WINE ILLUSION

Chateau Margaux:  Η πολυπλοκότητα ενός ερυθρού μύθου

Το κτήμα

Με καταβολές που χρονολογούνται από τον 12ο αιώνα, το Château Margaux είναι ένα από τα Grands Crus που αποτελούν παράδειγμα του θρύλου των εκλεκτών κρασιών του Bordeaux σε όλο το κόσμο.

Αρχικά, το Château Margaux δεν ήταν καθόλου ένα κτήμα κρασιού, αλλά μια κανονική γεωργική επιχείρηση που ήταν γνωστή στην περιοχή στα τέλη του 15ου αιώνα με το όνομα Lamothe.

Κατά τη διάρκεια των αιώνων, διάφοροι ιδιοκτήτες ανέπτυξαν το κτήμα. Το 1802, ο Μαρκήσιος Lacolonilla αγόρασε το κτήμα και μέχρι το 1816, είχε χτίσει  το chateau όπως το ξέρουμε σήμερα.  Είναι αλήθεια ότι ούτε η Γαλλική Επανάσταση δεν μπόρεσε να αλλάξει τον ποιοτικό μύθο του Château Margaux.  Ως εκ τούτου, ήταν περισσότερο από άξιο το γεγονός ότι στο κτήμα απονεμήθηκε το καθεστώς Premier Grand Cru Classé το 1855 ως μέρος της ταξινόμησης του Bordeaux, ενώ ήταν το μόνο από τους τέσσερις υποψήφιους που έλαβε άψογη βαθμολογία είκοσι στα είκοσι.  

Ακόμη και οι ολοένα και πιο γρήγορες αλλαγές ιδιοκτησίας δεν άλλαξαν την ποιότητα, τη φήμη και την ευημερία. Τουλάχιστον μέχρι τη δεκαετία του 1950.

Εκείνη την εποχή, η οικογένεια Ginestet αγόρασε το Château Margaux.  Δυστυχώς, οι νέοι ιδιοκτήτες χρειάστηκαν να αντιμετωπίσουν την οικονομική ύφεση της δεκαετίας του 1970 και τις καταστροφικές σοδειές του 1972, του 1973 και του 1974.  Αυτό είχε επίσης οικονομικές συνέπειες για τους Ginestets.  Το 1975, λοιπόν, προσπάθησαν να πουλήσουν το κτήμα.

Αλλά μόλις δύο χρόνια αργότερα, το 1977, ο Έλληνας επιχειρηματίας Andreas Mentzelopoulos έσωσε το Château Margaux.   Μετά την εξαγορά του κτήματος το Château Margaux ξεκίνησε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του.  Ο Andreas Mentzelopoulos επένδυσε τεράστια ποσά για να αποκαταστήσει τους αμπελώνες και τα κελάρια του Château Margaux.

Με επιτυχία! Ανεβάζοντας το Château Margaux Grand Vin στο υψηλότερο επίπεδο, επανέφερε μάλιστα το Second Vin του Château, το Pavillon Rouge du Château Margaux. Με τον τρύγο του 1978, το Chateau Margaux έκανε μια σημαντική επιστροφή στον κόσμο των κορυφαίων κρασιών.

Δυστυχώς ο Mentzelopoulos δεν μπόρεσε να απολαύσει για πολύ αυτόν τον θρίαμβο.

Πέθανε στα τέλη του 1980. Μετά τον θάνατο του Andreas Mentzelopoulos το 1980, η σύζυγός του Laura και η κόρη του Corinne συνέχισαν να διευθύνουν μόνες τους το Château Margaux για άλλα δέκα χρόνια.  Ωστόσο, το 1990, πούλησαν όλες τις μετοχές τους σε μια εταιρεία του Λουξεμβούργου, η οποία ανήκε σε μεγάλο βαθμό στην ιταλική οικογένεια Agnelli (Fiat). Ωστόσο, η προηγούμενη διοίκηση δεν άλλαξε και έτσι η Laura και η Corinne Mentzelopoulos συνέχισαν να συμμετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο.

Το 2003, η Corinne Mentzelopoulos αγόρασε το 75% των μετοχών, πράγμα που σήμαινε ότι το Château Margaux βρισκόταν και πάλι στα χέρια της οικογένειας.  Το 2023, η Corinne Mentzelopoulos συνταξιοδοτήθηκε και παρέδωσε τη διεύθυνση της εταιρείας και την ηγεσία του εποπτικού συμβουλίου στα δύο παιδιά της Alexis Leven Metzelopoulos και Alexandra Petit Metzelopoulos.

