«The Dark Side of Chocolate»: Τα σοκολατάκια με τις ιδιαίτερες γεύσεις και την καλλιτεχνική αισθητική – by Aristotelis
Μικρά στρογγυλά τραπεζάκια, λουλούδια, προσεκτικά επιλεγμένες φωτογραφίες και πίνακες, πολύχρωμες λεπτομέρειες. Το The Dark Side of Chocolate, ένα exclusive σοκολατοποιείο στην Αθήνα, βρίσκεται στην οδό Σόλωνος. Όση ώρα κάναμε τη συνέντευξη με τον Αριστοτέλη, μπήκαν πελάτες κάθε είδους: μικρά κορίτσια, μεγαλύτερες κυρίες, τουρίστες, καλοντυμένοι κύριοι με τους χαρτοφύλακές τους.
Εκεί, στην οδό Σόλωνος 49, ο Αριστοτέλης Παναγιώταρος, με σπουδές μαγειρικής στη Φλωρεντία και ζαχαροπλαστικής στο Παρίσι (με εξειδίκευση στη σοκολατοποιία), παρουσιάζει τα premium χειροποίητα σοκολατάκια του, με μοναδικές γεύσεις σοκολάτας και ιδιαίτερη αισθητική.

Η εξαιρετικής ποιότητας σοκολάτα που χρησιμοποιεί, σε συνδυασμό με τις υπέροχες συνταγές του, κερδίζουν κάθε γευσιγνώστη. Πίνοντας μια boutique σοκολάτα στην Αθήνα, ξεκίνησα τις ερωτήσεις.
Τι σημαίνει σοκολάτα για εσάς;
Η σοκολάτα με γυρίζει πίσω στο 2006, όταν δούλευα στην Ιταλία με τον σοκολατοποιό Αντρέα Μπιανκίνι. Μέσα από αυτήν εκφράζω την καλλιτεχνική μου πλευρά. Κάθε σοκολατάκι που φτιάχνω είναι χειροποίητο, με μοναδικά μοτίβα. Τα βλέπω ως καλλιτεχνικές δημιουργίες.
Πώς φτάσατε να ασχοληθείτε με τη σοκολάτα;
Ξεκίνησα τυχαία. Πριν την Ιταλία, βρέθηκα στο Άμστερνταμ, όπου εργάστηκα ως μάγειρας και βοηθός. Η αδρεναλίνη της κουζίνας με τράβηξε, αλλά ήθελα να εξελιχθώ. Σπούδασα μαγειρική στη Φλωρεντία και τελικά κατέληξα σε ένα μικρό εργαστήριο σοκολάτας. Εκεί αποφάσισα να αφοσιωθώ σε ένα υλικό: τη σοκολάτα γκουρμέ.

Γιατί ελαιόλαδο στη σοκολάτα;
Θέλαμε να δημιουργήσουμε κάτι ξεχωριστό, αντικαθιστώντας το βούτυρο με βραβευμένο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο ελληνικής παραγωγής. Η γκανάς παραδοσιακά περιέχει βούτυρο, αλλά εμείς χρησιμοποιούμε μοναδικούς γευστικούς συνδυασμούς με βάση το ελληνικό προϊόν. Το ελαιόλαδο δένει υπέροχα με τη σοκολάτα, αναδεικνύοντας γεύσεις όπως βασιλικός, δενδρολίβανο, αλάτι, chili, τσάι, γιασεμί.
Τα chocolate gift boxes μας είναι μια μοναδική εμπειρία γεύσης, καθώς κάθε σοκολατάκι έχει διαφορετικό σχέδιο και γεύση. Έτσι, όταν ανοίγεις ένα κουτί, αναρωτιέσαι: “Αυτό τι γεύση να έχει;” Και κάπως έτσι… το αδειάζεις!

Πόσες γεύσεις διαθέτετε;
Έχουμε 12 διαφορετικές γεύσεις, τις οποίες ανανεώνουμε συχνά. Δημιουργώ τις γεύσεις σύμφωνα με τη δική μου αισθητική. Για παράδειγμα, αν και η σοκολάτα με πορτοκάλι ή τζίντζερ είναι δημοφιλείς επιλογές, εγώ επιλέγω βότανα και αρωματικά που μου θυμίζουν την Ιταλία και την Ολλανδία, όπως σοκολάτα με βασιλικό ή δενδρολίβανο.
Ποια είναι η αγαπημένη γεύση των πελατών;
Δεν υπάρχει ένα μόνο αγαπημένο σοκολατάκι. Κάθε φορά που κάποιος ανοίγει ένα κουτάκι από το The Dark Side of Chocolate, εκπλήσσεται οπτικά και γευστικά. Αρχικά, με θεωρούσαν “τον τρελό του χωριού” για τις επιλογές μου, αλλά τελικά το κοινό με εμπιστεύτηκε.

Με τι συνδυάζονται καλύτερα τα σοκολατάκια σας;
Τα artisan σοκολατάκια μας ταιριάζουν υπέροχα με ελαιόλαδο, καφέ, τσάι (μαύρο και πράσινο), ουίσκι, ρούμι, καθώς και με γλυκό ή ξηρό κρασί.
Η ιστορία του «The Dark Side of Chocolate»
Το άνοιξα τον Σεπτέμβριο του 2011, εν μέσω οικονομικής κρίσης, χωρίς να υπολογίζω το ρίσκο. Επέστρεψα στην Ελλάδα και έκανα το όνειρό μου πραγματικότητα. Παρά τις δυσκολίες, το brand μας επεκτάθηκε διεθνώς και σήμερα τα exclusive σοκολατάκια μας ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο.
Σας δυσκόλεψε το εγχείρημα;
Ανοίξαμε σε μια περίοδο που τα μαγαζιά έκλειναν. Είχα όμως πίστη στον εαυτό μου και στο προϊόν μου. Ο κόσμος τότε μετρούσε και το παραμικρό, αλλά αναγνώρισε την ποιότητα και τη μοναδικότητα της δουλειάς μου. Αυτός είναι ο λόγος που όχι μόνο αντέξαμε, αλλά βελτιωθήκαμε κιόλας.

Τι κάνει τα σοκολατάκια σας να ξεχωρίζουν;
Πέρα από την αγάπη και το πάθος που κρύβουν μέσα τους, χρησιμοποιούμε την καλύτερη σοκολάτα της Chocolaterie de l’Opéra, μια premium πρώτη ύλη που διατίθεται αποκλειστικά σε επαγγελματίες. Όλα τα αρωματικά είναι φρέσκα, όχι αιθέρια έλαια, και τα σοκολατάκια μας είναι 100% χειροποίητα, μια τέχνη που τείνει να χαθεί. Το by Aristotelis στην ταμπέλα υποδηλώνει ότι πίσω από κάθε δημιουργία υπάρχει προσωπική φροντίδα και υπογραφή.
Το ελαιόλαδο Τομπάζης – Η γευστική σύνδεση με τη σοκολάτα
Το ελαιόλαδο που χρησιμοποιούμε είναι μονοποικιλιακό βιολογικό εξαιρετικά παρθένο από το ιστορικό κτήμα Τομπάζης, στον Αργοσαρωνικό, απέναντι από τον Πόρο. Το 1900, βραβεύτηκε στην Παγκόσμια Έκθεση των Παρισίων και έγινε προμηθευτής της βασιλικής αυλής.
