WINE ILLUSION

146 αποστάγματα… στη διάθεσή μας!

Τόσα ήταν τα αποστάγματα που μπορούσαμε να δοκιμάσουμε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στις 19 Ιανουαρίου, κι εμείς δοκιμάσαμε όσα περισσότερα μπορούσαμε.
Εμφιαλωμένα τσίπουρα — ανάμεσά τους και παλαιωμένα — τσικουδιές, ούζα, ελληνικά αποστάγματα σταφυλής, παραδοσιακά και μη ελληνικά ηδύποτα (λικέρ) και άλλα premium αποστάγματα.
Στην έκθεση «Ελληνικό Απόσταγμα» ανακαλύψαμε τη διαφορετικότητα, την ευρηματικότητα αλλά και την υψηλή ποιότητα των Ελλήνων ποτοποιών. Οι παραγωγοί, με βαθιά γνώση της ιστορίας των αποσταγμάτων, προσφέρουν δεκάδες ελληνικά αποστάγματα, το καθένα με το δικό του ξεχωριστό χαρακτήρα — είτε μέσα από τα βότανα είτε από ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της διαδικασίας παραγωγής.

Ξεχωρίσαμε την ελληνική βότκα Kastra Elion: μια premium βότκα που φτιάχνεται από ελληνικές ελιές διαλεγμένες στο χέρι και αναμιγνύεται με εκλεκτά δημητριακά και φυσικό, κρυστάλλινο νερό πηγής. Πήρε το όνομά της από το αρχαίο κάστρο που δεσπόζει πάνω από τους λόφους και τους ελαιώνες της Ναυπάκτου και αποτελεί μια εμπνευσμένη προσπάθεια να συνδυαστεί η σταθερή αξία της βότκας με το παραδοσιακό άρωμα της ελιάς.

Το μάτι μας τράβηξε και το πρώτο ελληνικό gin ροής: το Rumours. Ένα gin που είναι πολύ περισσότερα από ένα απλό απόσταγμα. Αποστάζεται με θαλασσινό νερό και 13 εκλεκτά συστατικά. Δεν εντυπωσιάζει μόνο η συνταγή του — το εκπληκτικό design της ετικέτας και του μπουκαλιού σε κάνει να το θες στο σπίτι σου, ακόμα κι αν είναι μόνο για να το χαζεύεις.

Η λέξη “ματζούνι” απέκτησε άλλη έννοια για εμάς μετά το προσεγμένο απόσταγμα Majuni, του οποίου τα αρώματα άργησαν να φύγουν από το ποτήρι μας για να συνεχίσουμε αμερόληπτα με άλλες δοκιμές. Το Majuni αναδείχθηκε το καλύτερο αλκοολούχο ποτό στον κόσμο, σύμφωνα με το Frankfurt International Trophy – International Tasting Competition! Ήταν το μοναδικό ανάμεσα σε 720 spirits από όλο τον κόσμο που κατέκτησε τόσο το World’s Best Spirits Trophy όσο και το Grand Gold 2024, με συνολική βαθμολογία 98/100, χάρη στην πλούσια βοτανική του γεύση και τα ξεχωριστά αρώματα.

Το O/PURIST δεν το δοκίμασα για πρώτη φορά στην έκθεση «Ελληνικό Απόσταγμα», αλλά ζήτησα επιμόνως να πιω ένα κοκτέιλ με pink grapefruit, γιατί απλά μου αρέσει πολύ. Πρόκειται για το αποτέλεσμα της συνεργασίας 10 κορυφαίων Ελλήνων bartenders, που είχαν το όραμα να δημιουργήσουν ένα νέο τσίπουρο. Ένα εκλεκτό απόσταγμα, ικανό να σταθεί στη σύγχρονη bar σκηνή και να αποτελέσει βάση για εξαιρετικά signature cocktails. Προσωπικά, θεωρώ ότι το πέτυχαν και σας προτείνω: κάθε φορά που βλέπετε cocktail με O/PURIST στον κατάλογο, να το δοκιμάζετε!

Φεύγοντας από το Σταύρος Νιάρχος, πήραμε μαζί μας και τον κατάλογο εκθετών αλλά και το αναμνηστικό ποτήρι γευστικής δοκιμής αποσταγμάτων. Δεν συμβαίνει συχνά…

Start typing and press Enter to search