«Νικόλας Γιαννόπουλος – Ο Sommelier που μαγεύει από την πρώτη σταγόνα»


O μοναδικός Έλληνας με τον τίτλο του καλύτερου Sommelier στην Ελλάδα για 3 συνεχόμενα έτη, Νικόλας Γιαννόπουλος μας αποκαλύπτει τα cons and pros της πανδημίας, όσον αφορά στον χώρο του Οίνου. Ο κορυφαίος οινοχόος μας μυεί στην μαγεία αλλά και την σκληρή δουλειά που προϋποθέτει, όπως αναφέρει, την ειλικρινή σχέση με το κοινό. Ο ιδρυτής της εταιρείας Oenophorum δίνει και simple tips για όσους επιθυμούν ένα συνδυασμό φαγητού και κρασιού που δημιουργεί στους γευστικούς κάλυκες… ένα μικρό θαύμα!


Το οικονομικό περιβάλλον που έχει δημιουργήσει και συνεχίζει να δημιουργεί η επιδημία του Covid 19 είναι πρωτόγνωρο, τουλάχιστον με τον τρόπο που οι επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται τα τελευταία χρόνια. Πως πιστεύεις ότι θα πρέπει να αντιδράσει ο κλάδος στον οποίο δραστηριοποιείσαι βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Η αλήθεια είναι ότι πρώτη φόρα μου κάνουν αυτή την ερώτηση. Είναι πραγματικά πολύ εύστοχη. Πάντα πίστευα πως η απόλαυση ενός κρασιού απαιτεί την συμμετοχή όλων των αισθήσεων, συμπεριλαμβανομένης και της ακοής. Όταν θέλω να απολαύσω το αγαπημένο μου κρασί το οποίο 8 στις 10 περιπτώσεις θα είναι ερυθρό, επιλέγω Frank Sinatra και κομμάτια όπως το The Girl from Ipanema, That’s Life και The way you look tonight. Ο Andrea Bocelli κυριαρχεί σε ιταλικές βραδιές, καθώς είμαι μεγάλος λάτρης της ιταλικής κουζίνας, αλλά και ο Lucio Dalla. Επίσης, για κάτι διαφορετικό επιλέγω ηλεκτρονική μουσική από τον Vangelis Papathanasiou και τους New Order την οποία συνδυάζω με παλαιωμένα Chardonnay αλλά και rap μουσική, αγαπημένος ο Drake, με ώριμη σαμπάνια.

Ποια πιστεύεις ότι είναι η μεγαλύτερη αλλαγή στον οινικό κόσμο από όταν ξεκίνησες την καριέρα σου.

Θα έλεγα η εκπαίδευση τόσο των επαγγελματιών όσο και των καταναλωτών, η οποία οδηγεί σε αναζητήσεις κρασιών και παραγωγών πέραν των κλασικών και τετριμμένων. Επίσης το κρασί αποτελεί πλέον επιλογή και για νεαρότερες ηλικίες όπως το αλκοόλ, έχοντας αρκετά μεγάλη απήχηση, κάτι το οποίο μελλοντικά θα είναι μεγάλο κέρδος για τον οινικό κόσμο.

Ποιο είναι το παλαιότερο κρασί που έχεις δοκιμάσει και γιατί σου άρεσε.

Ήταν ένα Vega Sicilia Unico του 1953 το οποίο είχα την τύχη να δοκιμάσω με τον Γιάννη Καρακάση MW και την σύζυγο του Pablo Alvarez, Elisa. Ένα συγκλονιστικό κρασί με βαλσαμικά αρώματα, ginger, μόκα, σοκολάτα και δέρμα. Στο στόμα ήταν βελούδινο και λεπτό αλλά ταυτόχρονα έντονο και με μακρά επίγευση. Αυτό το κρασί με κέρδισε καθώς κατάφερε να με σαγηνεύσει από το πρώτο δευτερόλεπτο που το έφερα στη μύτη σαν ένας κεραυνοβόλος έρωτας.

Ποιο πιστεύεις ότι είναι το κλειδί για την επιτυχία, στην επικοινωνία σου με το κοινό.

