Πρώτα πιάτα

Πρώτα πιάτα

Αγκινάρες

Ένα πατρινό ή μακεδονικό ροδίτη καθώς και ένα ζωηρό chardonnay.

Αλλαντικά

Ελαφρύ ερυθρό φρουτώδες κρασί όπως μια απλή Νεμέα δεξαμενής.

Αυγό

Αποφύγετε το κρασί. Αν παρόλα αυτά νοιώθετε αρκετά glamour και δεν σας πειράζει η μυρωδιά του αυγού στο ποτήρι, επιλέξτε μια σαμπάνια!

Αυγοτάραχο

Αποκλειστικά και μόνο με το malt whisky  Talisker από το ανεμοδαρμένο νησί του Skye. Αρμονία βγαλμένη από τον παράδεισο.

Γαρίδες

Ένα ισορροπημένο λευκό από ποικιλίες όπως το σαββατιανό, την μαλαγουζιά η το chardonnay.

Γαύρος Μαρινάτος

Έντονη γεύση ικανή να σκοτώσει οποιοδήποτε κρασί. Όχι όμως και μια καλή ρετσίνα.

Ζυμαρικά με λευκές σάλτσες

Ένα σχετικά πλούσιο λευκό, όπως π.χ. chardonnay, Semillon, viognier.

Ζυμαρικά με σάλτσες κρεατικών

Προτιμήστε μανδηλάρι από την Κρήτη η αγιωργίτικο από τη Νεμέα ιδιαίτερα όταν περιέχουν κιμά. Για ραγού κυνηγιού, ένα παλαιωμένο cabernet ή syrah είναι η πρώτες επιλογές.

Ζυμαρικά με θαλασσινά

Ανάλογα την έντασή τους προτιμήστε ασύρτικο, ένα καλό ροδίτικο αθήρι, ή ένα ζωηρό sauvignon blanc. Με γλυκά οστρακόδερμα όπως αστακό, ένα Αλσατικό pinot gris.

Ζυμαρικά με σάλτσα ντομάτας

Ένα ξηρό λευκό μέσου βάρους όπως αυτά της Δράμας ή ακόμα καλύτερα ένα ροζέ από ξινόμαυρο.

Ζυμαρικά με λιωμένα τυριά

Ένα ξηρό αρωματικό sauvignon όπως της Β. Ελλάδας η της Νέας Ζηλανδίας αλλά και ένα chardonnay από την διάσημη περιοχή του Chablis.

Ζυμαρικά με σάλτσα πέστο

Βάλτε δίπλα την αρωματική, σπάνια ποικιλία Δαφνί, ή ένα sauvignon blanc περασμένο από βαρέλι.

Καραβίδες

Εξαιρετική η αρμονία τους με ένα Αλσατικό pinot gris η ένα μυρωδάτο gewürztraminer.

Καρπάτσιο

Αν είναι ψαριού δοκιμάστε μια ξηρή Σαντορίνη, ένα αφρώδες ή σαμπάνια καθώς και ένα νέο γερμανικό η Αλσατικό Riesling. Για καρπάτσιο κρέατος ένα καλό ξηρό κόκκινο από το Μπορντό ή την Τοσκάνη.

Λακέρδα

Πολύ έντονη γεύση για κρασί. Προτιμήστε ένα μη αρωματικό τσίπουρο.

Μανιτάρια Άγρια

Αν περιέχει λευκή σάλτσα (πράγμα που προτείνω να αποφεύγεται) επιλέξτε μια παλαιωμένη λευκή Βουργουνδία ή ένα λευκό από τον Ροδανό. Αν είναι σκέτα, ένα παλαιωμένο pinot noir.

Μύδια

Ένα ελαφρύ, ισορροπημένο λευκό από ροδίτη ή ένα χαρμάνι που να περιέχει τις ποικιλίες sauvignon blanc ή ασύρτικο.

Προσούτο

Ένα πλούσιο ξηρό λευκό όπως μια Σαντορίνη. Με πεπόνι ή σύκα δοκιμάστε ένα Ελληνικό ή Αλσατικό gewürztraminer.

Σαλάτα του Καίσαρα

Το πλούσιο σώμα απαιτεί ένα εύρωστο λευκό κρασί όπως ένα φρέσκο chardonnay.

Σαλάτα με κατσικίσιο τυρί

Ένα αρωματικό, ξηρό λευκό όπως μια πλούσια Μαντινεία.

Σαλιγκάρια

Ανάλογα με τον τρόπο μαγειρέματος ένα πλούσιο λευκό chardonnay (όπως Βουργουνδία) ή ένα στιβαρό cabernet sauvignon.

Σολωμός Καπνιστός

Ροζέ σαμπάνια, Αλσατικό Riesling επιπέδου Grand Cru, Βαρελάτη Σαντορίνη, Μalt Whiskey από το νησί του Islay. Ό,τι από τα παραπάνω και αν επιλέξετε είναι απλά τέλειο.

Σπαράγγια

Ένα λευκό sauvignon blanc, κατά προτίμηση από την περιοχή του Sancerre λόγω ομοιότητας αρωμάτων.  Εναλλακτικά δοκιμάστε ένα ξηρό μοσχάτο από την Ελλάδα ή την Αλσατία.

Ταραμοσαλάτα

Οινικός εφιάλτης. Καλύτερα καταφύγετε στο ούζο…

Τυροπιτάκια

Ένα ελαφρύ, ξηρό μοσχοφίλερο ή sauvignon blanc.

Φοντί τυριού

Ένα λευκό μέσου βάρους με καλή οξύτητα, όπως μια πλούσια ρομπόλα ή βηλάνα καθώς και κάποιο Ιταλικό pinot grigio.

Φουά Γκρα

Λευκό γλυκό κρασί. Η θεωρία επιτάσσει ένα Μπορντολέζικο Sauternes, αν και προσωπικά το βρίσκω πολύ βαρύ. Προτιμώ αντί αυτού ένα φρουτώδες Μοσχάτο Ρόδου η Σάμου (όχι όμως περασμένο από βαρέλι) η ιδανικά ένα καλό, Γερμανικό Auslese.  Αν συνοδεύεται από ξηρούς καρπούς, δοκιμάστε ένα Tawny Port 20 ετών.

Χαβιάρι

Μια ξηρή σαμπάνια η ένα “αλμυρό” amontiliado sherry.

Χταπόδι

Θέλει και ρώτημα; Ούζο και πάλι ούζο!