Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ).

11 & 12 Φεβρουαρίου 2024 | 11:00-19:00

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων | Εισιτήρια : more.com

Ο Σύνδεσμος Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) προσκαλεί το οινόφιλο κοινό, τους επαγγελματίες του χώρου, τους φίλους και τους υποστηρικτές του στην 5η οινική έκθεση που διοργανώνει με τίτλο «Μικροί Οινοποιοί 2024».

Στις 11 και στις 12 Φεβρουαρίου 2024, από τις 11:00 έως τις 19:00, τα μικρά οινοποιεία από ολόκληρη την ελληνική επικράτεια έρχονται στην Αθήνα για να παρουσιάσουν τα μεγάλα και σπουδαία κρασιά τους. Τα μοναδικά προϊόντα τους, που παράγουν δίνοντας έμφαση στην πρώτη ύλη, επενδύοντας χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα, καταδεικνύοντας ότι η ταυτότητα ενός κρασιού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την περιοχή, τη γη και την προσωπικότητα των ανθρώπων που ζουν κοντά της.

Φέτος η έκθεση θα φιλοξενηθεί στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, στην αίθουσα Μηχανουργείο. Οι επισκέπτες της έκθεσης, και αυτή τη φορά, θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν ξεχωριστά κρασιά, να συνομιλήσουν με τους οινοπαραγωγούς, αλλά και να παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες συζητήσεις και παρουσιάσεις που αφορούν το κρασί, τον οινοτουρισμό, την πρωτογενή παραγωγή, τις εξαγωγές ελληνικών κρασιών. Παράλληλα, δεν θα λείπουν από τη διοργάνωση οι εκπλήξεις και τα δώρα.

Ο ΣΜΟΕ ιδρύθηκε με κύριο στόχο να συνδράμει στην ανάπτυξη και στην ενίσχυση των μικρών οινοποιητικών επιχειρήσεων, οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οινοποιίας. Βοηθά με τόλμη όλους τους νέους οινοποιούς, αλλά και τους παλαιότερους, που έχουν τους ίδιους στόχους, να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις των αγορών και να δημιουργήσουν μέσα στο ανταγωνιστικό οικονομικό και τεχνικό περιβάλλον, όπως αυτό διαμορφώνεται και εξελίσσεται. Ο αριθμός των μελών του μεγαλώνει κάθε χρόνο, ενώ εμπλουτίζει συνεχώς με νέες δράσεις τον κύκλο των δραστηριοτήτων του. 

Παράλληλες Εκδηλώσεις 

Workshop – Γευσιγνωσία

«Κατάλληλο για ηλικίες* μεγαλύτερες των 8 ετών»

Οι παραγωγοί του ΣΜΟΕ σηκώνουν το γάντι και επιλέγουν να διοργανώσουν μια γευστική δοκιμή κρασιών των οποίων η ηλικία να υπερβαίνει (απαραιτήτως) τα 8 χρόνια. Σκοπός τους είναι να αποδείξουν ότι ο συνδυασμός αμπελουργού-οινοποιού, που χαρακτηρίζει τα μέλη του, αποτελεί εχέγγυο για την παραγωγή κρασιών που έχουν φτιαχτεί –και– για να αντέχουν στον χρόνο. 
  *Κρασιών, όχι ανθρώπων

Κυριακή 11 Φεβρουαρίου

Ώρες: 12:00-14:00 & 16:00-18:00

Εισηγητής: Κώστας Προβατάς Dip WSET

Κόστος συμμετοχής: 20 ευρώ (Για την συμμετοχή στις παράλληλες εκδηλώσεις είναι απαραίτητη και η έκδοση εισιτηρίου γενικής εισόδου στην έκθεση.)

Εισιτήρια εδώ.

(Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.)

O Κώστας Προβατάς Dip WSET έχει εργαστεί ως sommelier και τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται ως σύμβουλος επικοινωνίας σε οινοποιεία. Ταυτόχρονα είναι δημιουργός video με θέμα το κρασί στο The Crunchy Grape, όπου διατηρεί και τακτική αρθρογραφία.

