Κρεατικά

Αρνί

Εδώ τανίνες και καλή οξύτητα χρειάζονται για να κόψουν την υπερβολική λιπαρότητα. Το ξινόμαυρο της Νάουσας δημιουργεί έναν συνδυασμό- φετίχ, το ίδιο και το Πιεμοντέζικο Nebbiolo, εφόσον μπορείτε να αντέξετε ένα καλό Barolo ή Barbasesco.

Ελάφι

Ένα πολύ πλούσιο και γλυκό ερυθρό. Αν μάλιστα είναι μαγειρεμένο με σοκολάτα επιλέξτε ένα νεοκοσμίτικο δυναμίτη, όπως καλιφορνέζικα ή αυστραλέζικα Shiraz η Cabernet Sauvignon. Οι πολύ τολμηροί δοκιμάστε ένα φρέσκο Vintage Port!!

Κατσίκι

Το λιγότερο λίπος σε σχέση με το αρνί επιτρέπει το “παιχνίδι” με ένα στιβαρό Aγιωργίτικο, ένα Chianti Classico ή ένα Pinot Noir από την Cote de Nuits.

Κοτόπουλο

Ένα πλούσιο βαρελάτο λευκό από ποικιλίες όπως το Semillon ή το Viognier. Αν είναι μαγειρεμένο με φρούτα, δοκιμάστε ένα Αλσατικό Gewurztraminer. Αντίθετα, με “σκούρες” σάλτσες και άγρια μανιτάρια επιλέξτε ένα παλιό, εκλεκτό ερυθρό.

Μοσχάρι

Οι μπριζόλες απαιτούν ένα κρασί μέσου βάρους με καλή οξύτητα όπως ένα καλό Chianti Classico. Αντίθετα βαριά πιάτα κατσαρόλας έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις σε σώμα προτιμώντας ένα πλούσιο cabernet από το Μπορντό, την Καλιφόρνια ή την Πελοπόννησο, καθώς και ένα εύρωστο Αυστραλέζικο Shiraz.

Ορτύκια και άλλο φτερωτό κυνήγι

Ένα πλούσιο Hermitage ή Cotie Rotie από τον Ροδανό καθώς και ένα καλό Cabernet Sauvignon.

Οσο Μπούκο

Το διαβατήριό σας για μια μεγάλη φιάλη! Βarolo, Rioja Riserva και βέβαια οποιοδήποτε σπουδαίο Μπορντό.

Πάπια στήθος

Η πικρή του γεύση απαιτεί ένα κρασί με εξίσου πικάντικο, πικρό τελείωμα. Ένα Chianti Classico Riserva ή ένα Amarone della Valpolicella προσφέρουν το τέλειο ταίριασμα.

Χοιρινό

Ένα πλούσιο λευκό όπως το Hermitage από το Ροδανό θα το συνοδευσει στην “καθαρή ” του μορφή. Αν περιλαμβάνεται γαρνιτούρα αυτή θα καθορίσει το κρασί, πχ. τα δαμάσκηνα θα ταιριάξουν με ένα καλό Merlot.

Φούρνου

Ιμάμ

Αν και λαχανικό, απαιτεί ένα στιβαρό ερυθρό. Μια πλούσια Νεμέα, ένα Νοτιοϊταλικό Aglianico, ακόμα και ένα Νοτιοαφρικάνικο Pinotage είναι απαραίτητα προκειμένου να μην σκεπαστούν από την δύναμη του πιάτου.

Μουσακάς

Μια Νάουσα, ένα χαρμάνι από την Νότιο Γαλλία (grenache, Syrah, Mourvedre) ή μια Rioja Crianza θα κοντράρουν την πληθωρικότητα, κόβοντας ταυτόχρονα την κρεμώδη αίσθηση του πιάτου.

