Το Zinfandel είναι πραγματικά μια πολυδύναμη ποικιλία και δεν θα ήταν υπερβολή αν το αποκαλούσαμε ένα οινικό χαμαιλέοντα, που καταφέρνει να  προβάλλει το ταπεραμέντο του, τόσο στην παραγωγή ξηρών ερυθρών κρασιών, όσο και ξηρών ροζέ (γνωστών ως White Zinfandel) και ακόμη ροζέ ημίγλυκων ή και ημιαφρώδη (γνωστά ως blush), ερυθρών κρασιών άμεσης κατανάλωσης αλλά και βαθιάς παλαίωσης, μέχρι γλυκά επιδόρπια κρασιά και ενισχυμένα τύπου Port. Τα κρασιά από αυτή την ποικιλία είναι  γεμάτα, εκφραστικά, με τα ερυθρά κρασιά της Καλιφόρνιας να κάνουν σίγουρα το μεγαλύτερο θόρυβο και να κερδίζουν την υψηλότερη αναγνώριση. Μάλιστα στην αμερικανική δυτική ακτή, το Zinfandel τείνει να είναι η εικόνα του οινικού Χόλυγουντ.

Μια ευρωπαϊκή κληρονομιά …

Η άφιξη του Zinfandel στο νέο κόσμο είναι άκρως ενδιαφέρουσα. Παρόλο που όλοι την αναγνωρίζουν ως την κυρίαρχη ποικιλία της Καλιφόρνιας, ως μέλος της οικογένειας της ευρωπαϊκής Vitis Vinifera αποτελεί έναν ακόμα ιδιόμορφο μετανάστη προς το νέο κόσμο.

Γύρω στα 1800, η ​​δημοτικότητα του Zinfandel αυξήθηκε και αμπέλια φυτεύτηκαν σε όλη την Καλιφόρνια. Αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο για χρόνια, το Zinfandel θεωρήθηκε ως αμερικανικής προέλευσης ποικιλία μέχρι που οι επιστήμονες, βρήκαν αρχικά σημαντικές ομοιότητες μεταξύ αυτού και της ποικιλίας Primitivo από τον ιταλικό νότο. Με την εκπληκτική συνέχεια  της ιστορίας να αναγνωρίζει  ότι τα σταφύλια του Zinfandel δεν προέρχονται ούτε από τις ΗΠΑ,  ούτε την Ιταλία, αλλά από την  Κροατία. Μέσα στις χιλιάδες αποστολές προς το νέο κόσμο, «τρύπωσε» πιθανόν κατά λάθος. Βρέθηκε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, συμμετέχοντας και αυτό στο αμερικανικό όνειρο.

Θα πρέπει να τονιστεί, ότι η δημοτικότητα του Zinfandel στην Αμερική ακόμα και κατά την περίοδο της ποτοαπαγόρευσης, στις αρχές του 20ου αιώνα, δεν μειώθηκε διόλου.

Γευστικά το Zinfandel κατά γενική ομολογία δίνει ερυθρά κρασιά πλούσια σε γεύση, όπου ο φρουτώδης χαρακτήρα τους εξαρτάται από την ωριμότητα των σταφυλιών. Βατόμουρο και μούρο στη μύτη για κρασιά από δροσερούς αμπελώνες, ενώ βατόμουρο και πιπέρι όπου υπάρχει περισσότερος ήλιος.

Ως αποτέλεσμα της παραπάνω παραδοχής η Sierra Foothills έχει την φήμη των πλουσίων και εκφραστικών  Zinfandel. Που αρκετές φορές, χαρακτηρίζονται ως «τριαντάφυλλα και φουντούκια», που συμπληρώνονται γευστικά από αρώματα γλυκών μούρων.

Η Sonoma County με τη ζεστή Dry Creek Valley, είναι γνωστή για το ζουμερό και πικάντικο στυλ το,υ όπου κυριαρχούν αυτές οι νότες του βατόμουρου, του γλυκάνισου και του πιπεριού. 

Ενώ η Russian Valley, που φημίζεται, ότι κατέχει τη πρωτοκαθεδρία σε “παλιά αμπέλια”, δίνει κρασιά κομψά με πικάντικα στοιχεία αλλά όχι τόσο υψηλό αλκοόλ. Στη Paso Robles με τις ζεστές μέρες του και τις δροσερές βραδιές, παράγει μαλακά και ντελικάτα, αλλά συχνά με πολύ υψηλά σε αλκοόλ κρασιά.

Ενώ η διάσημη Napa Valley παράγει Zinfandel που χαρακτηρίζονται ζουμερά, πικάντικα και έντονα αρωματικά με κυρίαρχα τα κόκκινα μούρα, το κέδρο και την βανίλια.

Στη Lodi όπου έχει και αυτή μερικά από τα παλαιότερα αμπέλια Zinfandel στην Καλιφόρνια έχουμε και την παραγωγή του White Zinfandel (Ροζέ κρασί), με τα ερυθρά Zinfandel να έχουν τη φήμη ενός  ζουμερού και προσιτού παράλληλα χαρακτήρα. Στη περιοχή μάλιστα παράγονται  επίσης μερικά από τα καλύτερα επιδόρπια κρασιά από την ποικιλία Zinfandel.

Τα διαφορετικά στυλ Zinfandel δίνουν την άνεση για μια αρκετά μεγάλη γκάμα συνδυασμών με φαγητό. Ιδανικά συνδυάζεται με οτιδήποτε περιλαμβάνει κρέας, από ψητά χοιρινά παϊδάκια, λουκάνικα μέχρι ένα ζουμερό κότσι ή ένα ντελικάτο κρέας ελαφιού.

Σημειώστε ότι τα  Zinfandel αγαπούν περισσότερο τα καπνιστά κρέατα, ενώ τα  γαρνιρισμένα με μπάρμπεκιου και κάρυ sauce είναι θεϊκά με το Zinfandel.

Αν θα έπρεπε να χαρακτηρίσουμε το Zinfandel με δυο λέξεις σίγουρα αυτές δεν θα ήταν ούτε η αριστοκρατικότητα, ούτε η φινέτσα αλλά λέξεις όπως τολμηρό και δυναμικό, τις οποίες έχει κερδίσει με το σπαθί του. 

Συμβουλή: Προσέξτε τον όρο “Old Vine Zinfandel”. 

Ορισμένα οινοποιεία επιλέγουν να το συμπεριλάβουν στη φιάλη καθώς υποδηλώνει ότι το κρασί είναι φτιαγμένο από σταφύλια της Καλιφόρνιας που η ηλικία των αμπελώνων είναι άνω των 50 ετών.