Η μπύρα του … Ράφτη «Tailor» με καταγωγή από το Πόρτο Ράφτη.
Μάθαμε για μια καινούργια μπύρα. Άλλη μια ελληνική ετικέτα και είπαμε να την δοκιμάσουμε αλλά και να γνωρίσουμε και τους δημιουργούς της. Η μπύρα λέγεται «Tailor» και ίσως, μιας και οι δημιουργοί της είναι από το Πόρτο Ράφτη δεν θα μπορούσε να έχει άλλο όνομα.
Είναι ιδιαίτερη χωρίς να έχει έντονα χαρακτηριστικά, γευστική με τρομερή ισορροπία και ιδιαίτερα ευκολόπιοτη. Είτε θες να συνοδεύσεις το φαγητό σου, είτε το άραγμά σου στην παραλία.
Βρήκαμε τους δημιουργούς της, Βασίλη Τσολακίδη και Νίκο Καραμολέγκο, που αλλού; Στο Πόρτο Ράφτη. Στον ιστιοπλοϊκό όμιλο. Εκεί αρχίσαμε να τα λέμε:
Θα ξεκινήσω από όνομα. «Tailor»
Βασίλης Τσολακίδης: Χαρακτηριστικό του Πόρτο Ράφτη είναι το πιο μεγάλο νησάκι που είναι μέσα στον κόλπο με τον φάρο που λέγεται και Ράφτης. Συζητούσαμε το όνομα πριν μπούμε καν στην διαδικασία να την φτιάξουμε την μπύρα. Άρα το όνομα ήταν έτοιμο πριν την μπύρα. Έτσι λοιπόν αποφασίσαμε και το logo της μπύρας να είναι το νησί του Ράφτη και έχουμε επάνω και τις συντεταγμένες.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Πως και ξεκινήσατε αυτή την προσπάθεια;
Βασίλης Τσολακίδης: Είμαστε και οι δύο στην εστίαση αρκετά χρόνια. Εγώ το 2015 είχα ανοίξει ένα μαγαζί στο Χαλάνδρι, δίπλα σε μια μπυραρία που είναι μεταξύ των καλύτερων του κόσμου. Κάποια στιγμή αποφάσισα να το πουλήσω και η μπυραρία αυτή έκανε τον χώρο που είχα εγώ σαν κατάστημα ζυθοποιείο. Με την επικοινωνία που είχα με τον ιδιοκτήτη της μπυραρίας μου μπήκε το μικρόβιο να φτιάξω και εγώ μια μπύρα. Με τον Νίκο είμαστε χρόνια φίλοι. Είχαμε χαθεί ένα διάστημα και όταν ξαναβρεθήκαμε σκέφτηκα να του πω την ιδέα μου. Ήταν θετικός και το ξεκινήσαμε.
Νίκος Καραμολέγκος: Ξεκινήσαμε δοκιμαστικά με κάποια Home brewing τα οποία τα βρήκαμε σε ένα μαγαζί που λέγεται beer deli του Πολ Εμανουηλίδη, μεταξύ των πιο παλιών ειδικών στην Ελλάδα. Αφού κάναμε αρκετές προσπάθειες με αυτό τον τρόπο συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε σε μια κίνηση σοβαρής παραγωγής.
Βασίλης Τσολακίδης: Και συνεργαστήκαμε με το ζυθοποιείο Μεσσηνίας.
Νίκος Καραμολέγκος: Κάναμε πάρα πάρα πολλές δοκιμές μέχρι να καταλήξουμε σε μια βασική συνταγή. Δοκιμάσαμε πολλές μπύρες και μόνοι μας και μαζί με τον Πολ κρατώντας σημειώσεις με τα χαρακτηριστικά της κάθε μπύρας που πίναμε και στο τέλος καταλήξαμε σε κάποια χαρακτηριστικά που μας άρεσαν. Αυτά τελικά χρησιμοποιήσαμε στην συνταγή της «Tailor». Όλα έγιναν φυσικά σύμφωνα με τις οδηγίες του Πολ, γιατί εμείς δεν είχαμε τις απαραίτητες γνώσεις.
Νίκος Καραμολέγκος: Είναι ένα από τα πιο σύγχρονα ζυθοποιεία, όπως επίσης και τα παιδιά που το έχουν ήταν και είναι συνεργάσιμα και πολύ βοηθητικά.
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της μπύρας σας;
Νίκος Καραμολέγκος: Είναι μια μπύρα Pale Lager. Τα χαρακτηριστικά που θέλαμε, και τα πετύχαμε, είναι να είναι μια μπύρα ευκολόπιοτη. Παρόλη την ένταση και την ιδιαιτερότητα των υλικών, το αποτέλεσμα είναι ισορροπημένο χωρίς εκπλήξεις έντασης. Θέλαμε να είναι μια απλή, πολύ καλή και ποιοτική μπύρα.
Βασίλης Τσολακίδης: Έχει μια θολάδα της φρέσκιας μπύρας. Έχει σώμα ωραίο. Είναι όντως αρκετά ευκολόπιοτη. Ακόμα και γυναίκες που δεν πίνουν μπύρα την καταναλώνουν με μεγάλη ευχαρίστηση.
Νίκος Καραμολέγκος: Σε βαθμούς αλκοόλ δεν είναι πολύ ψηλά. Είναι γύρω στο 4,5 που σημαίνει ότι μπορεί να πιεί κάποιος άνετα 3 μπύρες χωρίς να μεθύσει. Πάντα βέβαια χρειάζεται προσοχή και μέτρο!
