WINE ILLUSION

Κτήμα Μανωλεσάκη: Το κτήμα με τις 7 διακρίσεις σε μόλις 4 μήνες

«Οδηγός μου η αγάπη για το κρασί»

Εδώ και 35 χρόνια, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Δράμα μια οικογένεια ασχολείται με πάθος για το κρασί.  Δημιουργεί κρασιά που συνδυάζουν τη δραμινή γη με την κρητική ψυχή σε ένα ασυναγώνιστο blend που τα έχει κάνει να διαπρέπουν σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Μιλήσαμε με την ψυχή του αμπελώνα τον κύριο Σταύρο Μανωλεσάκη που περήφανος μεν με ταπεινότητα δε, μας μίλησε για την ιστορία και την δουλειά της οικογένειάς του.

  • Πως βρέθηκε ένας κρητικός να φτιάχνει κρασιά στη Δράμα;

Η οικογένεια μου έχει καταγωγή από την Κρήτη, ο παππούς μου ήρθε στη Δράμα οπότε εγώ γεννήθηκα και μεγάλωσα εδώ.  Άλλωστε το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης δεν απέχει και τόσο μακριά από τη Δράμα, έτσι φροντίζω να κατεβαίνω όσο πιο συχνά μπορώ, έχω μεγάλη αγάπη για το νησί.

  • 35 χρόνια στον χώρο ποια είναι τα μαθήματα που έχετε πάρει;

Ότι χωρίς αγώνα και αγάπη δεν μπορείς να δημιουργήσεις κάτι καλό και ποιοτικό με διάρκεια στο χρόνο.

  • Ποια τα χαρακτηριστικά της Δραμινής γης;

Η Δράμα βρίσκεται στην ανατολική Μακεδονία και περιστοιχίζεται από την οροσειρά της Ροδόπης και τα βουνά Μενοίκιο, Φαλακρό και Λεκάνη.  Οι

κλιματικές συνθήκες που δημιουργούν τα βουνά και το ιδανικό έδαφος ευνοούν την αμπελοκαλλιέργεια.  Η Δράμα έχει αμμοαργιλώδη εδάφη, ενώ η παρουσία πέτρας στο χώμα βοηθάει στην καλύτερη διείσδυση της ρίζας και στην αποφυγή συγκράτησης υγρασίας.  Το κλίμα της περιοχής είναι εύκρατο χωρίς παγετούς.  Ελαφρύ αεράκι πολλές ώρες μέσα στο 24ωρο βοηθάει στο να μην δημιουργούνται υγρασίες στους αμπελώνες.  Τα σχετικά δροσερά καλοκαίρια σε συνδυασμό με την μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας μέρας – νύχτας, επιτρέπουν την αργή διαδικασία ωρίμανσης, η οποία οδηγείται σε αίσιο πέρας με πολύ καλά ποιοτικά αποτελέσματα τόσο για τις ελληνικές, όσο και για τις διεθνείς ποικιλίες, οι οποίες δίνουν κρασιά πολύ υψηλού επιπέδου.

  • Τι εκτάσεις καλλιεργείτε; 

Αυτή τη στιγμή καλλιεργούμε 200 στρέμματα ιδιόκτητου αμπελώνα, στα οποία είναι φυτεμένες 10 διαφορετικές ποικιλίες .

Το κτήμα Μανωλεσάκη είναι ένα κτήμα στο οποίο η οικογένεια ασχολείται προσωπικά με το σύνολο των εργασιών.  Από την καλλιέργεια των αμπελιών μέχρι την διαδικασία παραγωγής.  Όπως πολλές φορές έχει πει ο κύριος Μανωλεσάκης ο ίδιος και η οικογένεια του προσπαθούν να διατηρηθεί ο σεβασμός στις προσταγές της φύσης, παράλληλα με τη βελτιστοποίηση της αμπελουργικής και παραγωγικής διαδικασίας, ώστε τα κλήματα να μπορούν να αποδώσουν τα τυπικά χαρακτηριστικά του μικροκλίματος (terroir) της περιοχής, που αποτελεί και τον αρχικό στόχο αυτής της προσπάθειας

  • Ποιο είναι το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της δουλειά σας;

Να βλέπω χαρούμενο και ευχαριστημένο τον κόσμο που επιλέγει τα κρασιά μας.

  • Η επιχείρηση είναι οικογενειακή;  Βλέπετε συνέχεια από τα παιδιά;

Ναι, όμως η επιλογή είναι δική τους!

  • Ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των προϊόντων σας;

Στόχος μας είναι η παραγωγή υψηλής ποιότητας κρασιών αποκλειστικά από τον ιδιόκτητο αμπελώνα, ώστε  να αναδεικνύονται οι ιδιαιτερότητες της κάθε ποικιλίας, σε απόλυτη αρμονία με  το μικροκλίμα και το έδαφος των αμπελώνων, τα τυπικά  χαρακτηριστικά του terroir της περιοχής.

  • Θα μας μιλήσετε για τις διακρίσεις των προϊόντων σας; γιατί είναι αρκετές από όσο ξέρω!

Πάντοτε η μεγαλύτερη ανταμοιβή είναι η απόλαυση των κρασιών μας από τους αγαπητούς πελάτες μας.  Ωστόσο αποδεχόμαστε με περηφάνια και τις βραβεύσεις για τα προϊόντα μας από εγχώριους & διεθνής οργανισμούς.  Το 2024 προς το παρόν μετράμε 7 μετάλλια χρυσά και ασημένια.

