Στο… Ξαθέρι!
Ένα εστιατόριο στον Κρούστα που τιμά την εκλεκτή κρητική κουζίνα
Για όσους είναι από την Κρήτη ή έχουν συναναστραφεί με Κρητικούς, η λέξη «ξαθέρι» ίσως είναι γνώριμη. Για τους υπόλοιπους –όπως κι εγώ μέχρι πρόσφατα– μάθετε ότι σημαίνει «εκλεκτό». Και πράγματι, στο εστιατόριο «Ξαθέρι», η λέξη αποκτά το πιο γευστικό της νόημα.
Αφορμή για αυτό το γευστικό ταξίδι ήταν ο γάμος της αγαπημένης φίλης και συναδέλφου Τζωρτζίνας Μαλλιαρόζη, που με έφερε στην Κρήτη στις αρχές του περσινού καλοκαιριού. Φυσικά, συνδύασα το ευχάριστο γεγονός με λίγες ημέρες διαμονής στον Άγιο Νικόλαο.


Όλο και περισσότεροι μου μιλούσαν με ενθουσιασμό για ένα χωριό λίγο έξω από την πόλη, τον Κρούστα, και για ένα μικρό διαμάντι εκεί: το «Ξαθέρι». Ένα απόγευμα, αποφασίσαμε να ανηφορίσουμε προς τα εκεί.
Από την πρώτη στιγμή, μάς υποδέχτηκε μια αναζωογονητική δροσιά – χάρη στο υψόμετρο των 500 μέτρων – και μια ατμόσφαιρα αυθεντικής κρητικής φιλοξενίας. Περπατώντας σε έναν δρόμο με μουριές και παλιά πέτρινα σπίτια, φτάσαμε στα τραπεζάκια που απλώνονται κάτω από τα δέντρα, σε ένα σκηνικό που μοιάζει βγαλμένο από κινηματογραφική σεκάνς.



Ο κατάλογος είναι μικρός, αλλά κάθε πιάτο είναι φτιαγμένο με μεράκι και φαντασία. Ο ιδιοκτήτης και σεφ, Κωνσταντίνος Μαρκάκης – ή αλλιώς Κωνσταντής, όπως τον αποκαλούν οι δικοί του – είναι ένας νέος άνθρωπος που επέλεξε να επενδύσει στον τόπο του. Μεταμόρφωσε το παραδοσιακό καφενείο της οικογένειάς του σε ένα σύγχρονο, ατμοσφαιρικό εστιατόριο με άποψη και γαστρονομική ταυτότητα.

Τι δοκιμάσαμε και μας έμεινε αξέχαστο:
- Μαραθόπιτα σχάρας με ντόπιο ξινόγαλο – τόσο νόστιμη που πήραμε δεύτερη μερίδα για το δωμάτιο!
- Ψητή μελιτζάνα φούρνου – για τους λάτρεις της μελιτζάνας, είναι λόγος επιστροφής.
- Ταλαγάνι με σάλτσα πιπεριάς – ένας απροσδόκητος αλλά απόλυτα ταιριαστός συνδυασμός.
- Αρνί τσιγαριαστό – μαγειρεμένο στην εντέλεια, λιώνει στο στόμα.
- Κατσίκα με χοντρό μακαρόνι – η σάλτσα σε προκαλεί να σκουπίσεις το πιάτο.




Και φυσικά… τα γλυκά! Η πορτοκαλόπιτα με παγωτό περγαμόντο και το παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο με παγωτό βανίλια ήταν το τέλειο φινάλε.

Το κρασί που μας εντυπωσίασε; Ένα ροζέ από την τοπική ποικιλία Λιάτικο, η Διαμαντόπετρα – και πράγματι, ήταν διαμάντι.
Όλη η εμπειρία, από τη δροσιά και τη θέα ως το φαγητό και την κουβέντα με τους ντόπιους, σε κάνει να νιώθεις πως βρίσκεσαι σε αυλή φιλόξενου κρητικού σπιτιού, κι όχι σε ένα ακόμα εστιατόριο. Αν έχετε την ευκαιρία, ζητήστε το τραπέζι δίπλα στην αυλή της γειτόνισσας – μπορεί να ξεκινήσει μια υπέροχη κουβέντα!
Το μόνο αρνητικό; Που δεν είχαμε περισσότερες μέρες για να ξαναπάμε.
Συγχαρητήρια στον Κωνσταντή και σε όλη την ομάδα του Ξαθεριού. Εδώ, η παράδοση συναντά τη δημιουργικότητα με τον πιο γευστικό τρόπο.
📍 Ξαθέρι
Κρούστας, Λασίθι, 72100 – Κρήτη
📞 Τηλέφωνο επικοινωνίας: +30 28410 51064
📧 Email: info@xatheri.gr
🔗 Facebook: facebook.com/xatherigr
📸 Instagram: @xatheri.gr
🌐 Website: xatheri.gr