Το κλειδί στην επιτυχία είναι η ανοιχτή ειλικρινής σχέση με το κοινό. Στόχος μου πάντα ήταν οι επισκέπτες μας να φεύγουν ευχαριστημένοι μετά από ένα δείπνο. Πάντα έβαζα αυτό ως προτεραιότητα. Σε αυτούς που θέλουν να μάθουν περισσότερα για το κρασί αφιερώνω πολύ χρόνο και ενέργεια. Μου αρέσει όταν ξανασυναντώ επισκέπτες που μου θυμίζουν με ενθουσιασμό όμορφες βραδιές που είχα επιλέξει τα κρασιά τους και τους έμεινε μία αξέχαστη ανάμνηση. Για να πετύχεις ουσιαστικά σε αυτό το χώρο πρέπει να κάνεις μία κατάθεση ψυχής.

Με γνώμονα την πολύχρονη εμπειρία σου, θα ήθελα να μοιραστείς το μυστικό ή τα μυστικά για ένα επιτυχημένο συνδυασμό φαγητού-κρασιού σε ένα δείπνο.

Το πρώτο είναι η στιγμή, η ώρα και η ιδιαιτερότητα της μέρας. Δεν θα δοκίμαζα ποτέ ένα Vintage Port με ένα παλαιωμένο Stilton μια Αυγουστιάτικη βραδιά. Το δεύτερο είναι το μέρος που γίνεται ο συνδυασμός. Για παράδειγμα, μια καλοκαιρινή βραδιά στην Παλιά Πόλη της Κέρκυρας θα συνδύαζα ένα Μπουρδέτο με ένα ροζέ από Ξινόμαυρο. Το τρίτο είναι η διάθεση μας για πειραματισμό και φαντασία, να ανακαλύψουμε δηλαδή πιο ιδιαίτερα και εξεζητημένα μονοπάτια. Το τέταρτο είναι το προσωπικό μας γούστο αλλά και οι προσωπικές μας εμπειρίες, στοιχεία τα οποία καθορίζουν καταλυτικά τις επιλογές μας. Και στο τέλος έρχονται οι βασικοί κανόνες συνδυασμού φαγητού και κρασιού.

Σχεδόν όλοι όσοι ασχολούνται επαγγελματικά με το κρασί δεν αισθάνονται ιδιαίτερα άνετα στην ερώτηση «ποιο είναι το αγαπημένο τους κρασί». Γι’ αυτό θα κάνουμε μια αλλαγή ποιο είναι το άλμπουμ ή η μουσική που προτιμάς να ακούς όταν απολαμβάνεις το αγαπημένο σου κρασί.

Η αλήθεια είναι ότι πρώτη φόρα μου κάνουν αυτή την ερώτηση. Είναι πραγματικά πολύ εύστοχη. Πάντα πίστευα πως η απόλαυση ενός κρασιού απαιτεί την συμμετοχή όλων των αισθήσεων, συμπεριλαμβανομένης και της ακοής. Όταν θέλω να απολαύσω το αγαπημένο μου κρασί το οποίο 8 στις 10 περιπτώσεις θα είναι ερυθρό, επιλέγω Frank Sinatra και κομμάτια όπως το The Girl from Ipanema, That’s Life και The way you look tonight. Ο Andrea Bocelli κυριαρχεί σε ιταλικές βραδιές, καθώς είμαι μεγάλος λάτρης της ιταλικής κουζίνας, αλλά και ο Lucio Dalla. Επίσης, για κάτι διαφορετικό επιλέγω ηλεκτρονική μουσική από τον Vangelis Papathanasiou και τους New Order την οποία συνδυάζω με παλαιωμένα Chardonnay αλλά και rap μουσική, αγαπημένος ο Drake, με ώριμη σαμπάνια.


Για τον Νικόλα Γιαννόπουλο αυτή είναι μία πολύ σημαντική περίοδος που, παρά τις αντίξοες συνθήκες λόγω της νόσου covid-19, έχει το βλέμμα στην επόμενη πενταετία, εστιάζοντας στην διεθνή ανάπτυξη της εταιρείας Oenophorum. Ήδη εξετάζονται 3 μεγάλα projects, με την επιτυχία να είναι ταυτόσημη όχι μόνο με το brand αλλά κυρίως με τον διακεκριμένο Sommelier.

Nikolas Giannopoulos DipWset, Founder of Oenophorum Est MMXV

www.oenophorum.com