Μπριάμ

Προτιμήστε ένα ελαφρύ κόκκινο όπως μια φρουτώδη Νεμέα ή ένα Cabernet Franc από τον Λίγηρα, αλλιώς ένα πλούσιο ροζέ π.χ του Αμυνταίου.

Ντομάτες Γεμιστές

Ένα καλό λευκό ή ροζέ που να διαθέτει ικανοποιητική οξύτητα. Εναλλακτικά μια ελαφριά Νεμέα.

Παστίτσιο

Δοκιμάστε το με ένα ελαφρύ, “απλό” Μπορντό ή ένα φρουτώδες Pinot Noir από την Cote de Beaune.

Ψάρια

Λαυράκι

Η λεπτή του γεύση απαιτεί ένα φινετσάτο ξηρό λευκό. Ένα επιλεγμένο Soave, ένα sauvignon από το Λίγηρα ή ένα Chablis δεξαμενής είναι τα πρώτα που μου έρχονται στο νου.

Λευκά Πελαγίσια Ψάρια

Συναγρίδες, Φαγγριά, Τσιπούρες
Ο “άγριος” χαρακτήρας τους απαιτεί κρασιά με υψηλή οξύτητα και νεύρο, όπως μια Σαντορίνη που έχει ωριμάσει σε βαρέλι ή ένα Αυστριακό Gruner Veltliner. Πάνω από όλα όμως, ένα Grand Cru Chablis.

Μαύρα Ψάρια

Ροφοί, Σφυρίδες, Στήρες
O γλυκός, λιπαρός τους χαρακτήρας απαιτεί πλούσια λευκά κρασιά περασμένα από βαρέλι. Για τους πιο τολμηρούς όμως εξαιρετικό είναι το ταίριασμά τους με μαλακά ερυθρά που διαθέτουν υψηλή οξύτητα όπως αυτά από την ποικιλία Pinot Noir. Αν είναι μαγειρεμένα με κόκκινη σάλτσα (πχ. ερυθρού κρασιού) μπορείτε να επιλέξετε οποιοδήποτε ερυθρό, αρκεί να μην διαθέτει έντονες τανίνες.

Μπαρμπούνι, Κουτσομούρα

Ελαφριά, ντελικάτα ψάρια που απαιτούν αντίστοιχο κρασί. Ιδανική θα ήταν μια καλή, ξηρή Μαντινεία. Δοκιμάστε πάντως και μια αξιόλογη Βηλάνα.

Ξιφίας

Ένα λευκό περασμένο από καπνισμένο βαρέλι θα δέσει με την καπνιστή γεύση που παίρνει ο ξιφίας στη σχάρα.

Παστά

Η έντονη γεύση τους αποκλείει την αρμονία τους με κρασί. Προτιμήστε ένα καλό τσίπουρο η ούζο. Αν αναγκαστικά πρέπει να κινηθείτε σε κρασί, επιλέξτε ένα κατάξηρο Fino Sherry.

Σαρδέλες

Ο έντονα λιπαρός τους χαρακτήρας απαιτεί ένα πλούσιο, ξηρό λευκό η ερυθρό. Ίσως ένα ασύρτικο εκτός Σαντορίνης, ωριμασμένο πάντως σε βαρέλι.

Σολωμός Φρέσκος

Ιδανικός καμβάς για γιορτινά κρασιά, όπως ροζέ Vintage σαμπάνιες και σπουδαία βαρελάτα Chardonnay (πχ. λευκές Βουργουνδίες). Εναλλακτικά , κάποιο φρουτώδες ερυθρό Pinot Noir από την Βουργουνδία η την Ν.Ζηλανδία.

Sushi, Sashimi

Μια ζωηρή, brut σαμπάνια ή ένα fino sherry θα δώσουν τον απαιτούμενο “ρυθμό”. Πάνω από όλα όμως, ένα καλό γιαπωνέζικο σάκε.

Τόνος

Ένα καλό ερυθρό Pinot Noir ή ένα κορυφαίο ροζέ από την Προβηγκία.