Ρεπορτάζ: Ιωάννης ο Οινόφιλος

Φωτογραφία: Vasilis Man Photography

Μια ιδιαίτερη, ξεχωριστή βραδιά αλλά και πρωτότυπη για τα δεδομένα των Οινοξενείων διαχρονικά, είχαμε την ευκαιρία να ζήσουμε στην αγροικία του Αγγελου Ρούβαλη, στο Μερτίδι, το βράδυ της 19ης Αυγούστου. Σε ένα περιβάλλον κυριολεκτικά ειδυλλιακό, μέσα σε αμπελώνες και σταφιδάμπελα, δέντρα και την ηρεμία και ησυχία του ασύγκριτου φυσικού περιβάλλοντος, το οινοποιείο Ρούβαλη έδωσε την ευκαιρία στους εκλεκτούς οινόφιλους να γευθούν μερικά από τα υψηλής ποιότητας κρασιά του σε μια εκδήλωση που πλαισιωνόταν από τα τραγούδια  του παγκοσμίου φήμης Πολυφωνικού Σχήματος της Ηπείρου!

Μια βραδιά που  όμοιά της δεν έχουμε ζήσει όλα αυτά τα χρόνια των Οινοξενείων. Όλα ήταν οργανωμένα κυριολεκτικά στην εντέλεια και ο κόσμος έδειξε εντυπωσιασμένος με το πρόγραμμα και φυσικά με τα περίφημα κρασιά του οινοποιείου, που γεύθηκε μέσα στο υπέροχο περιβάλλον της αγροικίας.

Στον ευρύ και άνετο χώρο που περιβάλλει την αγροικία είχαν τοποθετηθεί τραπεζάκια με καρέκλες και δίπλα στο κάθε τραπεζάκι υπήρχε ένα μεγάλο κοφίνι από αυτά που χρησιμοποιούσαν παλιά για να μεταφέρουν τα σταφύλια στο οινοποιείο. Μέσα, υπήρχε πάγος για να κρατά παγωμένες τις φιάλες των κρασιών, οι οποίες ανανεώνονταν συνεχώς στη διάρκεια της βραδιάς, ώστε να μην υπάρχει καθόλου έλλειψη. Έτσι, όλοι είχαμε την ευκαιρία να γευτούμε ξανά ξανά τα τρία υπέροχα κρασιά που η οικογένεια Ρούβαλη είχε επιλέξει να εντάξει στο πλαίσιο των Οινοξενείων και τα οποία ήταν, το πασίγνωστο και καταξιωμένο στη συνείδηση των οινόφιλων Ασπρολίθι, το κρασί σύμβολο θα έλεγα του οινοποιείου, το εκπληκτικό Τσιγκέλω που έχει ήδη αποσπάσει την ανεπιφύλακτη προτίμηση των φίλων του καλού κρασιού, καθώς και Το Λευκό Λινό, οινοποίηση Μαλαγουζιάς και Riesling, που άρεσε πάρα πολύ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω του δυσπρόσιτου για πολλά αυτοκίνητα σημείου της αγροικίας, είχε προβλεφθεί ένας άνετος χώρος για πάρκινγκ, οι δε παρελθόντες διανύσαμε πεζοί τα 800 μέτρα από τον αμαξιτό δρόμο μέχρι την αγροικία, μια διαδρομή ανάμεσα σε δέντρα και σταφιδάμπελα, την οποία απολαύσαμε, συνοδευόμενοι συγχρόνως από τα  μοναδικά ακούσματα του Πολυφωνικού Σχήματος, που  έφταναν μέχρι τα αυτιά μας μέσα από τα δέντρα που μας περιέβαλλαν σε όλη τη διαδρομή.

Η βραδιά είχε και ακόμη μια έκπληξη, προς το τέλος της και ενώ όλη την ώρα το Πολυφωνικό Σχήμα της Ηπείρου, που είχε μετακινηθεί από την αρχική του θέση και είχε έλθει κοντά μας δεν σταμάτησε να μας μαγεύει με τις υπέροχες φωνές του και τα όμορφα ηπειρώτικα τραγούδια που είχε συμπεριλάβει στο ρεπερτόριό του.

Η έκπληξη ήταν το λιαστό κρασί Κυδωνίτσα που παράγει το οινοποιείο Ρούβαλη και το οποίο πρόσφερε για  πρώτη φορά απ’ ότι γνωρίζω για γνωριμία σε ένα ευρύ κοινό. Περιττεύει να πω ότι μας εντυπωσίασε το συγκεκριμένο κρασί το οποίο έρχεται να βάλει το οινοποιείο Ρούβαλη και στην κατηγορία των λιαστών κρασιών στην οποία, κατά γενική εκτίμηση όσων είχαμε την τύχη να το γευθούμε, θα προσθέσει την δική του ποιοτική σφραγίδα.