Όλα ξεκίνησαν όταν ένας λάτρης της γεύσης ο Κύρος Μελάς με μια παρέα φίλων δοκίμαζε το κορυφαίο Château Lafleur από το Pomerol στη Ζυρίχη της Ελβετίας τη στιγμή που στο σύνολο τους οι παρευρισκόμενοι εκθείαζαν τα μοναδικά χαρακτηριστικά του κρασιού, ο δημιουργικός κοσμοπολίτης Κύρος έβαλε ένα απίθανο στοίχημα. Ότι και στην Ελλάδα θα μπορούσε να παραχθεί ένα εφάμιλλο γευστικής αξίας κρασί.

Το 2001 αξιοποιεί τα 110 στρέμματα του ιδιόκτητου αμπελώνα που διαθέτει στο χωριό Αχινός της Φθιώτιδας, στην κεντρική Ελλάδα, σε υψόμετρο 150-200 μέτρων και περιβάλλονται από δάση βελανιδιάς. Οι ποικιλίες εισήχθησαν από τη Γαλλία αρχικά Cabernet Franc και Merlot, ενώ αργότερα οι ποικιλίες Grenache και Syrah συμπλήρωσαν τις επιλογές του κτήματος. Τότε χτίστηκε και ο χαρακτηριστικός πύργος του κτήματος, γύρω από μια δεξαμενή που φτιάχτηκε λόγω της έλλειψης νερού στον αμπελώνα.

Τα ασβεστολιθικά εδάφη διατηρούν την θερμότητα, κατά την διάρκεια της νύχτας, σε συνδυασμό με την θαλασσινή αύρα, δημιουργούν ένα μοναδικό περιβάλλον.

Το κτήμα ακολουθεί παράλληλα τόσο βιοδυναμικές και βιολογικές μεθόδους στον αμπελώνα. Διαθέτει τέσσερα επίπεδα υπόγειου βαρυτικού κελαριού. Από το 2012 χρησιμοποιούνται δρύινα βαρέλια των 225lt, από διάσημες βαρελοποιίες. (όπως οι Seguin Moreau, Saury, Darnajou, και Taransaud). Το 90% του κρασιού παλαιώνει σε βαρέλι. Τα ερυθρά κρασιά του κτήματος δεν φιλτράρονται.

Δεν γνωρίζω αν το κτήμα έχει κερδίσει το στοίχημα. Αυτό που σίγουρα γνωρίζω είναι ότι αξίζει να βάζεις τον πήχη ψηλά.