WINE ILLUSION

Λάρισα, 12-13 Ιουνίου 2025 – Μιλώντας για Οινοτουριστικές Εμπειρίες στα Μονοπάτια του Κρασιού και των Γεύσεων του Ν. Λάρισας

Ο Αναπτυξιακός Οργανισμός ΟΤΑ Νομού Λάρισας «ΑΕΝΟΛ Α.Ε.» διοργανώνει διήμερη εκδήλωση στις 12 και 13 Ιουνίου 2025, στο πλαίσιο υλοποίησης του Σχεδίου Διατοπικής Συνεργασίας «Οργάνωση και Προβολή Οινοτουρισμού», με στόχο την ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης μέσα από τη δυναμική του οινικού και γαστρονομικού τουρισμού.

Η εκδήλωση με τίτλο «Μιλώντας για οινοτουριστικές εμπειρίες στα Μονοπάτια του Κρασιού και των Γεύσεων του Ν. Λάρισας» φιλοδοξεί να αναδείξει τη στενή διασύνδεση της παραγωγής οίνου με τον τουρισμό, τον πολιτισμό και τη γαστρονομία, ενισχύοντας παράλληλα τις συνέργειες με τους κλάδους της μεταποίησης, της φιλοξενίας και της εστίασης.

Στόχος: Από το οινοποιείο στον επισκέπτη – μία ολοκληρωμένη εμπειρία

Η καρδιά του σχεδίου επικεντρώνεται στη μετατροπή των τοπικών οινοποιείων σε «κόμβους» διασύνδεσης του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό και την πολιτιστική δραστηριότητα, αναδεικνύοντας τις περιοχές παρέμβασης ως οινοτουριστικούς προορισμούς, με έμφαση στη βιωσιμότητα και τον σεβασμό προς το περιβάλλον και την τοπική κοινωνία.

Το πρόγραμμα του διημέρου περιλαμβάνει:

Α. Θεματικά Εργαστήρια για την Ανάπτυξη Οινοτουριστικών Εμπειριών

Δύο ειδικά σχεδιασμένα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν:

  • 12 Ιουνίου (πρωί) – Λάρισα
  • 13 Ιουνίου (πρωί) – Τύρναβος

Τα εργαστήρια απευθύνονται σε οινοποιούς, τουριστικούς πράκτορες, εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, επιχειρήσεις εστίασης και φιλοξενίας, καθώς και σε επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον οινοτουρισμό. Οι θεματικές ενότητες καλύπτουν σύγχρονα ζητήματα όπως:

  • Δημιουργία επισκέψιμου οινοποιείου και σχεδιασμός εμπειριών
  • Χρήση benchmarking εργαλείων από οινοποιούς
  • Στρατηγική διαχείριση και αφήγηση ιστορίας (storytelling)
  • Κυκλική οικονομία και βιώσιμη ανάπτυξη προορισμού

Β. Ανοιχτή Ημερίδα – Φρούριο Λάρισας (12 Ιουνίου, απόγευμα)

Η ημερίδα είναι ανοιχτή στο κοινό και επικεντρώνεται στη δύναμη του οινοτουρισμού ως μοχλού ανάπτυξης. Παρουσιάζεται το διατοπικό Σχέδιο Συνεργασίας, ενώ ειδικοί του χώρου καταθέτουν εμπειρίες και καλές πρακτικές από τον τομέα της στρατηγικής προώθησης κρασιού και οινοτουρισμού.

Μετά την Ημερίδα – Γευσιγνωσία & Πολιτιστική Εκδήλωση

Ο κάθε επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τα κρασιά της περιοχής μέσα από γευσιγνωσία, σε συνδυασμό με επιλεγμένα εδέσματα που έχουν ετοιμαστεί από σεφ, ειδικά για να αναδείξουν το γευστικό τους προφίλ. Η εμπειρία θα πλαισιωθεί από ζωντανή μουσική, συνθέτοντας ένα απολαυστικό σύνολο πολιτισμού, γεύσης και τοπικής ταυτότητας.

Γ. Επισκέψεις σε Οινοποιεία (13 Ιουνίου, πρωί)

Την επόμενη ημέρα, δημοσιογράφοι και επαγγελματίες του κλάδου θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν και να ξεναγηθούν σε επιλεγμένα επισκέψιμα οινοποιεία του Νομού Λάρισας, βιώνοντας από κοντά την κουλτούρα και την ιστορία πίσω από κάθε ετικέτα.

Η εκδήλωση εντάσσεται στο Μέτρο 19, Υπομέτρο 19.3 του ΠΑΑ 2014-2020 (CLLD/LEADER) και αποτελεί μια συντονισμένη προσπάθεια ανάδειξης του ελληνικού κρασιού ως ζωντανό πολιτιστικό προϊόν, με ισχυρό αποτύπωμα στην ανάπτυξη της περιφέρειας.

Start typing and press Enter to search