Για να είμαστε πιο ακριβείς το κτήμα Μανωλεσάκη βραβεύεται κάθε χρονιά σε κάποιον από τους παγκόσμιους διαγωνισμούς εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια.  Κάθε χρονιά όμως οι διακρίσεις του αυξάνονται.  Ενδεικτικά και μόνο το 2024  το κτήμα έχει βραβευθεί με ένα χάλκινο μετάλλιο για το Pelagia 2019, για το Γέννημα Ψυχής λευκό 2023 και για τη Μαλαγουζιά στο Thessaloniki Wine & Spirits Trophy, ένα ασημένιο για το Γέννημα Ψυχής ροζέ 2023 στο Concours Mondial de Bruxelles, ένα ασημένιο στο Pelagia 2019 στο Berliner Wein Trophy και από ένα χρυσό στο Γέννημα Ψυχής ερυθρό 2020 και στο Γέννημα Ψυχής ροζέ 2023 στον ίδιο διαγωνισμό.

  • Τι ποσοστό της παραγωγής σας ταξιδεύει στο εξωτερικό;

Περίπου το 30% της ετήσιας παραγωγής με κύριες χώρες τη Γερμανία, την Αγγλία, την Ολλανδία και το Βέλγιο .

  • Υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο storytelling στο Δραμινό κρασί;

Μεγάλο μερίδιο έχουν και οι λευκές και οι ερυθρές ποικιλίες του Μπορντώ όπου οινοποιούνται μόνες τους αλλά και σε χαρμάνια.  Για αυτό το λόγο αρκετοί χαρακτήρισαν την περιοχή ως μικρό Μπορντώ.  Επίσης τα τελευταία χρόνια έχουν μπει στον αμπελουργικό χάρτη της περιοχή πολύ δυναμικά και οι Ελληνικές ποικιλίες, αποκτώντας σημαντικό μερίδιο.  Η ποικιλία που έπαιξε και συνεχίζει να παίζει σπουδαίο ρόλο στην περιοχή είναι το Ασύρτικο.  Το χαρακτηριστικό χαρμάνι Sauvignon Blanc, Ασύρτικο έδωσε και εδώ απολαυστικά κρασιά.

  • Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει μια μεγάλη ή και μια μικρή οινοπαραγωγική μονάδα;

Οι τεράστιες καιρικές και κλιματολογικές αλλαγές είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα.  Ο πολύ μεγάλος ανταγωνισμός .

Η εύρεση εργατικού δυναμικού ιδιαίτερα την εποχή του τρύγου

Το οινοποιείο της οικογένειας ολοκληρώθηκε το 1998, με μια υπερσύγχρονη οινοπαραγωγική μονάδα στις πλαγιές της Αδριανής που κάθε χρόνο εξελίσσεται.

  • Το οινοποιείο σας είναι επισκέψιμο.  Τι περιλαμβάνει μια πλήρης περιήγηση;

Είναι επισκέψιμο για τους οινόφιλους και όλους όσοι θέλουν να γνωρίσουν από κοντά τον κόσμο του κρασιού.  Μπορείτε να γνωρίσετε κάθε βήμα της παραγωγής οίνου καθώς η ξενάγηση στο Κτήμα μας περιλαμβάνει τον αμπελώνα, τους χώρους της παραγωγής, της εμφιάλωσης και της παλαίωσης.  Επίσης σας δίνεται η δυνατότητα να δοκιμάσετε οποιαδήποτε ή ακόμη και όλες τις ετικέτες που παράγουμε , στον χώρο όπου δημιουργούνται.  

  • Υπάρχει ενδιαφέρον, επισκεψιμότητα;  Και τι είδους είναι οι επισκέπτες σας;

Το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο ειδικά τα τελευταία 5 έτη.  Κυρίως οινόφιλοι αλλά και επαγγελματίες του χώρου από όλο τον κόσμο.

  • Είναι αρκετή η στήριξη από τις τοπικές και κυβερνητικές αρχές ή χρειάζονται περισσότερα πράγματα και προς ποια κατεύθυνση;

Γενικά το κράτος δεν βοηθά και δεν στηρίζει τις επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα στο βαθμό που υπάρχει ανάγκη.  Συγκριτικά με τη στήριξη που λαμβάνουν οι επιχειρήσεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών από τις κυβερνήσεις τους η Ελλάδα είναι ακόμη αρκετά πίσω.  Μια απτή βοήθεια για τις ελληνικές επιχειρήσεις θα ήταν η μείωση της φορολογίας.  Επίσης ιδιαίτερα για το δικό μας κλάδο η χορήγηση νέων αδειών φύτευσης αμπέλου κρίνεται πλέον απαραίτητη για την ανάπτυξη και εξέλιξη του αμπελοοινικού τομέα.

Για να … τοποθετηθούμε και λίγο ιστορικά ο πατέρας του Σταύρου, ο  Γιώργος Μανωλεσάκης ήταν από τους πρώτους που αναβίωσαν την αμπελουργία στη Δράμα.  Ήταν τότε 1989.  Έκτοτε όλη η οικογένεια έπεσε πάνω στην αμπελουργία φτάνοντας σήμερα σε μια ολοκληρωμένη οινοπαραγωγική μονάδα εξωστρεφής και πρωτοποριακή.  Από το οινοποιείο το οποίο είναι επισκέψιμο και μπορούν να γίνουν εκδηλώσεις γευσιγνωσίας μέχρι την ιδέα των experience boxes που μπορεί κάποιος να προμηθευτεί είτε ακόμα και να τα στείλει σαν δώρο!  

Keep up the good work.

Start typing and press Enter to search