Είχατε διαφωνίες μέχρι να καταλήξετε την τελική γεύση;
Νίκος Καραμολέγκος: Μεταξύ μας όχι. Με τον Πολ είχαμε πολλές διαφωνίες μέχρι να καταλήξουμε. Ωραίες διαφωνίες όμως.
Βασίλης Τσολακίδης: Εμείς ενθουσιαστήκαμε από την πρώτη βρασιά. Όμως συνεχίσαμε με αρκετές αλλαγές.
Νίκος Καραμολέγκος: Μέχρι και την πέμπτη φορά που βράσαμε. Τον Αύγουστο κάναμε αλλαγές. Στην τελευταία αλλαγή αυτό που κάναμε ήταν να βάλουμε τον τελευταίο λυκίσκο 10 λεπτά νωρίτερα. Ο λυκίσκος είναι αυτό που δίνει μια ιδιαίτερη γεύση στην μπύρα και δίνει και την πικράδα. Βάζοντάς τον δέκα λεπτά νωρίτερα, έχασε λίγο από την πικράδα της και άφησε περισσότερα αρώματα ο λυκίσκος. Έτσι φτάσαμε στην απόλυτη συνταγή για εμάς και φυσικά είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί ακούμε πολύ καλά σχόλια για το αποτέλεσμα.
Η μπύρα είναι ένα ιδιαίτερο προϊόν. Δεν σας φόβισε ο ανταγωνισμός, το πώς θα διεισδύσετε σε αυτή την αγορά;
Βασίλης Τσολακίδης: Εμείς είχαμε στο μυαλό μας για αρχή ότι θα απευθυνθούμε στην τοπική κοινότητα στο Πόρτο Ράφτη. Προσωπικά φοβήθηκα ότι λόγω ονόματος δεν θα μπορούσαμε να επεκταθούμε και αλλού αλλά τελικά άρεσε η μπύρα και την ζητάνε από διάφορες περιοχές.
Υπήρξε κάτι που σας δυσκόλεψε;
Βασίλης Τσολακίδης: Ψάχναμε κάτι που να μπορεί να συνδυάσει τα πάντα και όσο περισσότερο κοινό γινόταν. Αυτό ήταν λίγο δύσκολο. Για παράδειγμα ο Νίκος έχει εστιατόριο. Εγώ είμαι στον ιστιοπλοϊκό. Χρειαζόμασταν ένα προϊόν μια μπύρα η οποία να μπορεί να καταναλωθεί και με το φαγητό, και στην παραλία. Αυτό ήταν το πιο δύσκολο αλλά τα καταφέραμε.
Τώρα τι παραγωγή έχετε;
Βασίλης Τσολακίδης: Πρώτη χρονιά, πέρυσι, φτιάξαμε 15τόνους.
Νίκος Καραμολέγκος: Ευελπιστούμε να διπλασιάσουμε φέτος. Δύσκολο βέβαια, αλλά ευελπιστούμε. Υπάρχει επίσης ένα πλάνο όταν καταφέρουμε να πουλήσουμε συγκεκριμένο αριθμό φιαλών να φτιάξουμε και ένα δικό μας ζυθοποιείο. Να κάνουμε δηλαδή το προϊόν εντελώς «Local».
Τώρα τι συνεργασίες έχετε;
Νίκος Καραμολέγκος: Συνεργαζόμαστε κυρίως με κάβες αλλά και καταστήματα στην Αττική. Κυρίως στο Χαλάνδρι και στα Νότια Προάστια. Πρόσφατα μπήκαμε και στην Olympic Marine μέσω του Albatross Market και έχουμε και από τον κόσμο του yachting πολύ καλές κριτικές. Αυτό μάλιστα έχει ιδιαίτερη σημασία για εμάς γιατί οι ξένοι όπως οι Γερμανοί, οι Ιρλανδοί που έχουν την μπύρα σαν «παράδοση» έχουν άλλη άποψη για την μπύρα από ότι ένας Έλληνας.
Θα αλλάζατε κάτι;
Βασίλης Τσολακίδης: Εγώ όχι.
Νίκος Καραμολέγκος: Έχουμε καταλήξει σε αυτό μετά από προσπάθεια. Τόση δουλειά κάναμε, γιατί να την αλλάξουμε; Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι γίνει μια δεύτερη ετικέτα. Θα δούμε τι. Να ολοκληρώσουμε πρώτα με αυτή και θα ξεκινήσουμε με την παραγωγή μιας δεύτερης μπύρας.
Όταν δοκιμάσατε την τελευταία προσπάθεια; Τα συναισθήματά σας;
Βασίλης Τσολακίδης: Κοιταχτήκαμε και εμφανίστηκε και στους δύο ένα αυθόρμητο χαμόγελο. Γιατί δεν ξέρεις τι θα βγει. Ναι είχες αποφασίσει ότι «θέλω η μπύρα να έχει αυτό το χρώμα, αυτόν τον αφρό, να έχει αυτές τις γεύσεις» αλλά … το αποτέλεσμα; Μέχρι να την δοκιμάσεις έχεις μια αγωνία.
Τις νέες προσπάθειες πάντα τις αγαπάμε και τις στηρίζουμε ειδικά όταν γίνονται από ανθρώπους γεμάτους όρεξη και που δεν φοβούνται να πάρουν ρίσκα.
Υπεύθυνοι ζυθοποιείου: Βασίλης Τσολακίδης – Νίκος Καραμολέγκος
Social Media: Instagram Tailorbeer