WINE ILLUSION

Δύο παιδιά από τη Δράμα έφτιαξαν το καλύτερο gin στον κόσμο

Κάθε μέρα εκπλήσσομαι με το πόσα σπουδαία πράγματα δημιουργούνται σε αυτή τη χώρα που λέγεται Ελλάδα και πόσες παγκόσμιες διακρίσεις κατακτούμε σε κάθε τομέα.

Μια από αυτές τις διακρίσεις ανήκει στο gin που δημιούργησαν ο Δημήτρης Χαρίσκος και ο Ευστράτιος Λάσκαρης στο αποσταγματοποιείο Χαρίσκος Ελληνικά Αποστάγματα. Ξεκίνησαν από το τσίπουρο και σήμερα κρατούν στα χέρια τους παγκόσμια βραβεία.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2010 και, όπως μου είπε ο Ευστράτιος, πίσω από όλα τα αποστάγματα κρύβεται ο Δημήτρης. Η ζωή «τους έφερε κοντά» και οι δυο τους δημιούργησαν μια συνεργασία για την οποία είναι περήφανοι.

Κάθε αρχή και δύσκολη;

Τα πρώτα χρόνια ήταν όντως πολύ δύσκολα. Υπήρχαν μήνες που επενδύαμε χρήματα χωρίς να έχουμε κανένα αντίκρισμα. Ήμασταν ένα μικρό αποστακτήριο στη Δράμα, το οποίο όμως παρήγαγε πολλά προϊόντα ταυτόχρονα. Δεν ξέραμε τι σημαίνει να χτίσεις ένα brand name. Δεν ξέραμε πώς να πουλήσουμε ένα ποτό. Το μόνο που γνωρίζαμε ήταν ότι έπρεπε να ακολουθούμε πιστά και να υπηρετούμε την ποιότητα. Γιατί αυτό μας άρεσε και μας ικανοποιούσε.

Κρατήσαμε την πίστη μας, επιμείναμε και από δύο άτομα που κάναμε τα πάντα, σήμερα είμαστε έξι μόνιμα άτομα στο εργοστάσιο. «Λίγο σαν όνειρο μου φαίνεται τώρα που το διηγούμαι».

Κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα, και σήμερα, το διεθνές βραβείο που απέσπασε το Gin Nils Koenig τούς κάνει να χαμογελούν διάπλατα.

Με τι προϊόντα ξεκινήσατε;

Ξεκινήσαμε με μια σειρά από τσίπουρα (Μάνγκους), τα οποία σήμερα μπορεί κανείς να βρει σε όλη την Ελλάδα. Τσίπουρο με γλυκάνισο, τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο και παλαιωμένο τσίπουρο. Παράλληλα, δημιουργήσαμε το Dry River, το πρώτο ελληνικό gin.

Πώς προέκυψε η δημιουργία του πρώτου ελληνικού gin;

Πάντα μας ενδιέφερε η παραγωγή σκληρού αλκοόλ. Από την πρώτη στιγμή μας συνεπήρε η διαδικασία της ζύμωσης – το πώς ξεκινάς από ένα προϊόν και, με φυσικό πάντα τρόπο, καταλήγεις σε κάτι εντελώς διαφορετικό.

Οι δοκιμές για το Dry River Gin ξεκίνησαν το 2006. Μας πήρε τέσσερα χρόνια να βρούμε τη συνταγή, να συλλέξουμε τα βότανά του και να χαρτογραφήσουμε πού ευδοκιμεί αυτός ο άγριος άρκευθος που περιέχεται στην απόσταξή του. Είναι το στοιχείο που το διαφοροποιεί από όλα τα άλλα gin, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Οι ποικιλίες άρκευθου που χρησιμοποιούμε ευδοκιμούν μόνο στην περιοχή μας. Θέλαμε να μεταφέρουμε στο gin μας τον καλύτερο χαρακτήρα των βοτάνων και των εσπεριδοειδών, σαν ένα μπουκέτο λουλούδια που ανθίζει κάθε φορά που ανοίγεις τη φιάλη.