Ημερίδα

«Μια ανοιχτή συζήτηση για τον οινοτουρισμό»

Ο Σύνδεσμος Μικρών Οινοποιών Ελλάδος, ως συνδεδεμένος εταίρος στο έργο «WineManTour», το οποίο χρηματοδοτείται από τη Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών «Πανεπιστημιακές Συνεργασίες με την Ελλάδα» (DAAD 2023-2025), προσκαλεί το οινόφιλο κοινό και τους επαγγελματίες του χώρου σε ημερίδα για τον οινοτουρισμό, η οποία διοργανώνεται παράλληλα με την έκθεση Μικροί Οινοποιοί 2024 στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024, στις 12:00.

Είσοδος στην ημερίδα χωρίς κόστος.  (Για την συμμετοχή στην ημερίδα είναι απαραίτητη η έκδοση εισιτηρίου γενικής εισόδου στην έκθεση.)

Εισιτήρια εδώ.

(Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

13:00-13:20

Καλωσόρισμα – Χαιρετισμοί

Θάνος Ντούγκος, Πρόεδρος Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος

Έλενα Ράπτη, Υφυπουργός Τουρισμού

Μύρων Φλουρής, Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης

Δρ Ηλίας Κόρκας, Καθηγητής, Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

13:20-13:50

Σχεδιάζοντας οινοτουριστικές εμπειρίες

Δρ Μαριάννα Σιγάλα, Καθηγήτρια, University of Newcastle, Αυστραλία

13:50-14:20   

«Το μέλλον είναι ολιστικό»: Δέκα συμπεράσματα από την ανάλυση των διεθνών τάσεων στον οινοτουρισμό

Δρ Μαρία Αλεμπάκη, Εντεταλμένη Ερευνήτρια, Ινστιτούτο Αγροτικής Οικονομίας και Κοινωνιολογίας ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

14:20-14:40

Η συμμαχία WineΜanTour ως πεδίο έρευνας και εκπαίδευσης για τον οινοτουρισμό

Δρ Ευάγγελος Μπερής, Επιστημονικός Συνεργάτης, Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

14:40-14:50

Ψηφιακό μάρκετινγκ οινοτουριστικών επιχειρήσεων και προορισμών: Η πλατφόρμα WineTourism.com

Μάριαν Σπίγγου, Country Manager WineTourism.com/Greece

14:50-15:00

Διάλειμμα

15:00-16:00

Οινοτουρισμός και μικρά οινοποιεία: Καλές πρακτικές και προκλήσεις

Panel discussion – Συντονίζει η Δρ Μαρία Αλεμπάκη

Συμμετέχουν οι οινοποιοί-μέλη του ΣΜΟΕ:

Laurens Hartman, Βάιος Γκανής, Βαγγέλης Γαβαλάς και Αλεξάνδρα Μανουσάκη

16:00-16:30

Συζήτηση – Συμπεράσματα

Η νέα καμπάνια του ΣΜΟΕ: SMOE Friendly – SMOE Enthusiast

Ο ΣΜΟΕ, ως μια κοινότητα οινοπαραγωγών που μοιράζονται κοινές αξίες και στόχους, ενθαρρύνει τη συνεργασία. Στο πλαίσιο μιας νέας πρωτοβουλίας, ο ΣΜΟΕ επιβραβεύει και στηρίζει σημεία πώλησης (εστιατόρια, wine bars ή κάβες) τα οποία, από την πλευρά τους, στηρίζουν τους μικρούς οινοπαραγωγούς.

Η καμπάνια SMOE Friendly προωθεί τη δουλειά των μικρών οινοπαραγωγών, την ποικιλία και την ποιότητα των ελληνικών οίνων, στοχεύοντας στην ενίσχυση της παρουσίας των μικρών οινοπαραγωγών στα σημεία πώλησης της εγχώριας αγοράς. Γενικότερα, ενισχύει την κοινότητα των μικρών οινοπαραγωγών, προάγει την ελληνική οινοποιία και παρέχει οφέλη στα μέλη του.