Όταν ο Andreas Mentzelopoulos αγόρασε το Château Margaux το 1977, έβαλε στο τραπέζι 72 εκατομμύρια φράγκα.  Δεν απέκτησε φυσικά μόνο το κτήμα, αλλά και τους τρύγους του 1974, του 1975 και του 1976 που ήταν αποθηκευμένοι στο κελάρι.  Δυστυχώς, δεν είναι γνωστό πόσα έλαβαν η Laura και η Corinne Mentzelopoulos όταν πούλησαν το κτήμα το 1990.  Ωστόσο, η Corinne Mentzelopoulos πλήρωσε περίπου 350 εκατομμύρια ευρώ για να εξαγοράσει το 75% το 2003.  Τι αύξηση αξίας μέσα σε 26 χρόνια!  Στην πραγματικότητα, αυτό το ποσό κάνει το Château Margaux ένα από τα πιο ακριβά ακίνητα στη Γαλλία.  Σε αυτή τη μακραίωνη ιστορία θα ήταν αδικαιολόγητη παράλειψη να μην αφιερωθούν λίγες γραμμές για μια προσωπικότητα που αφιέρωσε 33 χρόνια από την ζωή του για το Chateau Margaux.  Toν Paul Pontallier, ο οποίος ήταν ο οινοποιός και διευθύνων σύμβουλος του Château Margaux από το 1983 σε ηλικία 27 ετών έως το θάνατο του, το 2016.

Υπό την επίβλεψη του, το Château Margaux επιβεβαίωσε τη θέση του ως ένα από τα πραγματικά σπουδαία οινοποιεία στον κόσμο.

Ο αμπελώνας

Τα αμπέλια του Château Margaux ευδοκιμούν πραγματικά σε ένα από τα καλύτερα terroir του Bordeaux.  Το έδαφος είναι ιδιαίτερα βαθύ και αποτελείται από ένα στρώμα βότσαλων βάθους τεσσάρων έως έντεκα μέτρων από την εποχή των παγετώνων Günz.  Ακριβώς λόγω αυτών των βότσαλων έχει τεράστια ικανότητα αποστράγγισης νερού.  Και αυτό με τη σειρά του αναγκάζει τα αμπέλια να ριζώσουν ιδιαίτερα βαθιά για να έχουν πρόσβαση σε αυτό το νερό.

Τα αργιλοασβεστολιθικά εδάφη του κτήματος έχουν ως αποτέλεσμα θρυλικές εσοδείες, η δύναμη δένει με μια εξαιρετικά εκλεπτυσμένη κομψότητα, ένα μπουκέτο φρούτων με νότες cassis, άγριων μούρων και μαύρου κερασιού να βρίσκεται σε πρώτο πλάνο – χωρίς ωστόσο να καταπιέζει την μεταξένια δομή.  Οι ποικιλίες σταφυλιών του κτήματος όπως αρμόζει στην αριστερή όχθη του Gironde, είναι το Cabernet Sauvignon το οποίο παίζει τον κύριο ρόλο στο Château Margaux.  Ακολουθεί το Merlot και συμπληρώνεται από μικρότερες φυτεύσεις Cabernet Franc και Petit Verdot.  Οι φυτεύσεις των ερυθρών ποικιλιών καλύπτουν έκταση 82 εκταρίων.

Η λευκή ποικιλία σταφυλιού Sauvignon Blanc από την άλλη καλύπτει έκταση 11 εκταρίων.

Η πραγματική ανάπτυξη στο σημερινό μέγεθος των 93 εκταρίων προέκυψε μόνο όταν η αμπελοκαλλιέργεια στο Château Margaux εμπορευματοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό από την οικογένεια Ginestet τη δεκαετία του 1960.

Το κρασί

Ακόμη και ο Thomas Jefferson, ο τρίτος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ήταν ήδη ένθερμος θαυμαστής των κρασιών Château Margaux, στα τέλη του 18ου αιώνα.

