Ελληνικός καφές
Ο ελληνικός καφές ενώ μοιάζει να είναι μια συνήθεια, που ήταν ανέκαθεν καταγεγραμμένη στο DNA μας, αυτό δεν αληθεύει.
Η ιστορία του ξεκινά στα χρόνια της τουρκοκρατίας τότε ήταν, που άρχισαν οι Έλληνες να δοκιμάζουν το ρόφημα των κατακτητών.
Πρώτα οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης , μετά οι βορειοελλαδίτες για να ακολουθήσουν οι Έλληνες της νότιας Ελλάδας.
Πριν φυσικά τα σημερινά coffee shops, η προμήθειά του γινόταν από τα διάφορα μπακάλικα , μάλιστα τις περισσότερες φορές ακατέργαστος.
Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει και το θέμα που πρέπει να μας ενδιαφέρει αρχικά, είναι η ποιότητα και η φρεσκάδα του καφέ και η καλύτερη παρασκευή του στην συνέχεια.
Απευθυνθήκαμε σε ένα παραδοσιακό καφετζή να μας αποκαλύψει τα μικρά του μυστικά και τα μοιραζόμαστε μαζί σας.
Βήμα 1ο. Προτιμούμε μπρίκι με στενό λαιμό.
Το γεμίζουμε με τόσα φλυτζάνια χλιαρό νερό όσοι και οι καφέδες που θα παρασκευαστούν.
Βήμα 2ο. Τοποθετούμε την ζάχαρη και στην συνέχεια τον καφέ στην ποσότητα που επιθυμούμε.
Βήμα 3ο. Τοποθετούμε το μπρίκι σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε έως ότου ομογενοποιηθούν τα υλικά. Μετά από αυτό δεν ανακατεύουμε τον καφέ ξανά.
Βήμα 4ο. Μόλις ο καφές αρχίσει να φουσκώνει, βγάζουμε από την φωτιά το μπρίκι και το χτυπάμε ελαφριά 2-3 φορές για να κατακαθίσει ο καφές.
Βήμα 5ο. Επαναφέρουμε το μπρίκι στη φωτιά και περιμένουμε να φουσκώσει και πάλι.
Βήμα 6ο. Σερβίρουμε τον καφέ αργά σε φλυτζάνι του ελληνικού καφέ.
Παράλληλα ρωτήσαμε τον καφετζή μας για την ορολογία των ελληνικών καφέδων και μας έλυσε όλες μας τις απορίες.
Ελαφρύς : 1 κουταλιά καφέ.
Βαρύς : 2-3 κουταλιές καφέ.
Μέτριος : 1 κουταλιά ζάχαρη.
Γλυκός : 2-4 κουταλιές ζάχαρη.
Σκέτος : καθόλου ζάχαρη.
Ναι και Όχι : Μισή κουταλιά ζάχαρη.
Βραστός : Το καϊμάκι πρέπει να σπάσει κατά την παρασκευή του καφέ.