Γιατί Dry River, είναι σαν «ονομασία προέλευσης;»

Ναι. Dry River σημαίνει «Ξερό Ποτάμι». Ονομάσαμε έτσι το gin μας γιατί βασίζεται σε μια μοναδική ποικιλία άγριου άρκευθου, η οποία ευδοκιμεί αποκλειστικά στην περιοχή του Ξηροποτάμου Δράμας.

Η σύνθεση του gin είναι πολύπλοκη αλλά ισορροπημένη. Το αποτέλεσμα είναι απαλό, βελούδινο, με ποιότητα που γίνεται αντιληπτή από την πρώτη κιόλας γουλιά.

Θα μας δώσεις μια μικρή γεύση μέσω της συνταγής σας;         

Χρησιμοποιούμε ρίζες αγγελικής, μάραθο, λεβάντα, άγριο άρκευθο από την κοιλάδα του Ξηροποτάμου, νεράντζι και λεμόνι – όλα ελληνικά και ακέρωτα. Δύο μόνο βότανα προέρχονται από το εξωτερικό: το πιπέρι Νέας Γουινέας και η κανέλα.

Σήμερα όμως έχετε τρεις ετικέτες gin!

Το Dry River είναι ένα gin με 43 αλκοολικούς βαθμούς. Η συνταγή του καθώς και η εκτέλεση αυτής, συνθέτουν απλόχερα και χωρίς περιορισμούς τον έντονο και μοναδικό του χαρακτήρα. Όπως και στην πραγματική ζωή έτσι και στον κόσμο των αποσταγμάτων ένα έντονος χαρακτήρας με σταθερή προσωπικότητα δεν ταιριάζει με όλους. Έχει τους δικούς του κανόνες και ακολουθεί πιστά την δική του πορεία. Έχοντας πετύχει τον πρώτο στόχο μας αποφασίσαμε να φτιάξουμε το Gin.GR ένα εξαιρετικό gin 37,5% αλκοολικών βαθμών που έρχεται να δώσει μια απαλή επιλογή, προσφέροντας ένα μαλακό αποτέλεσμα γεμάτο ζωντάνια. ‘Ενα gin για να το απολαμβάνεις κάθε μέρα με ή χωρίς το αγαπημένο σου τόνικ.

Και το τρίτο μας είναι το Nils Koenig Gin.  Όλα άρχισαν πίνοντας ένα τσίπουρο. Ο Nils Koenig φίλος μας Dj από το Ντόρτμουντ της Γερμανίας,  που δραστηριοποιείται εδώ και 30 χρόνια στην ηλεκτρονική μουσική  ήταν εκείνες τις ημέρες διακοπές στην χώρα μας. Πάνω λοιπόν στο τραπέζι μεταξύ σοβαρού και αστείου του πρότεινα “για πλάκα” να βγάλει και ένα δικό του gin αφού έχει μια σειρά προϊόντων με το brand name του. Στην αρχή κάναμε όπως το λέμε εδώ στον βορρά “χαβαλέ” όμως στην συνέχεια μπήκαμε στην διαδικασία και ασχοληθήκαμε σοβαρά με το νέο αυτό project και έτσι βγήκε το πρώτο Ελληνικό private label gin το οποίο αρχικά κυκλοφόρησε μόνο στο εξωτερικό. Είναι ένα gin το οποίο σου δίνει μια φρεσκάδα, σου βγάζει ένα άρωμα σαν το καλοκαιρινό αεράκι της θάλασσας. Εμπνευστήκαμε από το καλοκαίρι καθώς ο Nils περνά πάρα πολλά από τα καλοκαίρια του στην Ελλάδα. Επιμείναμε ωστόσο σε υψηλή αλκοόλη 43% καθώς εκεί συναντήσαμε την αρμονία των βοτάνων και των εσπεριδοειδών που δένουν αυτό το κλασικό, μα όχι γνώριμο αποτέλεσμα.

Και το βραβείο πως ήρθε;

Είχαμε σκοπό να εξάγουμε το προϊόν μας, αλλά τα πράγματα εξελίχθηκαν ακόμα καλύτερα από ό,τι περιμέναμε.