Μάλιστα ο έμπορος κρασιού William Sokolin ήθελε να πουλήσει ένα μπουκάλι Château Margaux 1787 από την κληρονομιά του Jefferson κατά τη διάρκεια ενός αποκλειστικού δείπνου στη Νέα Υόρκη το 1989, για 500.000 δολάρια.  Αλλά το μπουκάλι έσπασε εκείνο το βράδυ. Πως συνέβη  αυτό ακόμα και σήμερα το καλύπτει πέπλο μυστηρίου.  Το βέβαιο, ωστόσο, είναι ότι η ασφαλιστική εταιρεία παρενέβη και κατέβαλε αποζημίωση 225.000 δολαρίων.  Αυτό ήταν αρκετό για να γίνει το μπουκάλι κρασί ένα από τα πιο ακριβά κρασιά στον κόσμο μέχρι σήμερα.

Διάδοχος της φιάλης Château Margaux 2015, το κτήμα επέλεξε μια νέα, πιο σκούρα ετικέτα για να κοσμεί τις φιάλες του από τον τρύγο του 2016 και μετά.  Οι κάψουλες έχουν αλλάξει και έχουν πλέον ένα ματ καφέ χρώμα.  Η νέα γραμματοσειρά που επιλέχθηκε για την επιγραφή είναι εμπνευσμένη από εκείνη που χρησιμοποιήθηκε το 1865.  Ο εκσυγχρονισμός της παρουσίασης του Grand Vin του Château Margaux επηρεάζει και τη συσκευασία.  Οι θήκες των 6 φιαλών είναι τώρα κατασκευασμένες από πεύκο radiata και στο πάνω μέρος της θήκης υπάρχει το λογότυπο του Château Margaux.  Εκτός από το Grand Vin, υπάρχει και δεύτερη ετικέτα το Pavillon Rouge.  Η οποία μέχρι το 1908, ονομαζόταν Château Margaux 2ème vin πριν της δοθεί το σημερινό της όνομα.  Ωστόσο, η παραγωγή του Pavillon Rouge σταμάτησε τη δεκαετία του 1930.  Ο André Mentzelopoulos ήταν αυτός που την επανέφερε το 1977.  Κατ’ αρχήν, η διαδικασία οινοποίησης είναι σχεδόν πανομοιότυπη με αυτή του Grand Vin.  Η μόνη διαφορά είναι ότι εδώ χρησιμοποιούνται μόνο σταφύλια από νεαρά αμπέλια και καθόλου νέας χρήσης βαρέλια.  Το Pavillon Rouge είναι διαθέσιμο στην αγορά νωρίτερα από το Grand Vin.  Το portfolio των ερυθρών ετικετών συμπληρώνεται από μια τρίτη ετικέτα, το Margaux, το οποίο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην αγορά το 1997.

Υπάρχει επίσης ένα λευκό κρασί από το Château Margaux, το Pavillon Blanc.  Αυτό το μονοποικιλιακό Sauvignon Blanc παράγεται από τον 19ο αιώνα.  Λόγω των υψηλών προδιαγραφών ποιότητας του οινοποιείου, μόνο το 1/3 των σταφυλιών της συγκομιδής – το καλύτερο του τρύγου χρησιμοποιείται για το  συγκεκριμένο κρασί.  Αυτή η αυστηρή επιλογή όχι μόνο ανέδειξε την ποιότητα του Pavillon Blanc du Château Margaux, αλλά οδήγησε το κτήμα στην απόφαση να εμφιαλώσει μια δεύτερη ετικέτα λευκού κρασιού, ξεκινώντας με την εσοδεία του 2022.  Από 100% Sauvignon Blanc, όπως το Pavillon Blanc du Château Margaux, το Pavillon Blanc Second Vin.

Όλα αυτά με μοναδικό στόχο να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή ποιότητα και στη λευκή γκάμα.

Ακολουθεί μια μικρή λίστα από τις εσοδείες που θεωρούνται θρυλικές ή εξαιρετικής ποιότητας.

Chateau Margaux – 1900, 1928, 1953, 1959, 1961, 1979, 1983, 1990, 1996, 2000, 2005, 2009, 2010, 2016, 2018, 2019.

Pavillon Rouge -1983, 1996, 2000, 2009, 2010, 2016, 2018.

Pavillon Blanc – 1928, 1937, 1986, 1989, 1990, 2006, 2011, 2018.

Start typing and press Enter to search