Για να ενταχθεί κάποιο σημείο πώλησης στην καμπάνια και να λάβει το σήμα SMOE Friendly – SMOE Enthusiast χρειάζεται να διατίθενται προς πώληση σε αυτό κρασιά από τουλάχιστον 10 οινοπαραγωγούς-μέλη του ΣΜΟΕ. Ανάλογα με τον αριθμό των οινοποιείων θα λαμβάνει τη διάκριση SMOE Friendly ή SMOE Enthusiast.

  • 10 Οινοποιεία Μέλη του ΣΜΟΕ: SMOE Friendly
  • 20 Οινοποιεία Μέλη του ΣΜΟΕ: SMOE Enthusiast

Με την επισήμανση SMOE Friendly ή SMOE Enthusiast αναγνωρίζεται η ποιότητα των κρασιών των οινοποιείων που εντάσσονται στον ΣΜΟΕ, γίνεται διακριτή η παρουσία τους και εκδηλώνεται έμπρακτα η στήριξη προς τους μικρούς οινοπαραγωγούς, προσφέροντας ένα πρόσθετο κίνητρο για αγορά.

Τα σημεία πώλησης που πληρούν τα κριτήρια ένταξης θα έχουν πολλαπλά οφέλη.

Μπορείτε να βρείτε τη φόρμα εγγραφής εδώ.

51 Οινοποιεία – Εκθέτες

Θράκη

Anatolikos Vineyards – Vourvoukeli Estate – Domaine Kikones – Sgouridi Wines

Μακεδονία

Adam Oinos Boutique Winery – Domaine Agrovision – Ampeloeis – Domaine Apostolidi – Aslanis Family Winery – Kappa Winery – Domaine Karanika – Estate Manolesakis – Moschopolis Winery – Belidis Vineyards – Oenops Wines – Pieria Eratini Winery – Ktima Romalidis – Skiouros Winery – Tsikrikonis Winery – Wine Therapy

Θεσσαλία

Alatas Winery – Giatsa Winery – Dougos Winery – GK Winery – Liappis Boutique Winery – Papathanasiou Family Winery – Poultsidis Winery – Rapsani Chrysohoou Winery – Terra Olympus

Στερεά Ελλάδα

Akriotou Microwinery – Vriniotis Winery – Vaios Ganis Organic Wines – Gikas Winery – Karadimos Family – Mylonas Winery – Petriessa Estate – Thivaiki Gi – Tzivani Bio Wines Estate

Πελοπόννησος

Aivalis Winery – Vatistas Winery – Moropoulos Winery – Bizios Estate – Papargyriou Winery – Pirgakis Estate – Konstantinos N. Pirgakis Winery

Νησιά

Gavalas Winery – Grampsas Winery – Goumas Estate Winery – Manousakis Winery – Oenolpi – Petrakopoulos Wines – Hatziioannou Wines

Οι μικροί οινοποιοί σας περιμένουν στην 5η και μεγαλύτερη έκθεσή τους! 

www.smoe.com.gr

Facebook

Instagram

Μεγάλος Χορηγός

Selloplast 

Χρυσός Χορηγός

Cork Hellas

Ασημένιοι Χορηγοί
ALPA GLASS | Berlin Packaging | ΖΑΒΑΛΟΣ – Cartontec Α.Ε.| GS Labelprint | Oinoline| TΡΥΧ Α.Ε. | Mellon Group | TC Group | WPS – Βασίλης Παπαδερός Α.Ε.

Χορηγοί Eπικοινωνίας
Η Καθημερινή | The Crunchy Grape | Flag in Life | 750ml | Grape Magazine |
Περιοδικό Οινολογία |αθηNEA | Carpe Vinum | Winevert | Not an Expert | So Posh | FnB Daily | WineEventsGreece | Οίνος και Γεύσεις

Χορηγοί Γευστικής Απόλαυσης

Betty’s Bakery

Αρτοποιείο Δαρεμά

Βίκος

Συντονισμός – Επικοινωνία
Carpe Vinum – a8inea.com