Το Nils Koenig Gin συμμετείχε σε μεγάλους διεθνείς διαγωνισμούς:

  • New York International Spirits Competition – Ασημένιο μετάλλιο (91/100)
  • Women’s International Trophy – Βραβείο Καλύτερου Gin για το 2023
  • London Spirits Competition – Διάκριση
  • Berlin International Spirits Competition 2024Κορυφαία διακρίση!

Βραβεύσεις 2024:

  • Καλύτερο Ελληνικό gin
  • Καλύτερο Ευρωπαϊκό gin
  • Καλύτερο gin στον κόσμο
  • Καλύτερο design στον κόσμο

 Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 900 gin από 47 χώρες!

Το περιμένατε;

Σε καμία περίπτωση! Ήταν μια τεράστια επιτυχία και χαρήκαμε πολύ.

Όμως, για εμάς η μεγαλύτερη επιβράβευση δεν είναι τα βραβεία, αλλά η στιγμή που κάποιος θα παραγγείλει το gin μας σε ένα μπαρ και θα αναρωτηθεί: «Τι είναι αυτό το gin;!»

Αυτή τη στιγμή οι εξαγωγές σας σε ποιες χώρες είναι;

Εξάγουμε κυρίως στην Γερμανία, αλλά κάνουμε παραδόσεις γενικότερα στην Ευρώπη και στην Αμερική. Υπάρχει ένα μικρό θέμα με τις εξαγωγές καθώς σε πολλές περιπτώσεις η νομοθεσία για την εξαγωγή προϊόντων που δεν είναι παραδοσιακά ελληνικά έχει κενά. Εδώ θα ήθελα να συμπληρώσω ότι ένα ελληνικό προϊόν δεν μπορεί να φορολογείται το ίδιο με ένα προϊόν που έρχεται από το εξωτερικό. Όταν μια ελληνική εταιρεία διοχετεύει τα προϊόντα της στην ελληνική αγορά τα χρήματα επιστρέφουν πίσω. Επίσης πληρώνει και όλον τον κλάδο που ασχολείται με το προϊόν της. Από τον γραφίστα, τον κατασκευαστή μπουκαλιών την καθαρίστρια, τον υδραυλικό, τον λογιστή κ.λπ.. Δεν γίνεται το ίδιο και με τα εισαγόμενα προϊόντα. Τα χρήματα πάνε στην χώρα από όπου προέρχεται. Γιατί λοιπόν αυτά τα δύο προϊόντα να έχουν την ίδια φορολογία; 

Είναι δύσκολο να επιχειρείς στην επαρχία;

Το «δύσκολο» περιγράφει πολύ λίγα από αυτά που ζούμε στη επαρχία. Ο νομός Δράμας είναι μια πραγματικά υπέροχη περιοχή. Πολλά πράγματα να δεις και να κάνεις. Όμως δυστυχώς παραμένει παραμελημένη από τον κρατικό μηχανισμό εδώ και αρκετά χρόνια. Είμαστε δηλαδή αποκομμένοι. Δεν υπάρχουν επαρκείς ΜΜΜ αλλά λείπει και η σύνδεση του νομού μας με την Eγνατία Οδό. Πράγμα που καθιστά ασύμφορο το εμπόριο και το επιχειρείν γενικότερα. Προσωπικά θα πω ότι αξίζουν απίστευτα πολλά σε όλους όσους επιχειρούν στην Ελλάδα. Που παρά τις δυσκολίες επιμένουν και βάζουν μπροστά το όνειρο και το μεράκι τους, βάζοντας κάτω το κεφάλι, δημιουργώντας κάτι από το μηδέν και όχι καταναλώνοντας μόνο. Ακόμα περισσότερα σε αυτούς που επιλέγουν να επιχειρήσουν στους τόπους καταγωγής τους ή σε κάποια επαρχιακή πόλη δίνοντας έτσι την ευκαιρία και σε συνανθρώπους μας να εργαστούν με αξιοπρέπεια. Βοηθώντας παράλληλα και το δημογραφικό της εκάστοτε περιοχής.

Start typing and press Enter to search