Πολλές φορές οι καταναλωτές κρασιού δυσκολεύονται στην επιλογή του, μπροστά στην πληθώρα των ετικετών, μη γνωρίζοντας συνήθως τα γευστικά χαρακτηριστικά του καθενός από αυτά. 

Θέλοντας να βοηθήσουμε όλους εσάς με ένα εύκολο και πρακτικό τρόπο, χωρίς πολύ θεωρία, επιλέξαμε τις πιο δημοφιλείς λευκές και ερυθρές ποικιλίες και με γνώμονα πάντα τα κρασιά που παράγονται από αυτές δημιουργήσαμε δύο κατατάξεις ανάλογες με δύο χαρακτηριστικά, το σώμα* και την οξύτητα** (στα ερυθρά την συνδυάσαμε και με τις τανίνες***). 

Σε μια κλίμακα λοιπόν τοποθετήσαμε τις ποικιλίες και σε μια άλλη απο το 0 εως το 10 βαθμολόγησαμε το ανάλογο χαρακτηριστικό. 

Όσον αφορά το σώμα με 0 βαθμολογείτε το εντελώς υδαρές υγρό (που δεν υπάρχει τέτοιο κρασί) και με 10 το στιβαρό.

Για την οξύτητα με 0 τα κρασιά με ανύπαρκτη οξύτητα και με 10 αυτά που εμφανίζουν μεγάλη οξύτητα. 

Οι παρακάτω κατατάξεις αφορούν ξηρά κρασιά.

*Σώμα: Το πόσο βαρύ και εύρωστο είναι ένα κρασί. Εξαρτάται από το υψηλό αλκοόλ και το εκχύλισμα καθώς και από την ποιότητα της χρονιάς ή το κλίμα.

**Οξύτητα: Το σύνολο των ξηρών στοιχείων ενός κρασιού. Απαραίτητη για το νεύρο, τη διάρκεια, την επίγευση αλλά και τις δυνατότητες παλαίωσης όλων των κρασιών. Η παρουσία της εγγυάται την ζωντάνια και την φρεσκάδα, η έλλειψή της την επίπεδη αίσθηση και την πλαδαρότητα. 

***Τανίνες: Από τις βασικότερες ουσίες που ξεχωρίζουν τα ερυθρά από τα λευκά κρασιά. Περιέχονται στις φλούδες των ερυθρών κυρίως ποικιλιών και προσδίδουν στα ερυθρά κρασιά δύναμη, δομή αλλά και χρώμα. 

Συνήθως η παλαίωση στη φιάλη τις βοηθάει να χάσουν τον στυπτικό τους χαρακτήρα και να αποκτήσουν βελούδινη υφή.

Κατάταξη λευκών ποικιλιών ανάλογα με το ΣΩΜΑ που εμφανίζουν τα  κρασιά που παράγουν.

Chardonnay (ΒΟΥΡΓΟΥΝΔΙΑ GRAND CRU) – 100%

Gewurztraminer – 96%

Chardonnay (ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ) – 95%

Pinot Gris – 95%

BORDEAUX ΛΕΥΚΑ (SemillonSauvignon Blanc) – 80%

Chardonnay (CHABLIS) – 70%

Chenin Blanc – 65%

ΑΣΥΡΤΙΚΟ – 60%

PINOT GRIGIO – 55%

ΛΑΓΟΡΘΙ – 50%

Sauvignon Blanc – 50%

Riesling – 48%

ΡΟΜΠΟΛΑ – 40%

ΒΗΛΑΝΑ – 30%

ΜΟΣΧΟΦΙΛΕΡΟ – 20%

ΜΟΣΧΑΤΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ – 20%

ΝΤΕΜΠΙΝΑ – 10%

Κατάταξη λευκών ποικιλιών ανάλογα με την ΟΞΥΤΗΤΑ που εμφανίζουν τα  κρασιά που παράγουν.

Chenin Blanc – 100%

Riesling – 100%

Chardonnay (CHABLIS) – 85%

Chardonnay (ΒΟΥΡΓΟΥΝΔΙΑ GRAND CRU) – 80%

Sauvignon Blanc – 77%

ΑΣΥΡΤΙΚΟ – 75%

ΡΟΜΠΟΛΑ – 75%

BORDEAUX ΛΕΥΚΑ (SemillonSauvignon Blanc) – 70%

ΝΤΕΜΠΙΝΑ – 60%

ΛΑΓΟΡΘΙ – 50%

ΒΗΛΑΝΑ – 50%

PINOT GRIGIO – 50%

Chardonnay (ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ) – 48%

ΜΟΣΧΟΦΙΛΕΡΟ – 43%

ΜΟΣΧΑΤΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ – 43%

Pinot Gris – 40%

Gewurztraminer – 30%

Κατάταξη ερυθρών ποικιλιών ανάλογα με το ΣΩΜΑ που εμφανίζουν τα  κρασιά που παράγουν.

Zinfandel – 100%

SYRAZ (ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ) – 100%

Nebbiolo – 100%

Cabernet Sauvignon (ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ) – 95%

Malbec – 95%

Cabernet Sauvignon (BORDEAUX) – 90%

AMARONE (3 ΤΟΠΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ) – 90%

Syrah – 90%

Carmenere – 85%

Pinotage – 85%

Merlot – 85%

Tempranillo – 70%

CHATEAUNEUF-DU-PAPE (ΕΩΣ 13 ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ) – 70%

ΑΓΙΩΡΓΙΤΙΚΟ – 60%

Sangiovese – 60%

ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ – 46%

Pinot Noir – 42%

ΑΥΣΤΡΙΑΚΑ ΕΡΥΘΡΑ – 40%

Κατάταξη ερυθρών ποικιλιών ανάλογα με την ΟΞΥΤΗΤΑ  που εμφανίζουν τα  κρασιά που παράγουν.

Nebbiolo – 100%

Pinot Noir – 95%

Cabernet Sauvignon (ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ) – 95%

Cabernet Sauvignon (BORDEAUX) – 90%

AMARONE (3 ΤΟΠΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ) – 90%

Syrah – 90%

SYRAZ (ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ) – 90%

Tempranillo – 87%

CHATEAUNEUF-DU-PAPE (ΕΩΣ 13 ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ) – 87%

Malbec – 80%

ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ – 80%

Sangiovese – 70%

ΑΓΙΩΡΓΙΤΙΚΟ – 60%

Carmenere – 50%

ΑΥΣΤΡΙΑΚΑ ΕΡΥΘΡΑ – 40%

Merlot – 35%

Pinotage – 35%

Zinfandel – 30%