Γενικά

Πολλές φορές έχουμε “πελαγώσει ” μπρoστά στις αγγλόφωνες ετικέτες των σκωτσέζικων ουίσκι. Παραμύθια, παραπληροφόρηση και “έγκυρες” πληροφορίες φίλων έχουν κάνει την ζωή μας ακόμα πιο δύσκολη.

Ο παρακάτω μικρός οδηγός απλά ελπίζει την επόμενη φορά, που θα αγοράσετε ένα σκωτσέζικο ουίσκι να είστε πιο ενημερωμένοι.

Whisky

Το όνομα σημαίνει «ύδωρ της ζωής» – από την αρχαία κέλτικη φράση «uisge beatha».

Scotch

Σημαίνει απλά ότι το ουίσκι αποστάχτηκε και ωρίμασε στη Σκωτία.

Malt Whisky

Αυτό δείχνει ότι η πρώτη ύλη είναι βύνη. Η βύνη είναι ουσιαστικά κριθάρι που έχει βλαστήσει διαβρέχοντας το με νερό. Κατόπιν με την εφαρμογή της θερμότητας μετατρέπεται το άμυλο του σε διαλυτές ενώσεις ζαγχάρων, ώστε η ζύμωση που θα δώσει το αλκοόλ να είναι εφικτή.

Grain Whisky

Στην συγκεκριμένη περίπτωση η πρώτη ύλη είναι δημητριακά, σιτάρι ή αραβόσιτος και παράγεται με συνεχή διαδικασία απόσταξης. Υπάρχουν οκτώ οινοπνευματοποιίες σιταριού στη Σκωτία. Στην Ελλάδα δεν εισάγεται αυτός ο τύπος ουίσκι.

Single Malt

Αυτό δείχνει ότι το ουίσκι έγινε μόνο σε ένα αποστακτήριο, το όνομα του οποίου αναγράφεται στην φιάλη. Σήμερα στην Σκωτία λειτουργούν περίπου 100 αποστακτήρια. Με τα περισσότερα να βρίσκονται στο Speyside στη βορειοανατολική Σκωτία. Μια μικρότερη ομάδα ιδιαίτερου χαρακτήρα υπάρχει στο δυτικό νησί Islay και ένα στο νησί Sky.

Vatted Malt ή Pure Malt

Τα συγκεκριμένα ουίσκι αποτελούν μίγμα από ουίσκι προέρχονται από διαφορετικά αποστακτήρια.

Blended Whisky

Ένα τέτοιο ουίσκι περιέχει ένα μεταβλητό ποσοστό συνδυασμένων malts ουίσκι και grain ουίσκι σε ποσοστό συνήθως 40% και 60% αντίστοιχα.

Αναγραφή ετών στη φιάλη

Δείχνει την ηλικία του νεότερου ουίσκι που βρίσκεται στην φιάλη. Σημειώστε ότι η ωρίμανση σταματά στην εμφιάλωση.

Cask Strength

Κατά την διάρκεια της παραμονής του ουίσκι στο βαρέλι υπάρχει απώλεια της αλκοολικής δύναμης 2% – 3% ανά έτος. Στην συνέχεια εμφιαλώνεται αφού πρώτα αραιωθεί με νερό πηγής ή ποταμού. Στην συγκεκριμένη περίπτωση το ουίσκι παραμένει στα βαρέλια το ελάχιστο 15 έτη και εμφιαλώνεται χωρίς να αραιωθεί. Συνήθως η αλκοολική δύναμη των συγκεκριμένων ουίσκι είναι γύρω 60% vol.

Finished

Πολλές φορές πριν την εμφιάλωση κάποια ουίσκι για λίγους μήνες τοποθετούνται σε βαρέλια, που πριν είχαν χρησιμοποιηθεί σε κρασιά όπως τα ενισχυμένα γλυκά κρασιά της Πορτογαλίας Port ή για την ωρίμανση του κονιάκ.