Ταξίδι οινο-γεύσεων στην μακρινή Αργεντινή.
Η πρωτοβουλία της διοργάνωσης ανήκε για μία ακόμη φορά στη δραστήρια πρεσβεία της Αργεντινής που στηρίζει τους επιχειρηματίες της χώρα αλλά ακόμα πιο συγκεκριμένα στην κ. Χαλκιά. Της δίνουμε τα εύσημα και την ευχαριστούμε για το κάλεσμα και την παρουσία αναγνωρισμένων εταιρειών εισαγωγής κρασιών από την Αργεντινή.
Η Αργεντινή είναι γνωστή για τα νόστιμα κρασιά Malbec που κατακτούν όλο και περισσότερους οινόφιλους σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, αυτή δεν είναι η μόνη ποικιλία που διαπρέπει στην Αργεντινή! Από την Παταγονία και την Mendoza μέχρι τη La Rioja και τη Salta θα βρεις μια μεγάλη γκάμα ποικιλιών από στιβαρά Cabernet Sauvignon και Τannat μέχρι λουλουδένια λευκά Torrontes


Είχαμε λοιπόν την ευκαιρία στον χώρο της δημοτικής πινακοθήκης Πειραιά που είναι πάντα φιλόξενος για καλλιτεχνικές και όχι μόνο εκδηλώσεις να δοκιμάσουμε τυπικά δείγματα του διάσημου Αργεντίνικου αμπελώνα.
Η ιστορία της Αργεντινής στην οινοποίηση χρονολογείται από το 1600, αλλά στην πραγματικότητα μόλις τη δεκαετία του 1990 έγινε γνωστή για τα κρασιά της. Είναι αξιοσημείωτο πώς η χώρα μεταμορφώθηκε σε λιγότερο από 30 χρόνια και κατέκτησε μια θέση ανάμεσα στους κορυφαίους παραγωγούς του κόσμου.
Ξεχωρίσαμε φυσικά τα κρασιά που έχουν το ελληνικό στοιχείο. Ο επιχειρηματίας Κροντηράς, ο οποίος διαμένει μόνιμα εκεί, με τη βοήθεια του οινολόγου Πάνου Ζουμπούλη δημιούργησε στη Bodega Krontiras πολύ ενδιαφέροντα Malbec με την εμπορική ονομασία Doña Silvina. Στην εκδήλωση μάλιστα παρουσιάστηκαν αρκετές ετικέτες.


Προσωπικά λάτρεψα το ροζε. Η γεύση του χαρακτηρίζεται από φρεσκάδα, ισορροπηµένη οξύτητα ενώ καταλήγει σε µια ζωηρή επίγευση, ανεπαίσθητα πιπεράτη.
Ξεχωριστό και το Amalaya που το κόκκινό του έχει ένα εκπληκτικό ρουμπινί χρώμα με βιολετί ανταύγειες. Στο στόμα αφήνει νότες μπαχαρικών και κόκκινων φρούτων του δάσους.
Ιδιαίτερο και το Amauata Torrontes. Tο Torrontes είναι η αρωματική, λευκή ποικιλία της Αργεντίνης! Έχει τροπικό και πυρηνόκαρπο φρούτο και λουλουδάτο χαρακτήρα. Ανήκει θα μπορούσαμε να πούμε στην κατηγορία των αρωματικών και τραγανών κρασιών. Και αν θα μπορούσαμε να μιλήσουμε με ελληνικά δεδομένα θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι κάτι ανάμεσα σε Μοσχοφίλερο και Μαλαγουζιά!

