Για να είναι η επιλογή πιο εύκολη

STORY TELLING

Για να είναι η επιλογή πιο εύκολη…

19/01/2022 | Συντάκτης: Mάνος Κεντικελένης

Πολλές φορές οι καταναλωτές κρασιού δυσκολεύονται στην επιλογή του, μπροστά στην πληθώρα των ετικετών, μη γνωρίζοντας συνήθως τα γευστικά χαρακτηριστικά του καθενός από αυτά. 

Θέλοντας να βοηθήσουμε όλους εσάς με ένα εύκολο και πρακτικό τρόπο, χωρίς πολύ θεωρία, επιλέξαμε τις πιο δημοφιλείς λευκές και ερυθρές ποικιλίες και με γνώμονα πάντα τα κρασιά που παράγονται από αυτές δημιουργήσαμε δύο κατατάξεις ανάλογες με δύο χαρακτηριστικά, το σώμα* και την οξύτητα** (στα ερυθρά την συνδυάσαμε και με τις τανίνες***). 

Σε μια κλίμακα λοιπόν τοποθετήσαμε τις ποικιλίες και σε μια άλλη απο το 0 εως το 10 βαθμολόγησαμε το ανάλογο χαρακτηριστικό. 

Όσον αφορά το σώμα με 0 βαθμολογείτε το εντελώς υδαρές υγρό (που δεν υπάρχει τέτοιο κρασί) και με 10 το στιβαρό.

Για την οξύτητα με 0 τα κρασιά με ανύπαρκτη οξύτητα και με 10 αυτά που εμφανίζουν μεγάλη οξύτητα. 

Οι παρακάτω κατατάξεις αφορούν ξηρά κρασιά.

*Σώμα: Το πόσο βαρύ και εύρωστο είναι ένα κρασί. Εξαρτάται από το υψηλό αλκοόλ και το εκχύλισμα καθώς και από την ποιότητα της χρονιάς ή το κλίμα.

**Οξύτητα: Το σύνολο των ξηρών στοιχείων ενός κρασιού. Απαραίτητη για το νεύρο, τη διάρκεια, την επίγευση αλλά και τις δυνατότητες παλαίωσης όλων των κρασιών. Η παρουσία της εγγυάται την ζωντάνια και την φρεσκάδα, η έλλειψή της την επίπεδη αίσθηση και την πλαδαρότητα. 

***Τανίνες: Από τις βασικότερες ουσίες που ξεχωρίζουν τα ερυθρά από τα λευκά κρασιά. Περιέχονται στις φλούδες των ερυθρών κυρίως ποικιλιών και προσδίδουν στα ερυθρά κρασιά δύναμη, δομή αλλά και χρώμα. 

Συνήθως η παλαίωση στη φιάλη τις βοηθάει να χάσουν τον στυπτικό τους χαρακτήρα και να αποκτήσουν βελούδινη υφή.

Κατάταξη λευκών ποικιλιών ανάλογα με το ΣΩΜΑ που εμφανίζουν τα  κρασιά που παράγουν.

100CHARDONNAY (ΒΟΥΡΓΟΥΝΔΙΑ GRAND CRU)

96GEWURZTRAMINER

95CHARDONNAY (ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ)

90PINOT GRIS

80BORDEAUX ΛΕΥΚΑ (SEMILLONSAUVIGNON BLANC)

70 CHARDONNAY (CHABLIS)

65CHENIN BLANC

60ΑΣΥΡΤΙΚΟ

55PINOT GRIGIO

50ΛΑΓΟΡΘΙ

50SAUVIGNON BLANC

48RIESLING

40ΡΟΜΠΟΛΑ

30ΒΗΛΑΝΑ

20ΜΟΣΧΟΦΙΛΕΡΟ

20ΜΟΣΧΑΤΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

10ΝΤΕΜΠΙΝΑ

Κατάταξη λευκών ποικιλιών ανάλογα με την ΟΞΥΤΗΤΑ που εμφανίζουν τα  κρασιά που παράγουν.

100CHENIN BLANC

100RIESLING

85CHARDONNAY (CHABLIS)

80CHARDONNAY (ΒΟΥΡΓΟΥΝΔΙΑ GRAND CRU)

77SAUVIGNON BLANC

75ΑΣΥΡΤΙΚΟ

75ΡΟΜΠΟΛΑ

70BORDEAUX ΛΕΥΚΑ (SEMILLONSAUVIGNON BLANC)

60ΝΤΕΜΠΙΝΑ

50ΛΑΓΟΡΘΙ

50ΒΗΛΑΝΑ

50PINOT GRIGIO

48CHARDONNAY (ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ)

43ΜΟΣΧΟΦΙΛΕΡΟ

43ΜΟΣΧΑΤΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

40PINOT GRIS

30GEWURZTRAMINER

Κατάταξη ερυθρών ποικιλιών ανάλογα με το ΣΩΜΑ που εμφανίζουν τα  κρασιά που παράγουν.

100ZINFANDEL

100SYRAZ (ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ)

100NEBBIOLO

95CABERNET SAUVIGNON (ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ)

95MALBEC

90CABERNET SAUVIGNON (BORDEAUX)

90AMARONE (3 ΤΟΠΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ)

90SYRAH

85CARMENERE

85PINOTAGE

85MERLOT

70TEMPRANILLO

70CHATEAUNEUF-DU-PAPE (ΕΩΣ 13 ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ)

60ΑΓΙΩΡΓΙΤΙΚΟ

60SANGIOVESE

46ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ

42PINOT NOIR

40ΑΥΣΤΡΙΑΚΑ ΕΡΥΘΡΑ

Κατάταξη ερυθρών ποικιλιών ανάλογα με την ΟΞΥΤΗΤΑ  που εμφανίζουν τα  κρασιά που παράγουν.

100NEBBIOLO

95PINOT NOIR

95CABERNET SAUVIGNON (ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ)

90CABERNET SAUVIGNON (BORDEAUX)

90AMARONE (3 ΤΟΠΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ)

90SYRAH

90SYRAZ (ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ)

87TEMPRANILLO

87CHATEAUNEUF-DU-PAPE (ΕΩΣ 13 ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ)

80MALBEC

80ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ

70SANGIOVESE

60ΑΓΙΩΡΓΙΤΙΚΟ

50CARMENERE

40ΑΥΣΤΡΙΑΚΑ ΕΡΥΘΡΑ

35MERLOT

35PINOTAGE

30ZINFANDEL