Σπουδαία διάκριση απέσπασε το ροζέ κρασί της Νάουσας: Dianthos Boutari 2020 με τη συμμετοχή στο διεθνή διαγωνισμό οίνου Concours Mondial de Bruxelles 2021 και την απόκτηση Χρυσού Μεταλλίου.

Το Dianthos Boutari 2020 διακρίθηκε ανάμεσα σε 10.000 ετικέτες από 46 χώρες και συγκέντρωσε το 5ο μετάλλιο στη συλλογή του. Η σοδειά του 2020 χαρακτηρίζεται για την έντονη φρεσκάδα, τη ζωηρή του οξύτητα και την απόλυτη αρμονία στο τελείωμά του. Πρόκειται για ένα υψηλών προδιαγραφών κρασί από επιλεγμένα αμπελοτεμάχια της Νάουσας και ένα από τα ελάχιστα ροζέ κρασιά από ξινόμαυρο της περιοχής.

O οινολόγος Βασίλης Γεωργίου αναφέρει για το εν λόγω κρασί: «Το 2014 αποφασίσαμε να αποδείξουμε τη δυνατότητα του Ξινόμαυρου να δώσει ένα premium ροζέ από τα αμπελοτόπια της Νάουσας. Σε μία αμπελουργική ζώνη που φημίζεται για τα γεμάτα και πληθωρικά ερυθρά κρασιά, δουλέψαμε με μεγάλη ακρίβεια και επιμονή στο να απομονώσουμε τα αμπελοτεμάχια που με την κατάλληλη οινολογική διαχείριση θα έδιναν ένα εκλεπτυσμένο και αρωματικό ροζέ. Έτσι μετά από 4 χρόνια πειραματισμού, το 2018 γεννήθηκε το Dianthos. Σε κάθε τρύγο, μαθαίνεις και κάτι καινούριο. Στον επόμενο ξεκινάς από την αρχή. Στην αρχή σου φαίνεται βουνό, δύσβατο και αδύνατο να ανέβεις. Όμως κάθε μέρα κερδίζεις μία μάχη τη φορά και συνεχίζεις μέχρι να κατακτήσεις την κορυφή. Το 2020 ήταν ο τρύγος που φτάσαμε το κρασί Dianthos στην κορυφή!»

Ο Concours Mondial de Bruxelles, είναι ένας από τους σημαντικότερους διαγωνισμούς οίνου παγκοσμίως. Φέτος πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο από 17 έως 27 Ιουνίου, όπου περισσότεροι από 300 διεθνείς κριτές συμμετείχαν και δοκίμασαν τα κρασιά του Διαγωνισμού.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΔΙΑΝΘΟΣ ROSE 2020

Ποικιλίες: 100% ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ
Εσοδεία: 2020
Περιοχή: Νάουσα
Χώρα: Ελλάδα
Ένδειξη: ΠΓΕ ΗΜΑΘΙΑ Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη

Σχόλια Οινοποιού

Εμφάνιση: Ελαφρύ και ζωντανό ροζέ σαμπανιζέ προς σομόν χρώμα (τυπικό χρώμα για ροζέ από ξινόμαυρο)

Άρωμα: Έντονη φρεσκάδα που πλαισιώνεται από φρέσκα αρώματα φρούτων κυρίως ώριμης φράουλας, μικρών κόκκινων φρούτων και εξωτικά φρούτα όπως lychee. 

Γεύση: Ζωηρό στην οξύτητα αλλά με απόλυτη αρμονία στο τέλος που αφήνει μια φρουτώδη επίγευση που διαρκεί.

Αρμονία γεύσεων: Ιδανικό για ασιατική κουζίνα, γαρίδες, όστρακα, αχινό και φρούτα της θάλασσας, ζυμαρικά και πίτσες, γαλοπούλα και λαχανικά ενώ συνδυάζεται πολύ ωραία με ψάρια του γλυκού νερού (σολομός, πέστροφα, χέλι κτλ) που είναι πολύ λιπαρά και πλούσια σε γεύση

Θερμοκρασία σερβιρίσματος: 12-14°C


Αναλυτικά στοιχεία

Αλκοόλη: 12.9%
Πτητική οξύτητα:   0,28 mg/lt acetic acid
Ολική οξύτητα:   5.6 gr/lt tartaric acid
PH: 3,29
Ζάχαρα:   1.3 gr/lt