκη μετά τη ζύμωση μπορούν να φέρουν το «vin méthode nature avec moins de 30 mg / l de sulfites ajoutés (φυσική μέθοδος με λιγότερα από 30 mg / l πρόσθετα θειώδη).

Στη συνέχεια τα κρασιά θα υποβάλλονται σε αξιολόγηση για να διαπιστωθεί αν έχουν συμμορφωθεί με τους κανονισμούς.

Πιστεύεται ότι περισσότεροι από 100 Γάλλοι παραγωγοί θα εγγραφούν στο πρόγραμμα «vin méthode nature» τους επόμενους μήνες και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ανάλογα συστήματα, θα θεσμοθετηθούν σε ολόκληρη την Ευρώπη με την Ισπανία, την Ιταλία και την Ελβετία να ακολουθούν σύντομα.