Γενικά

Η βότκα είναι το πιο διαδεδομένο απόσταγμα στον κόσμο.

Θεωρείται ότι ξεκίνησε από την Πολωνία, αφού αναφέρεται η παραγωγή της σε κείμενα ήδη από το 1405. Προέρχεται από απόσταξη προϊόντων πλούσιων σε άμυλο.

Έτσι τα δημητριακά, αλλά και οι πατάτες (σε ορισμένες περιπτώσεις) αποτελούν τις βασικές πρώτες ύλες για την παραγωγή της. Το ζητούμενο για μια βότκα είναι η απόλυτη καθαρότητα και ουδετερότητα χρώματος, αρώματος και γεύσης. Αν τα παραπάνω σας θυμίζουν …νερό απλά σκεφθείτε ότι ακριβώς αυτό σημαίνει βότκα στα ρώσικα!

Για τους παραπάνω λόγους μια βότκα εξ ορισμού δεν ωριμάζει ποτέ σε βαρέλι.

Παραγωγή

Η επίτευξη απόλυτης καθαρότητας απαιτεί την απόλυτη υπερβολή στο τρίπτυχο νερό, απόσταξη, φιλτράρισμα.

Το νερό που χρησιμοποιείται είναι το Α και το Ω για μια κορυφαίας ποιότητας βότκα.

Από σπάνιες πηγές μέχρι παγετώνες έχουν επιστρατευθεί για αυτό το σκοπό, ενώ περίπλοκες τεχνικές, όπως αυτή της αντεστραμμένης ώσμωσης, χρησιμοποιούνται ώστε το νερό να γίνει πιο μαλακό!!

Η απόσταξη πρέπει να δώσει το αγνότερο απόσταγμα, για αυτό σε όλες τις premium βότκες διενεργούνται πολλαπλές αποστάξεις.

Το τελευταίο αλλά ακόμα σημαντικότερο στάδιο είναι το φιλτράρισμα, κατά το οποίο το απόσταγμα απαλλάσσεται ακόμα και από τις πλέον μικροσκοπικές ακαθαρσίες.

Σπάνια δέντρα της ρώσικης στέπας και ασβεστολιθικά πετρώματα από την Καμπανία σας δίνουν μόνο μια ιδέα της υπερβολής, στην οποία φθάνουν οι παραγωγοί, προκειμένου να επιτευχθεί η απόλυτη Glasnost!

Γευσιγνωσία – Είδη

Μια βότκα συνήθως δοκιμάζεται παγωμένη, αφού έχει τοποθετηθεί για 12 τουλάχιστον ώρες στην κατάψυξη.

Αρκετοί όμως υποστηρίζουν ότι ακόμα και σε premium βότκες, μια τόσο χαμηλή θερμοκρασία, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα καταφέρει να καλύψει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα των αρωμάτων της και γι’αυτό προτείνουν θερμοκρασία μεταξύ 0-4°C. Η όψη μιας premium βότκας δεν πρέπει να είναι νερουλή και απλά διάφανη αλλά παχύρρευστη και λαμπερή.

Τα αρώματα -εν τη απουσία τους! – πρέπει να δίνουν την αίσθηση της γλύκας και όχι του αλκοόλ ή της φαρμακίλας. Η γεύση πρέπει να είναι κρεμώδης, μαλακή και αρμονική και όχι καυστική και υδαρής.

Η ουδετερότητά της, την καθιστά τον απόλυτο “καμβά” για χιλιάδες κοκτέιλ ανά τον κόσμο. Οι βότκες μπορεί να αρωματιστούν με πλήθος φρούτων, μπαχαρικών ακόμα και βοτάνων.

Ένας πραγματικός εραστής της καλής βότκας όμως, την απολαμβάνει πάντα σκέτη!